Resum del Ple ordinari del 23 de gener de 2025

Un punt destacat va ser l’aprovació del Pla Local de Joventut 2025-2028. La modificació de l’ordenança municipal reguladora de la instal·lació de vetlladors i terrasses per als establiments de restauració, així la modificació de l’ordenança fiscal referent a la Plusvàlua, van ser alguns dels temes més destacats.

Image
Foto_plegener_230125

Foto del Ple de gener de 2025

El Ple de l’Ajuntament d’Olesa va aprovar aquest dijous el Pla Local de Joventut 2025-2028. El text es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern tripartit (Bloc Olesà-CUP, ERC i Junts per Olesa), del PSC, Olesa Oberta – ECP i del regidor no adscrit, Jordi Martínez. Ciutadans s’hi va abstenir, i el PP hi va votar en contra.

La regidora de Joventut, Laia Montes, va ser l’encarregada de presentar el Pla Local de Joventut d’Olesa de Montserrat 2025-2028 com “una eina estratègica alineada amb el Pla Nacional de Joventut de Catalunya, i que té l’objectiu de garantir els drets de les persones joves, promoure la seva emancipació i participació activa en la societat”. El Pla aborda reptes com són l’accés del jovent a un habitatge digne, la precarietat laboral, la salut mental, la manca d’oci diürn i nocturn atractiva, i la millora dels equipaments juvenils.

Montes va detallar que el Pla s’estructura en tres eixos principals:

  • Justícia social, feminismes i moviment LGTBIQ+: Inclou accions com els punts liles i vermells, la promoció de l’espai segur de L’Escorxador amb perspectiva feminista i LGTBIQ+, tallers de sensibilització i prevenció de violències masclistes i digitals.
  • Relació amb l’entorn i associacionisme juvenil: Es promouen activitats com l’Estiu Jove, la Taula Jove i la millora dels equipaments juvenils, com l’ampliació de l’espai de L’Escorxador, així com l’impuls de l’associacionisme i l’oci nocturn alternatiu.
  • Benestar emocional i qualitat de vida: Es manté i amplia el servei de suport psicològic gratuït (Escolta Jove), tallers d’educació sexoafectiva i relacions saludables, i s’impulsa un oci inclusiu, la coordinació entre agents socials i la gestió d’espais juvenils.

A més, la regidora de Joventut va explicar que el Pla també preveu mecanismes de seguiment i avaluació per garantir la seva efectivitat. “Aquest és un compromís amb els joves per adaptar-se als seus reptes i necessitats actuals”, va afegir Montes.

Audio file

En el debat de la proposta d’aprovació del Pla Local de Joventut fins el 2028, el regidor no adscrit Jordi Martínez va felicitar la regidora per la seva tasca al capdavant de la regidoria de Joventut. Martínez va destacar que “en els darrers nou Plens, he agraït la seva feina en tres ocasions, un indicador de la qualitat i fiabilitat de la seva gestió”.

Audio file

Des de Ciutadans, el regidor Jose M. Paniello va valorar positivament les iniciatives centrades en millorar la situació del jovent, però va anunciar que el seu grup s’abstindria perquè “sempre s'aprofita per prioritzar les polítiques per sobre de la realitat i de la igualtat per a tothom”. 

Audio file

El regidor d’Olesa Oberta – ECP, Samuel Rodríguez, es va sumar a les paraules de felicitació del regidor Martínez: “Quan les coses es fan bé, Olesa Oberta ho celebra”. Rodríguez va valorar especialment “la incorporació d’una avaluació anual, la recollida de dades municipals sobre joventut, i l’ús potencial d’aquestes a l’àmbit supramunicipal”. 

El regidor va destacar la necessitat de segmentar les franges d’edat (12-18, 18-25 i 25-35 anys), assenyalant que “les preocupacions i necessitats varien segons aquestes etapes, com ara oci, feina, habitatge i estudis”. Rodríguez també va valorar positivament la creació d’una comissió de seguiment per a garantir-ne l’evolució del Pla.

Audio file

Per la seva banda, la regidora del Partit Popular, Jessica Fernández, va demanar que es detallessin les propostes d’oci nocturn al municipi, i va manifestar que el seu grup votaria en contra de la proposta “ja que des de la primera pàgina del Pla es detecta un foment d’un discurs d’odi vinculat al racisme i al masclisme”. 

