23/04/24

Els carrers d'Olesa s'omplen per la diada de Sant Jordi

Olesa s'ha engalanat per acollir les parades de roses, llibres i els centenars d'olesans i d'olesanes han sortit al carrer. Els assistents han pogut conèixer a autors, participar en activitats i assistir al 32è Premi Sant Jordi.

Image
Façana de l'Ajuntament decorada per la celebració de Sant Jordi 2024

Façana de l'Ajuntament decorada amb motiu de Sant Jordi 2024.

Una multitud d'olesans i d'olesanes han sortit avui al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi a Olesa de Montserrat. Durant tot el dia, els protagonistes han estat els llibres, les roses i les diferents activitats en una Fira de Sant Jordi que enguany s'ha allargat fins a la plaça de la Sardana i el carrer dels Arbres; a més del carrer Salvador Casas, la plaça Fèlix Figueras i Aragay i el Parc Municipal. Al llarg de la jornada, a la Casa de Cultura s'ha pogut visitar la mostra de llibres de la col·lecció Vila d'Olesa i la mostra artística Art i Llegenda.

El gruix d'actes s'ha centrat a la tarda al voltant de l'Ajuntament, on els infants i joves han pogut participar en els diferents tallers infantils i activitats esportives organitzades per entitats locals i departaments de l'Ajuntament. Aprofitant l'alta afluència de gent, s'ha instal·lat el Punt Lila feminista i LGTBIQ+ i un Punt d'Informació Juvenil per atendre a les persones interessades. Durant la tarda, la Biblioteca Santa Oliva també ha preparat un joc de preguntes i respostes a davant i a l'interior la Casa de Cultura; i Olesa Ràdio ha emès el tradicional programa especial de Sant Jordi, que podeu recuperar al seu web.

Fora del nucli de la fira, diferents espais s'han convertit en l'escenari d'actes. A l'interior de l'Auditori de la Casa de Cultura, l'associació Cecscat ha presentat una lectura de textos en braille i en tinta dels autors: Joan Ferrater, Montserrat Vayreda, Jordi Sarsanedas i Vicent Andrés Estellés. L'altre punt d'interès ha estat l'escenari de la placeta Joan Povill i Adserà, on hi han actuat Marta Pareja, presentat el seu poemari acompanyada de música i dansa; i la Fanfara de l'Escola Municipal de Música. Per acabar la jornada, un any més s'han fet Tastets de Sant Jordi a la zona de l'arbreda del Parc Municipal. Les paradetes de gastronomia local estaran actives fins a les 22 h.

L'alcalde d'Olesa de Montserrat, Jordi Parent, ha valorat molt positivament la diada de Sant Jordi d’enguany, sobretot per la gran concurrència i participació de la ciutadania.

Entrega del 32è Premi Sant Jordi infantil i juvenil de conte i narració breu en català 2024

Un dels protagonistes de la diada de Sant Jordi és l'alumnat de les diferents escoles i instituts d'Olesa participants en el 32è Premi Sant Jordi infantil i juvenil de conte i narració breu en català, del qual aquesta tarda s'ha fet el lliurament de guardons. En total, enguany hi ha participat un total de 105 obres, que havien estat prèviament seleccionades pels diferents centres educatius. El lliurament de guardons s'ha celebrat amb la presència de desenes de famílies olesanes a l'escenari del Parc Municipal. 

Els guanyadors i les guanyadores de les diferents categories han rebut un trofeu i un val per a un lot de llibres de mans de l'alcalde, Jordi Parent, i la regidora d'Educació i Infància, Anna Valero. Tots els i les finalistes també ha rebut un detall i un diploma acreditatiu. Durant l'acte de lliurament, Valero ha animat als participants i assistents a "gaudir de tots els actes de Sant Jordi".

Audio file

L'acte ha començat amb l'entrega de les publicacions els premiats i les premiades de l'any passat: Cristina Mayoral, Maëly López, Enric Térmens, Biel Gomilla, Jesús Alonso i Joan Marc Solé.

Com és habitual, el premi Sant Jordi s'ha dividit en diferents categories. A la categoria A d'estil poesia visual, per alumnat de 1r i 2n d'Educació de Primària, la guanyadora ha estat per a Jaina Abia Sánchez per l'obra "El piano". 

A la categoria B, per alumnat de 3r i 4t d'Educació Primària en estil poesia, el premi ha estat per Emma Martínez Agustí per l'obra "El món fantàstic". 

A la categoria C, per alumnat de 5è i 6è d'Educació Primària en estil còmic, la guanyadora ha estat María Duran Álvarez per l'obra "Diari d'una patata". 

A la categoria D de narrativa i poesia, per l'alumnat de 1r i 2n d'ESO, el premi de poesia ha guanyat Fatna Sinouh per l'obra "Una dama adormida". Pel que fa al premi de narrativa, el guanyador ha estat Joan Segura Cáliz per "Interactuar, abans de jutjar". 

A la categoria E d'estil narrativa i relat breu, per alumnat de 3r i 4t d'ESO, el premi de narrativa l'ha aconseguit Jordi Casas Torres per "El final de la sequera" i el premi de relat breu l'ha aconseguit Helena López Jiménez per "Nostàlgia d'una efímera primavera".

La regidora Anna Valero ha agraït la col·laboració de totes les escoles i instituts i ha encoratjat els nens i nenes a continuar apostant per la lectura i l'escriptura. Després del lliurament de premis, s'han presentat la persona guanyadora del concurs de dibuix organitzat per l'Associació Voluntaris Olesa i s'ha dut a terme l'activitat "Micro vs Ploma", en la que adults escrivien poesies que després han "rapejat" els joves.