01/12/22

Nova reunió de la Taula de Salut Municipal

La segona sessió de l’ens es va celebrar, aquest dimecres al matí, amb l’objectiu de debatre, proposar, promoure i informar sobre el conjunt d’iniciatives i serveis que es desenvolupen al municipi en matèria de salut, així com millorar el treball en xarxa.

Image
Persones assistents a la segona Taula de Salut Municipal

El saló de plens de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat va acollir, dimecres al matí, la celebració de la segona Taula de Salut Municipal. L’òrgan, que es va crear el juny de 2022, fomenta la coordinació dels programes i les intervencions de l’administració, les entitats privades i la iniciativa social del municipi d’acord amb els criteris del Pla Local de Catalunya, la Cartera de Serveis i el Pla Local de Salut.

L’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, va presidir la taula, que també va comptar amb la participació de referents sanitaris i membres d’entitats ciutadanes i sociosanitàries del municipi, agents de salut i representants dels grups polítics municipals, així com personal tècnic del Departament de Salut Pública de l'Ajuntament. L’objectiu d’aquestes convocatòries, que se celebren dues vegades l’any, és consolidar el treball en xarxa a través d’un espai de trobada per fer seguiment de projectes, vetllar perquè les actuacions previstes es duguin a terme, i compartir i trobar solucions a propostes en matèria de salut.

Les tècniques de Salut Pública, Victòria Gázquez i Tanit Morón, van presentar les accions desenvolupades pel departament des de la darrera sessió. En aquest sentit, es va exposar la participació en les activitats programades durant la Setmana de la Lactància Materna, que es va celebrar a Olesa del 17 al 27 d’octubre, i la incorporació de les contingències derivades de les emergències sanitàries al Pla Local de Salut. Les tècniques van destacar l’evolució del grup de treball de salut mental, amb la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental el passat 10 d’octubre, i els tallers que s’han anat oferint a la ciutadania per al foment del benestar emocional i la gestió de les emocions. Una de les novetats que es va presentar durant la jornada va ser la creació, amb el suport de la Diputació de Barcelona, d’un estudi per a la diagnosi de la situació del municipi en relació amb la problemàtica de la salut mental. Segons Morón, l’informe permetrà “detectar les necessitats que hi ha a Olesa i projectar programes per donar-hi solucions”.

A la segona Taula de Salut Municipal també hi han intervingut representants del CAP Olesa per explicar com evoluciona el grup de treball de salut comunitària. Quant a la prescripció social, que va quedar aturada a causa de la pandèmia, s’ha reprès oferint un mecanisme a través del qual els professionals identifiquen activitats de la comunitat a les quals el pacient pot vincular-se per millorar la seva salut i benestar. També es va parlar del progrés dels tallers conduïts per les dues figures amb visió comunitària del CAP Olesa: Paula Torner, referent de benestar emocional -amb el grup psicoeducatiu de fibromiàlgia i el de solitud no desitjada en la vellesa- i Marta Planas, nutricionista, que posarà en marxa en els propers mesos unes xerrades als centres educatius del municipi sobre “Trastorns de conducta alimentària” i “Esmorzar saludable”.

Finalment, la sessió va acabar amb un torn obert de paraula en què les persones assistents van aprofitar per plantejar dubtes i oferir el seu suport al Departament de Salut Pública per fer efectiva la participació comunitària.