16/04/24

Olesa de Montserrat es prepara per una Diada de Sant Jordi plena d'activitats culturals i educatives

La col·laboració entre entitats i departaments de l'Ajuntament, coordinats pel Departament d'Educació i Infància, ha servit per crear una Diada de Sant Jordi amb més activitats que mai i noves ubicacions.

Image
Cartell dels actes de Sant Jordi 2024

Cartell dels actes de Sant Jordi 2024.

La Diada de Sant Jordi és una de les festivitats més estimades i celebrades a Catalunya, i a Olesa no és una excepció. Enguany, el Departament d'Educació i Infància de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha coordinat un ampli ventall d'activitats que començaran cap de setmana del 20 d'abril i s'allargaran fins al diumenge 28. L'element més destacat d'aquest edició és la col·laboració i implicació d'altres departament i entitats locals per oferir a la ciutadania una experiència única.

Les activitats començaran el dissabte 20 d'abril, amb propostes diverses. A les 12.30 h, a l'arbreda del Parc Municipal, hi haurà el vermut cultural de l'Escola Municipal de Música. A les 18.00 h, a la plaça Fèlix Figueras i Aragay, tindrà lloc la XXII Trobada d'Esbarts Infantils i Juvenils de l'Esbart Olesà. Per acabar, a les 21.00 h començarà la XV Custusigniada amb una tabalada i correfoc que aniran des de la Plaça de la Sardana fins a la Font d'en Roure.

El dia central de la festivitat, el dimarts 23 d'abril, estarà ple d'activitats concentrades principalment a la tarda, quan es preveu que hi hagi més afluència de públic degut a la jornada laboral. Tot i això, durant el dia, les tradicionals parades de llibres i roses estaran obertes al públic, així com un Punt Lila i un Punt d'Informació Juvenil. Al llarg de la tarda, entitats olesanes oferiran tallers i activitats infantils i Olesa Ràdio tornarà a muntar la carpa per emetre en directe el programa especial de Sant Jordi.

Una de les novetats d'enguany és que s'han reubicat aquestes parades i s'han incorporat nous espais, com el carrer dels Arbres i la placeta Joan Povill i Adserà on gaudirem d'actuacions musicals. La regidora d'Educació i Infància, Anna Valero explica que "l'objectiu és facilitar el recorregut i evitar aglomeracions".

Audio file

Durant tot el dia la Casa de Cultura acollirà una mostra de llibres col·lecció Vila d'Olesa i, per aquells interessats en l'art, la primera mostra "Arts de Llegenda". Aquesta és una proposta inclusiva on tothom pot participar amb creacions artístiques relacionades amb Sant Jordi. La informació sobre la mostra i les inscripcions es poden trobar a la secció d'informació d'interès de la pàgina web de l'Ajuntament. Aquella tarda, a les 17.00 h davant l'edifici, la Biblioteca Santa Oliva organitza un concurs amb preguntes tant per a infants com per a adults. Més endavant, a les 18.00 h, Cecscat ens presentarà a l'Auditori textos en braille i tinta per celebrar el centenari d'autores i autors literaris. Els acompanyarà Maria Egea al piano.

També tornarà el Premi Sant Jordi infantil i juvenil de conte i narració breu en català, en la seva 32a edició, que se celebrarà a les 18.00 h a l'escenari del Parc Municipal. L'acte s'amenitzarà amb la música de la Fanfara i Taller tradicional de l'Escola Municipal de Música. Aquest concurs constarà de set premis repartits entre les cinc categories existents, cada una comprenent un rang d'edat. Els premis consistiran en xecs regal bescanviables per llibres en les llibreries d'Olesa. Valero es mostra molt contenta per "l'alta participació per part dels alumnes i els centres educatius".

Audio file

Al lliurament de premis el seguirà l'entrega del premi a la persona guanyadora del Concurs de dibuix organitzat per l'Associació de Voluntaris Olesa (AVO) i l'intercanvi de poesia i rap: Micro vs Ploma. Aquesta és una activitat intergeneracional en que adults escriuran poesies que després "rapejaran" els joves.

La Diada de Sant Jordi acabarà a les 19.30 h, amb els populars tastets de gastronomia local, on hi participaran 7 locals de restauració. Aquest any s'han reubicat a l'arbreda de darrera l'Ajuntament. La regidora apunta que "s'ha optat per apropar-los al nucli d'activitats i integrar-los millor".

Audio file

Aquesta Diada de Sant Jordi també serà especial per la decoració de la façana de l'Ajuntament, que ha estat realitzada amb la col·laboració dels centres educatius locals. També destaca la proposta innovadora del dia 24 d'abril, on es pretén aturar el poble durant 15 minuts per a una lectura col·lectiva al carrer. Valero desitja que "tothom gaudeixi amb la lectura que més li agradi en aquest acte de reivindicació del plaer d'aturar-se i llegir".

Audio file

Finalment, tot i que seran uns dies després, també entren dins la commemoració l'acte literari de l'AVO i la ballada de sardanes de l'ACF Olesa Sardanista. La primera activitat se celebrarà el dijous 25 a les 18 h, a la Casa de Cultura; i el segon es durà a terme a la plaça de la Sardana el diumenge 28 a les 19 h.