Audio file

Des del PSC, Fernando Vicente va felicitar la regidora i l’equip tècnic pel treball en el Pla Local de Joventut, destacant la qualitat del diagnòstic i la claredat del document. Vicente va assenyalar dues qüestions a millorar: la necessitat d’enfortir l’apartat dedicat a la promoció del treball, ja que va considerar que “ha quedat poc desenvolupat”, i l’impacte que pot tenir l’extensió de l’edat fins als 35 anys: “La Direcció General de Joventut només contempla fins als 29 anys, fet que pot limitar l’accés a certes subvencions”.

El regidor socialista també va subratllar la importància de quantificar els indicadors del pla, proposant incloure xifres concretes (com el nombre de joves participants en les activitats) per facilitar les avaluacions.

Audio file

L’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, va destacar “la bona feina del Departament i la regidoria en l’elaboració del Pla Local de Joventut”, i va remarcar que el pla s’alinea amb el Pla de Joventut de Catalunya, seguint els seus tres objectius principals: “identificar problemes i necessitats dels joves; establir línies estratègiques i objectius d’actuació, i definir criteris d’avaluació”.

Audio file

Modificació de l’ordenança per a la instal·lació de vetlladors i terrasses de restauració

El Ple de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va aprovar la modificació de l’ordenança municipal reguladora de la instal·lació de vetlladors i terrasses per als establiments de restauració amb els vots favorables de l’equip de govern (Bloc Olesà-CUP, ERC i Junts per Olesa), PSC, Olesa Oberta – ECP, Ciutadans i el regidor no adscrit Jordi Martínez. PP s’hi va abstenir.

Domènec Paloma, regidor de Promoció Econòmica, va ser l’encarregat de detallar la modificació de l’ordenança fiscal que  regula la instal·lació de vetlladors i terrasses dels establiments d’hostaleria i restauració. Paloma va explicar que l’ordenança vigent, aprovada el 2012, “necessitava ser actualitzada per adaptar-se als canvis normatius i a l’increment de les sol·licituds dels restauradors”. A més, el regidor va puntualitzar que la modificació recull “moltes propostes aportades des de l’Associació de Comerciants d’Olesa”.

La nova regulació actualitza les condicions per a l’ús de vetlladors i terrasses; simplificar tràmits; regular els materials, així com els períodes d’ús, i fer compatible l’activitat amb l’espai públic. La modificació de l’ordenança inclou, entre altres detalls, la possibilitat d’ampliar taules i cadires els divendres, dissabtes, diumenges, vigílies de festius i festius en un 20% sense cap cost addicional; l’autorització de publicitat en el mobiliari; i la unificació dels criteris de colors i materials per als para-sols i vetlladors.

La proposta també incorpora fitxes gràfiques individualitzades per cada establiment amb informació sobre l’espai autoritzat, el nombre de taules i cadires, i la possibilitat d’instal·lar vetlladors d’hivern. 

Audio file

En el debat de la proposta, el regidor de Ciutadans, Jose M. Paniello, va valorar positivament la feina realitzada pels tècnics i la regidoria a l’hora d’unificar els criteris de l’ordenança, i va qualificar els canvis de “més lògics”. Paniello 

Audio file

Per la seva banda, el regidor Samuel Rodríguez, d'Olesa Oberta - ECP, va recordar que durant la campanya a les eleccions municipals del 2023, el seu partit ja va proposar modificar la normativa per facilitar l'ampliació de la temporada d'ús dels vetlladors i simplificar els tràmits administratius.

Rodríguez va expressar la preocupació del seu grup en relació a la regulació dels materials de les taules i cadires, que considerava “poc clars i susceptibles d'arbitrarietat”. El regidor d’Olesa Oberta – ECP també va alertar sobre els sistemes de calefacció en aquests espais: “No s’ha regulat perquè no sigui contaminant, i els negocis podrien fer inversions que acabin quedant obsoletes si es produeix un canvi en la normativa supramunicipals”.

Audio file

Des del PP, la regidora Jessica Fernández, va celebrar que es portés l’ordenança municipal a l’aprovació del Ple, però va assenyalar que “s’ha elaborat de manera precipitada”. Fernández va destacar que “molts hostalers no han tingut prou temps per fer els tràmits i no han pogut obtenir cita prèvia dins del termini establert” i  va preguntar si es preveia ampliar aquest termini.

