06/10/23

L’equip de govern fa balanç dels primer 100 dies de mandat

En complir-se els primers 100 dies del mandat 2023-2027 a l’Ajuntament d’Olesa, governat en coalició per Bloc Olesà-CUP, ERC i Junts per Olesa, l’equip de govern tripartit fa un balanç positiu de la gestió realitzada i aposta per garantir els serveis a la ciutadania. 

Image
Balanç de 100 dies de govern de coalició

L’alcalde, Jordi Parent (ERC); el primer tinent d’alcalde, Marc Serradó (BO-CUP), i el segon tinent d’alcalde, Domènec Paloma (Junts per Olesa), han coincidit a remarcar no només el balanç positiu sinó també “el ritme frenètic” dels primers dies de govern de la coalició, sobretot per atendre “les necessitats més urgents”. En aquests tres mesos i escaig la feina sobretot s’ha centrat en continuar projectes que ja estaven endegats durant l’anterior mandat i en iniciar-ne de nous acordats entre les tres formacions. Precisament, els tres partits han estat treballant en unificar els seus programes electorals en un document únic que, amb les aportacions del personal tècnic, esdevingui el Pla d’Acció Municipal (PAM) del mandat 2023-2027.

L’alcalde Jordi Parent ha explicat que una de les primeres accions que han fet tots els regidors i regidores de l’equip de govern ha estat reunir-se amb tots els sectors de la població, és a dir, ciutadania, entitats i empresariat, per poder donar resposta a les seves necessitats. Alhora, Parent ha recordat que una de les primeres decisions que van prendre com a equip de govern va ser l’ampliació de places de llar d’infants “per donar resposta immediata a la necessitat de 36 famílies del municipi que es quedaven sense poder escolaritzar els seus fills i filles a les llars d’infants municipals per manca de places”. 

Audio file

El 1r tinent d’alcalde i regidor de Planejament i Urbanisme, Habitatge i Salut Pública, Marc Serradó, ha coincidit a remarcar que “hi ha una línia de treball continu per garantir els serveis fonamentals a la ciutadania”. En aquest sentit, Serradó ha esmentat el conveni fet amb la Fundació Salas per a la construcció d’habitatge de lloguer social a Olesa; el treball per potenciar i garantir els espais de participació a tots els consells de participació (Cultura, Esports, Barris, Benestar Social); l’impuls d’una Comunitat energètica Municipal per donar resposta als alts preus de l’energia; continuar i potenciar els Plans Locals de Salut i de Salut Mental, i renovar altres Plans locals com el d’Igualtat o el de Joventut.

Audio file

El 2n tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica i Activitats, Domènec Paloma, ha destacat, per la seva banda, que un dels grans reptes a què s’enfronten és “posar eines per donar resposta a l’elevat preu de l’energia, que s’ha triplicat per a tothom, és a dir, per a la ciutadania, per a la 0indústria i per a l’administració”. 

Audio file

 

Diàleg continu i treballar sobre programa

Les línies estratègiques, projectes i accions més rellevants de l’actual mandat es plasmen al Pla d’Actuació Municipal (PAM). Aquest document el redacta conjuntament l'equip de govern i el personal tècnic de l'Ajuntament “per convertir totes aquelles intencions polítiques en actuacions planificades de manera realista sobre un calendari i que recull les accions més destacades de l’acció del govern municipal” ha explicat Parent. “És un treball de l’equip de govern que uneix els  programes electorals dels tres partits. Ja hem establert les prioritats i ara s’està revisant per a que sigui  factible i realista”.

Audio file

En aquesta línia s’ha manifestat també Serradó, que ha destacat del PAM que “és una eina important de fiscalització i d’avaluació de la ciutadania i també de control interna que plasma el nostre full de ruta”.

Audio file

Domènec Paloma ha destacat la importància d’aquest document que, a quatre anys vista, especifica actuacions i projectes i “ha de ser realista tenint en compte els pressupostos amb els que comptem. Al PAM hi ha actuacions menors que són molt beneficioses per al municipi i s’ha d’anar seguint i revisant periòdicament”.

Audio file

L’objectiu que persegueix l’actual equip de govern amb les polítiques municipals, ha destacat l’alcalde, és “la vocació de servei que han de tenir tots els càrrecs electes, treballar pel bé comú de la ciutadania i de les entitats”, segons ha afirmat l’alcalde. Jordi Parent ha posat com a exemple “l’agenda de l’alcalde i dels regidors i regidores en aquests primers dies de govern, amb reunions amb entitats, fundacions, comerços i empreses, i veïns i veïnes a títol individual”. Segons l’alcalde, “aquesta és la petjada que volem deixar com a equip de govern, millorar la vida de la ciutadania i de les entitats d’Olesa”.

Audio file

Marc Serradó, que d’aquí a dos anys assumirà l’alcaldia arran el pacte de govern, ha destacat que “volem ser un govern útil i proper per solucionar els problemes del dia a dia de la gent i alhora prioritzar Olesa”. Entre els grans reptes a assolir ha destacat “millorar l’accés a l’habitatge; el desplegament del POUM per poder desplegar la indústria i equilibrar serveis entre barris, i la cobertura de necessitats bàsiques”.

Audio file

En l’objectiu de treballar per millorar el dia a dia de la ciutadania coincideix Domènec Paloma, que ha remarcat que “molt més enllà dels partits que formen la coalició, l’equip de govern ha de treballar plegat per a trobar la resposta als problemes de la ciutadania, ja que l’Ajuntament és l’administració més propera”.

Audio file

 

Pressupost de 2024

Un dels grans reptes del govern tripartit és l’elaboració del pressupost municipal del 2024. L’elevat increment de preus de l’energia obligarà a destinar gran part del pressupost a pagar costos d’electricitat i gas d’equipaments municipals, escoles i via pública. “Som tres partits però un únic govern i les decisions que hem pres són com a govern”, ha destacat l’alcalde, Jordi Parent, que ha advertit que l’Ajuntament s’enfronta a un pressupost “molt complex” perquè la despesa del 2024, respecte la de 2023, s’incrementarà en 1.700.000 euros, degut a l’elevada pujada dels subministraments elèctrics i de gas, entre d’altres. Segons Parent, “s’haurà de fer un gran esforç per equilibrar-ho amb els ingressos i poder mantenir els serveis a la ciutadania”.

Audio file

En aquest sentit, el 1r tinent d’alcalde, Marc Serradó, també ha destacat que “entomem el repte que ens va demanar la ciutadania, que fa ser fer un govern amb diferents partits i hem de demostrar que som capaços de treballar plegats”. Per aquesta raó, ha dit, “el primer i gran repte del govern de coalició és l’elaboració del pressupost 2024. Aquest és un pressupost molt complicat perquè hi ha un increment de despeses fixes que tenen a veure amb l’increment de l’IPC, amb els interessos i amb l’increment dels subministraments”.

Audio file

Domènec Paloma també ha coincidit en la unitat de totes tres formacions a l’hora de prendre les decisions com a govern: “vam fer un pacte i durant aquests 100 dies, davant les coses importants, hem arribat a conclusions ràpides ja que eren en benefici del poble hi coincidim. Ara estem fent un pressupost de màxima complexitat per a les grans despeses”.

Audio file

Jordi parent, Marc Serradó i Domènec Paloma han coincidit a dir que “cal seguir treballant amb unitat d’acció municipal, posant els interessos d’Olesa per davant dels interessos de partit”.