Olesa acull una jornada sobre salut mental amb experts i testimonis
La trobada, celebrada a l'Auditori de la Casa de Cultura, va servir per presentar el nou Pla de salut mental 2025-2028 aprovat pel consistori i el Mapa de recursos de salut mental.

Marc Serradó presenta la jornada sobre salut mental del 3 d'abril de 2025.
L'Auditori de la Casa de Cultura d'Olesa de Montserrat va ser l'escenari d'una jornada temàtica sobre salut mental organitzada pel Departament de Salut Pública, que tenia l'objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància del benestar emocional. L'acte es va fer pocs dies després de l'aprovació del nou Pla de salut mental 2025-2028 al Ple municipal i l'edició del Mapa de recursos de salut mental.
La salut mental fa referència al benestar emocional, psicològic i social d'una persona, i influeix en com es pensa, se sent i es comporta en la vida diària. El regidor de Salut Pública, Marc Serradó, va posar èmfasi en la necessitat de prioritzar la salut mental com un element fonamental per al desenvolupament individual i comunitari. Serradó va manifestar que "és imprescindible que la salut mental sigui una prioritat en les polítiques públiques, perquè sense benestar emocional no hi ha qualitat de vida".
El nou Pla de salut mental 2025-2028 és el primer document d’aquest tipus aprovat pel consistori olesà i compta amb el suport de totes les formacions polítiques. El Pla permet estructurar les accions que ja es duen a terme en matèria de salut emocional, a més de detectar punts de millora i assignar-hi recursos específics. Entre les 31 accions que inclou destaquen la promoció d'estratègies d'autocura, el suport a persones cuidadores i la creació de recursos específics per a joves i adolescents. El regidor va assenyalar que "amb aquest Pla es vol garantir una planificació que ens permeti poder emprendre més accions en l'àmbit de la salut mental".
Una de les primeres accions del Pla és l'edició del Mapa de recursos de salut mental. Aquesta és una eina que ordena tots els recursos del territori en matèria de salut mental i els fa accessibles a la ciutadania. El mapa és fruit de la feina feta pel grup de treball de salut mental integrat per diferent actors que actuen al municipi. El Mapa es pot aconseguir en format imprès o digital a través del web municipal.
L'acte, que va estar dinamitzat per l'associació del Prat de Llobregat AmorosaMent, va comptar amb la intervenció de Carolyn Daher, especialista en salut pública i coordinadora a l'ISGlobal. La ponent va destacar la importància de la salut mental com un element clau en la salut pública i el benestar col·lectiu. Va subratllar que cal avançar cap a una societat que posi el benestar emocional al centre, actuant en tots els àmbits de la vida quotidiana. Daher va explicar que "els factors del nostre entorn, com la contaminació, l'urbanisme o l'accés als drets bàsics, són més determinants per a la nostra salut mental que les accions individuals que podem prendre".
La jornada va finalitzar amb una taula rodona en què experts i testimonis van compartir les seves experiències. Els assistents van poder escoltar relats de persones que han patit problemes de salut mental i de professionals que treballen diàriament en l'acompanyament i la recuperació dels pacients.
Podeu consultar el Pla de salut mental i el Mapa de recursos de salut mental a l'apartat Salut pública del web municipal.