Olesa homenatja a les víctimes olesanes dels camps de concentració nazis
En un acte emotiu, familiars, amics i representants de les 16 víctimes olesanes dels camps nazis han tingut un moment de record amb l'ofrena a les llambordes Stolpersteine.
Cada 27 de gener se celebra el Dia Internacional de les Víctimes de l'Holocaust i Prevenció de Crims contra la Humanitat i amb motiu d'aquesta commemoració, la regidoria de Memòria Històrica de l'Ajuntament d'Olesa ha organitzat un homenatge institucional a les 16 víctimes olesanes dels camps nazis.
L'acte, celebrat a la Plaça Fèlix Figueras i Aragay, ha començat amb la benvinguda del regidor de Memòria Històrica, Xavier Rota, agraint l'assistència de les famílies de les víctimes i destacant la feina feta a Olesa per tenir presents a les persones que van patir la Guerra Civil, l'exili, la repressió franquista o el nazisme. “Olesa va ser el tercer poble de Catalunya a tenir instal·lades les llambordes Stolpersteine, el primer del Baix Llobregat. Les llambordes s’instal·len davant de la última casa on va viure la víctima abans d’anar al camp de concentració. A Olesa les hem posat en un lloc d’honor, un lloc de pas com és la Plaça de Félix Figueres i Aragay per a que tothom que hi passi ho pugui veure i conegui el passat, el record i la nostra història”.
Després del parlament del regidor, Guida Boltà, Adriana Balada i Olga Solà han fet la lectura d'un fragment d'un conte i tot seguit ha començat l'ofrena floral a les llambordes Stolpersteine. S’ha anat repassant la biografia de cadascuna de les persones homenatjades mentre els familiars s’han acostat per fer l’ofrena de l’espelma i la rosa a la llamborda corresponent.
Els olesans que van patir els camps de concentració nazis, i que han quedat immortalitzats en aquestes llambordes són: Miquel Boada Navarro, Jaume Manyà Argilaga, Josep Piñol Mayor, Eduard Boada Oliver, Joan i Ramon Cerdà Paraire, Joan Duran Sarri, Miquel Grau Mateu, Francesc Llongueras Marcet, José Marcos Martínez, Josep i Salvador Bartolomé Gajón, Francesc Margalef Treig, Manel Martín Alquézar, Josep Valldeperas Macià i Eugeni Vidal Forcada.
Tot seguit, les alumnes de l’Escola Municipal de Música Guida Boltà i Adriana Balada han interpretat la cançó Bella Ciao, l’himne contra el feixisme que s’interpreta cada any a les ofrenes del camp de Mauthausen.
En la seva intervenció, Pedro Barbado, responsable de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona, (que ha assistit en representació de la diputada de Memòria Democràtica, Lourdes Borrell), s’ha mostrar agraït per la invitació de l'Ajuntament d'Olesa i ha fet una reivindicació de les víctimes del nazisme. “Hauria de ser un acte que no s’hagués de fer mai. Avui homenatgem víctimes innocents d’una guerra que va ser d’extermini per eliminar tot element dissident. El que va passar és tan horrible que és difícil posar-li un nom. El totalitarisme margina, deshumanitza, i converteix en números a les persones que no s’ajusten a una idea única de la societat”.
L'alcalde d'Olesa, Jordi Parent, també s’ha sumat a l’agraïment als familiars de les víctimes i ha destacat que "ens apleguin aquí no només per recordar les víctimes de l’Holocaust, sinó també la nostra responsabilitat com a societat davant d’aquells horrors que fa més de vuit dècades van commocionar el món sencer. Recordem especialment a les víctimes olesanes deportades als camps de concentració nazis. Avui les seves vides i sofriments tornen a nosaltres a través del record, i no els hem d’oblidar, perquè a través de la seva memòria som capaços d’aprendre de la història i evitar que els errors del passat es repeteixin”.
L’acte d'homenatge s’ha clos amb l’actuació de Cèlia Roura i Anna Salvador, alumnes de l’Escola Municipal de Música, que han interpretat El Cant dels Ocells.
Des de l'inici del projecte, el 1993, s’han col·locat més de 50.000 llambordins a més de 21 països arreu d’Europa. A Catalunya, la petició de llambordins es fa a través del Memorial Democràtic de Catalunya.