Més del 94% de les incidències comunicades durant el 2024 a l'Ajuntament a través de l'aplicació Línia Verda han estat resoltes
L’any passat es van notificar més de 4.300 incidències a la via pública. Per tipologies, la majoria van fer referència a edificis municipals (16,5%); arranjament de voreres i calçades (12,4%); parcs i jardins ( (10,8%); enllumenat públic (9,4%), i neteja viària (9,2%).

Imatge de l'aplicació Línia Verda de l'Ajuntament d'Olesa
L’any 2024 la ciutadania va comunicar a l’Ajuntament d’Olesa més de 4.300 incidències a la via pública. En concret, es van notificar a través de l’aplicació Línia Verda un total de 385 incidències referents a voreres i calçades; 333 d’arranjament de parcs i jardins; 291 d’enllumenat públic; 284 de neteja, i 112 de clavegueram. D’aquestes, el 94% han estat resoltes.
El cap del Departament d’Espai Públic i Equipaments de l’Ajuntament d’Olesa, Miquel Carreño, ha explicat que “hi ha unitats operatives en cada àmbit per resoldre cada tipologia d’incidència. Després es programa l’arranjament tenint en compte la urgència de la reparació, si es pot fer amb personal propi o si s’ha adjudicar a una empresa externa”.
Pel que fa als serveis bàsics, destaquen les notificacions referents a incidències amb la xarxa de clavegueram i amb l’enllumenat públic. El regidor d’Espai Públic i Equipaments, Raül Asensio, ha explicat que “arriben incidències de clavegueram i d’enllumenat cada setmana. Tenim més de 4.000 punts de llum i sempre n’hi ha algun que falla, però el percentatge és molt baix tenint en compte el volum que gestionem”.
Actuacions urgents a l’arbrat
Des del Departament d’Espai Públic i Equipaments es va demanar a la Diputació de Barcelona fer un Pla de Gestió de Risc de l’Arbrat Urbà per saber l’estat dels arbres d’Olesa. El cap del Departament ha assegurat que “l’estudi va ser molt rigorós. Es va analitzar l’estat de cada arbre del municipi, les seves possibles patologies i l’evolució al llarg del temps. També es va fer un calendari d’actuacions en funció de la priorització de riscos per a la ciutadania amb accions de reforç, de poda o de tala”.
Per aquest 2025, el Departament d’Espai Públic i Equipaments continuarà amb les obres de millora d’asfaltatge de carrers (100.000 m2), l’adaptació de voreres per a persones amb mobilitat reduïda, la millora del clavegueram i l’arranjament de parcs infantils.
D’altra banda, l’Ajuntament ha rebut una subvenció de 75.000 euros de la Diputació de Barcelona, a través de l’Agenda 2030, per fer actuacions que permetin reduir la temperatura a les escoles públiques del municipi en època de calor intensa, amb l’habilitació d’espais d’ombra i la instal·lació d’aparells de clima o tendals, entre d’altres.
L’Ajuntament també té previst continuar amb la millora dels aparcaments dissuasius, com el del barri de La Central o el de la Plaça dels Comediants, habilitat com a aparcament temporal.
Una aplicació per notificar incidències
L’aplicació Línia Verda de l’Ajuntament d’Olesa es va posar en marxa al 2015 i, des d’aleshores, s’hi han anat introduint millores i noves categories. Tanmateix, s’han aplicat canvis en la gestió municipal per millorar el temps de resposta a les incidències detectades per la ciutadania.
Per comunicar incidències de la via pública nomes cal descarregar aquesta aplicació gratuïta a través de Google Play o l’APP Store, en funció del dispositiu mòbil, i seleccionar el tipus d’incidència. Per geolocalizació, l’aplicació s’encarrega de detectar de forma automàtica les coordenades exactes en les quals s’ubica la incidència. L’usuari també ho pot fer manualment si envia l’avís des d’un altre lloc.
Es poden notificar incidències en diferents categories com voreres i calçades, clavegueram, enllumenat, escombraries, neteja, mobiliari urbà, parcs i jardins, recollida de mobles, vehicles abandonats, o medi natural, entre d’altres.
També es s’hi pot accedir a través del portal web www.liniaverdaolesademontserrat.cat.