Audio file

El regidor Carlos Fernández, del PSC, va expressar el seu suport a la modificació de l'ordenança, destacant que és positiu que l'Ajuntament actualitzi aquest tipus de normatives “per estar al dia”. Tanmateix, el regidor socialista va preguntar si l'ordenança contempla “mesures de protecció per a les taules i cadires situades en carrers amb trànsit rodat proper”. 

Audio file

Pel que fa a la generació dels documents de pagament, el regidor Domènec Paloma va respondre a la regidora Jessica Fernández del PP que “va haver un incident puntual que ja s’ha resolt, i es va tornar a trucar a tots els restauradors per informar-los i oferir-los assistència personalitzada a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC), amb una persona dedicada exclusivament a aquesta gestió”.

En relació a si l’ordenança inclou mesures de protecció per als vetlladors i taules i cadires en zones de trànsit rodat, Paloma va confirmar al regidor Carlos Fernández que sí que les inclou. 

Audio file

La modificació de l’ordenança municipal reguladora de la instal·lació de vetlladors i terrasses per als establiments de restauració es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern (Bloc Olesà-CUP, ERC i Junts per Olesa), PSC, Olesa Oberta – ECP, Ciutadans i el regidor no adscrit Jordi Martínez. PP s’hi va abstenir.

Pròrroga de dos mesos del contracte del servei de neteja d’edificis municipals

El Ple de l’Ajuntament també va aprovar dijous una pròrroga de dos mesos del contracte del servei de neteja d’edificis i dependències municipals, amb els vots a favor de l’equip de govern (Bloc Olesà-CUP, ERC i Junts per Olesa), PSC i el regidor no adscrit Jordi Martínez. Ciutadans, Olesa Oberta – ECP i PP s’hi van abstenir.

El regidor de Gestió de l’Espai Públic i Equipaments, Raül Asensio, va ser l’encarregat de presentar el punt, explicant que “aquest tipus de contractes, amb subrogació de 40 treballadors i un valor superior als 4 milions d'euros, són molt complexos”. El regidor va justificar la pròrroga degut al volum de feina al Departament de Contractació i als períodes de vacances.

Asensio també va detallar que la nova adjudicació està gairebé enllestida, i “l'empresa que ha sortit guanyadora és la mateixa que està prestant ara el servei”. També va destacar que, si no hi ha al·legacions, l’adjudicació es podrà aprovar el mes vinent, i la pròrroga només serà d’un mes, però “no podem permetre el descobert de ni un sol dia del servei”.

Audio file

El regidor no adscrit Jordi Martínez, va destacar que, “en el cas d’aquest tipus de contractes, com el de la neteja d'edificis, és important que tot surti bé, ja que la seva complexitat i la sensibilitat del tema fa que la seva gestió sigui encara més difícil”.

Audio file

Per la seva banda, Jose M. Paniello, de Ciutadans, va explicar que finalment el seu grup s’abstindria perquè “es tracta d'una nova pròrroga, i nosaltres fugim de les pròrrogues”.

Audio file

El regidor Samuel Rodríguez, d'Olesa Oberta - ECP, tot i reiterar que el model per al seu grup polític és “una societat mercantil municipal amb capital 100% públic”, va entendre la necessitat de la pròrroga forçosa del contracte. Ara bé, Rodríguez va qüestionar per què no s'inverteix més en personal propi, ja que “la manca de temps sovint impedeix complir amb els terminis”. 

Audio file

Des del PSC, Fernando Vicente va destacar que “la pròrroga del contracte no només afecta el servei, sinó també la continuïtat laboral de treballadores que fa anys que treballen a les instal·lacions i equipaments municipals”. Vicente va subratllar la importància de protegir aquestes persones, “moltes d'elles en situació de vulnerabilitat”.

Audio file

Aquest punt va quedar aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern (Bloc Olesà-CUP, ERC i Junts per Olesa), PSC i el regidor no adscrit Jordi Martínez. Ciutadans, Olesa Oberta – ECP i PP s’hi van abstenir.

Modificació de l’ordenança fiscal sobre la Plusvàlua

El Ple també va aprovar la modificació de l’ordenança fiscal sobre l’Increment de Valor de Terrenys de Naturalesa Urbana (Plusvàlua). Hi van votar a favor Bloc Olesà-CUP, ERC, Junts per Olesa, PSC, Olesa Oberta – ECP i el regidor no adscrit Jordi Martínez. El PP hi va votar en contra.

