Olesa commemora la Segona República amb les jornades “Primavera i Memòria”
Els dies 11 i 12 d’abril Olesa acull una nova proposta centrada en la commemoració del 14 d’abril. El programa inclou una conferència sobre feixismes i totalitarismes, les visites guiades “L’Olesa represaliada”, la projecció d’un documental sobre el paper dels maquis i un concert.

Cartell del cicle "Primavera i Memòria" 2025
El cicle “Primavera i Memòria” és fruït del compromís de l’Ajuntament d’Olesa per preservar i difondre la memòria històrica a llarg de tot l’any. Xavier Rota, regidor de Memòria Històrica, ha explicat que “el cicle complementa les jornades de Memòria i Justícia, així com la resta d’activitats que se celebren durant l’any en aquesta matèria. Ara, al voltant del 14 d’abril, el dia en què es va proclamar la Segona República, organitzem una conferència, una visita guiada teatralitzada, un documental i un concert al voltant d’aquesta commemoració”.
El programa comença aquest divendres a la tarda amb una conferència sobre feixismes i totalitarismes, a càrrec de l’historiador olesà Fèlix Figueras. L’acte, organitzat per l’entitat Olesa Ateneu, tindrà lloc al local de la Comunitat Minera Olesana, a les 19 h.
Per dissabte, la Regidoria de Turisme ha organitzat una visita guiada teatralitzada pels carrers del Nucli Antic amb el títol “L’Olesa represaliada”, que anirà a càrrec de L’Arrel Acció Cultural. David Castells, membre de l’entitat, ha explicat que “a través de la recreació s’expliquen els fets ocorreguts al municipi durant la Guerra Civil i es posa en context el que va passar. Olesa va ser el segon municipi de tot l’Estat on hi va haver més víctimes, en proporció a la seva població”.
Es faran quatre passis d’una durada aproximada d’una hora (amb inici a les 10.30 h, 11 h, 11.30 h i 12 h). La sortida és a la Plaça de les Fonts, i es farà un recorregut per la Plaça de la Sardana, la Plaça de Fèlix Figueres i Aragay, l’escola Mare de Déu de Montserrat i el Parc de la Memòria (l’antic cementiri).
L’activitat és gratuïta i per participar-hi s’ha de fer inscripció a través de la plataforma Vivetix.
Dissabte a la tarda, es projectarà el documental “A través de les tombes bufa el vent”, de Marc Planagumà i Iris Schneider, al teatre El Casal d’Olesa. Després de la projecció, l'Associació de Recreació Històrica del Montserratí oferirà un col·loqui per aprofundir en el paper dels maquis i la seva lluita per la llibertat.
Les jornades “Primavera i Memòria” continuaran el divendres 16 de maig, a l’Auditori de la Casa de Cultura, amb el concert “Montse Castellà canta a Joan Baez”. L’espectacle, que forma part del programa de concerts del Festival Barnasants, girarà entorn dels valors republicans i la memòria democràtica, en record del final de la dictadura franquista. Les entrades estan disponibles a través de la plataforma Entràpolis.