Olesa va registrar al 2024 un 21,5% menys de delictes que a l’any anterior

Per tipologies, els delictes contra el patrimoni són els més habituals, ja que representen el 70%. La majoria són estafes informàtiques i bancàries, així com robatoris amb força i furts.

Image
Foto_juntalocalseguretat_150425

Reunió de la Junta Local de Seguretat celebrada al mes d'abril de 2025

Olesa és un dels municipis amb un índex de criminalitat més baix de tot Catalunya. Així va quedar palès en la darrera Junta Local de Seguretat celebrada a Olesa fa uns dies, l’òrgan de coordinació entre els diferents cossos de seguretat que treballen al territori -Policia Local, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional. Les dades analitzades a la Junta corroboren les bones dades publicades al balanç de criminalitat del Ministeri d’Interior, que recull les dades de tots els cossos de seguretat que operen al municipi i distingeix els indicadors de seguretat segons la geografia i la tipologia penal. 

Durant el 2024, es van registrar al municipi  841 infraccions penals, i al 2023 1.070. Els principals delictes registrats a Olesa van ser contra el patrimoni, que representen el 70% del total. En total n’hi va haver 841 denúncies al 2023, i 610 al 2024. La majoria van ser per estafes, sobretot informàtiques i bancàries, però també per furts de vehicles i robatoris amb força. 

L’alcalde d’Olesa i regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Parent, ha explicat que malgrat que “les dades de la Junta de Seguretat reflecteixen les dades publicades pel Ministeri d’Interior i posen de relleu que Olesa és un dels municipis més segurs de Catalunya” a la reunió l’Ajuntament d’Olesa va aprofitar per demanar més recursos “que permetin als cossos de seguretat treballar conjuntament i d’una manera més eficient i àgil i així poder continuar reduint l’índex de criminalitat”.

Audio file

Aquestes són dades que la Policia Local d’Olesa recull de les denúncies presentades a comissaria (presencials i telefòniques) i pels agents al lloc dels fets. L’ alcalde d’Olesa ha explicat que hi ha una lleugera variació entre les dades de la Policia Local i les del Ministeri de l’Interior “perquè des de la Policia es recullen més dades. A vegades són fets de poca importància i la víctima no ho denuncia a comissaria però queden recollides pels agents que hi intervenen”.

Audio file

L’alcalde atribueix part de la reducció dels fets delictius a actuacions que ha fet la Policia Local com ara formació, xerrades i campanyes de seguretat i  ciberseguretat a diferents col·lectius com escoles, residències, i comerços i empreses.

En aquest increment de la seguretat, destaca la coordinació que hi ha entre el cos de la Policia Local, l’Ajuntament i les associacions veïnals. Jordi Parent ha destacat que “fem reunions periòdiques amb les associacions de veïns per abordar les qüestions que els preocupen i per veure quines polítiques podem aplicar per baixar la delinqüència i la sensació d’inseguretat que tenen”.

Audio file

Aquest és el cas de l’associació de veïns del barri de La Rambla-Eixample, amb qui l’alcalde i el cap de la Policia Local fan reunions periòdiques. El president de l’entitat veïnal, Antoni Piris, ha explicat que “parlem dels temes d’inseguretat i d’incivisme que ens preocupen, molts dels quals no tenen una solució immediata, i anem fent el seguiment. Des de l'associació hem aconseguit que es faci patrullatge a peu a La Rambla i s’estan fent actuacions com campanyes de civisme i per reduir la percepció d’inseguretat”.

Audio file

En aquesta relació directa entre la ciutadania i el cos de la policia, té un paper destacat la figura de la unitat de relacions amb la comunitat, una policia de proximitat que va començar a funcionar al setembre de 2021. Aquests agents estableixen vincles amb veïnat, entitats, comerços i empreses del municipi. La unitat atén anualment entre 12.000 i 13.000 avisos, i el seguiment inclou la revisió de cadascun d’ells i trucades a víctimes saber si necessita assessorament legal o accedir a algun tipus de servei municipal.

Uns dels delictes que generen més preocupació són els relacionats amb les agressions sexuals. A Olesa el 2023 es van denunciar 12 casos de delictes contra la llibertat sexual mentre que l’any passat en van ser 7. El cap de la Policia Local, Isaac Aymerich, ha aclarit que “aquests 12 casos no són violacions, sinó que s’hi inclouen diferents tipologies”, si bé, hi ha afegit, “treballem per reduir-los Policia Local, Serveis Socials, amb el Circuit de Protecció de la Dona, Mossos d’Esquadra i entitats que treballen en aquest àmbit”. 

Audio file

Aquest 2025, des de l’Ajuntament d’Olesa també s’està treballant per reduir l’incivismei el vandalisme al municipi, que també generen sensació d’inseguretat (pintada de grafits i actes vandàlics contra el mobiliari urbà i l’espai públic). En aquest sentit, es treballa de manera transversal des dels diferents departaments municipals i amb campanyes informatives  sobre vehicles de mobilitat personal -com els patinets elèctrics- i la tinença responsables d’animals, entre d’altres.

Últimes notícies

Image
Foto_juntalocalseguretat_150425

Reunió de la Junta Local de Seguretat celebrada al mes d'abril de 2025

Image
Foto_obrescebriamontserrat_140425

Treballs de pintura viària al carrer de Cebrià Montserrat

Image
Foto_obresescolasantbernat_110425

Zona en obres de l'antiga escola Sant Bernat

Image
Cartell_Primaveraimemòria_100425

Cartell del cicle "Primavera i Memòria" 2025

Image
Foto_guanyadorconcurs

Guanyador del Concurs de Cartells de Festa Major 2024

Image
Marc Serradó presenta la jornada sobre salut mental del 3 d'abril de 2025

Marc Serradó presenta la jornada sobre salut mental del 3 d'abril de 2025.