Ivan Carreira, regidor d’Hisenda, va exposar a l’aprovació del Ple la modificació de l’ordenança fiscal. Carreira va explicar que la proposta presentada consisteix en una actualització de l’ordenança fiscal relativa a l'impost de la Plusvàlua.

Aquesta modificació respon a les actualitzacions normatives introduïdes pel Reial decret llei 9/2024, que modifica els coeficients aplicables al càlcul de l’impost, establint “un sistema més eficient que elimina la necessitat de revisar l’ordenança cada vegada que es modifiqui la normativa estatal”, va explicar Carreira. 

Audio file

El regidor d’Olesa Oberta – ECP, Samuel Rodriguez, va manifestar  que el seu partit “és partidari d’aquest impost potestatiu de l’Ajuntament”. El regidor va explicar que, amb la modificació aprovada, l'ordenança s'ajusta automàticament al màxim establert per la llei en cada moment, i va afegir que “l'import d'aquest impost és molt inferior al que es pagava fa 3-4 anys”. Tot i així, el seu grup va votar-hi abstenció.

Audio file

Des del PSC, el regidor Daniel Ribas va expressar la preocupació del grup municipal socialista perquè “perdem la capacitat de l'Ajuntament per regular i ajustar l'aplicació de la Plusvàlua amb la nova redacció de l’ordenança”. 

Audio file

La modificació de l’ordenança fiscal sobre l’Increment de Valor de Terrenys de Naturalesa Urbana (Plusvàlua). Hi van votar a favor Bloc Olesà-CUP, ERC, Junts per Olesa, PSC, Olesa Oberta – ECP i el regidor no adscrit Jordi Martínez. El PP hi va votar en contra.

Precs i preguntes

En l’apartat de Precs i preguntes, el regidor de Ciutadans, Jose M. Paniello, va demanar al 1r tinent d’alcalde i regidor de Salut Pública, Marc Serradó, si havia contactat amb els familiars d’una veïna d’Olesa que va morir després de visitar el CAP i ser citada l’endemà per visita mèdica. Paniello va aprofitar el prec per felicitar Serradó per la seva presència a la concentració convocada per aquest motiu davant del CAP d’Olesa abans del Ple, i que va impulsar l’Associació per la Sanitat Pública de Qualitat Paco Fernández Hoces.

Audio file

Serradó va expressar el seu malestar pels fets ocorreguts i va explicar que tant ell com l’alcalde havien expressat les seves condolences a la família. El regidor de Salut Pública va detallar que havia enviat oficis a Mútua de Terrassa i CatSalut per demanar explicacions sobre “les condicions d’atenció de la persona afectada i, en general, sobre el sistema de triatge que fa servir Mútua de Terrassa al CAP Olesa”, ja que l’Ajuntament defensa que “les persones que fan el triatge han de tenir formació mèdica”.

A més, Serradó va fer una crida al respecte pel dolor de la família i també cap als treballadors del CAP.

Audio file

Un altre moment destacat durant l’apartat de Precs i preguntes va ser protagonitzada pel portaveu del PSC, Fernando Vicente. Vicente es va dirigir a la regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Laia Montes, per encoratjar-la a continuar treballant “en defensa de la igualtat i dels drets dels col·lectius més vulnerables”. Vicente va expressar el seu malestar davant les abstencions o els vots en contra en qüestions relacionades amb “la lluita contra la violència masclista, la protecció del col·lectiu LGTBI i la igualtat de gènere”. “Encara queda molta feina per fer, venen èpoques complicades i en aquest sentit tindrà el PSC al seu costat”.

La majoria de grups del consistori van aplaudir la intervenció del portaveu socialista.

Audio file

Els grups de l’oposició també van plantejar qüestions que van girar al voltant de temes com el transport fins als centres mèdics, la gestió de l’arbrat, o l’evolució de projectes en equipaments. 

Últimes notícies

Image
Foto_homenatgellambordes_210125

Participants a l'homenatge de les 16 víctimes olesanes de l'Holocaust

Image
Foto_plegener_230125

Foto del Ple de gener de 2025

Image
Fotografia d'un dels moments del taller de teatre "A escena!", organitzat pel Pont de la Puríssima de 2024

Fotografia d'un dels moments del taller de teatre "A escena!", organitzat durant el Pont de la Puríssima de 2024

Image
 Cartell_joseparo_22012025

Cartell de la performance que es farà el 31 de gener al Mercat Ambulant

Image
Reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Participants a la primera reunió de la comissió ciutadana pel 8M