29/04/22

Resum del ple ordinari del mes d'abril (2)

La verificació del Text refós del POUM, l'aprovació d'un conjunt de noms de carrers i l'adhesió a l'Associació de municipis i entitats per l’energia pública van ser els temes més destacats de la sessió plenària.

Image
Assistents al Ple d'Abril 2022

Entre els punts més destacats del ple ordinari de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, a la sessió ordinària del mes d'abril el ple va aprovar aquest dijous la verificació del Text refós del Pla d’Ordenació Urbanística d’Olesa de Montserrat, l’adhesió a l’Associació de municipis i entitats per l’energia pública i l’aprovació d’un seguit de noms de carrers. 

Declaració d’obres d’especial interès municipal

El ple va aprovar per unanimitat dues propostes de declaració d’obres d’especial interès municipal a dos immobles del carrer Pintor Fortuny: pel pintat de la planta baixa de la façana i per la rehabilitació d’un voladís de coberta de façana. Aquesta declaració suposa per a les propietats dels immobles gaudir d’una bonificació del 95% de la quota de l’Impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO).

Modificació de crèdit

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat proposava al ple una modificació de crèdit, en la modalitat de transferència de crèdit, per un import de 15.000 €. El regidor de l’àrea, Ivan Carreira, va explicar que la modificació responia a un criteri de la Intervenció municipal, consistent en traspassar aquesta quantia d’una partida a una altra. Carreira va remarcar que la proposta a votar consistia “en traspassar aquests 15.000 € d’una partida del pressupost de Medi Ambient on s’inclouen diversitat de treballs que s’encarreguen a altres empreses a la partida que es destina a pagar el contracte de servei de recollida, recuperació i acollida d’animals de companyia abandonats, ferits o perduts a la via pública a través de l’Associació Protectora Animals de l’Anoia (APAN)”.

Segons Carreria, el servei d’Intervenció “ha fixat que dins d’aquesta partida s’han d’incloure la resta de treballs relacionats amb animals al municipi com visites veterinàries, gestió de porcs senglars, treballs a les colònies de gats o retirada d’abelles, entre d’altres”. Per aquest motiu, Carreira va determinar que “després de fer una estimació de la despesa que es necessita, es proposa fer aquest traspàs a través de la modificació de crèdit”.

El regidor de Ciutadans, Carlos Navia, va ser l’únic regidor que va intervenir al punt, afirmant que “en la votació al ple de pressupostos ja es va advertir que hi havia partides insuficients i que s’evidencia en el canvi que es proposa a la modificació de crèdit”. Navia va demanar que “en un futur aquestes partides es tinguin en compte”.

Carreira va contestar el regidor de Ciutadans que la modificació “no es tracta en cap cas d’insuficiència de recursos sinó una transferència de diners entre partides del Departament de Medi Ambient per uns criteris establerts per la Intervenció municipal” i que, de fet, “a la proposta de pressupost de 2023 aquest criteri ja s’aplicarà d’entrada”.

La modificació de crèdit es va aprovar amb els vots favorables de Bloc Olesà, PSC, ERC, Cs i JxCat. La CUP s’hi va abstenir. 

Noms i numeració dels carrers de Cal Candi i Placeta de Jaume Valls i Cadevall

El ple de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va aprovar amb els vots favorables de Bloc Olesà, PSC, ERC, CUP i JxCat i amb l’abstenció de Cs la incorporació al Nomenclàtor d’un seguit de noms. La proposta, en relació a nous carrers de Cal Candi, consisteix en prolongar els carrers de l’Empordà, de Puigcendrós i el de les Planes, així com aprovar inicialment el nom de sis carrers i 2 parcs. A més a més, al marge de Cal Candi, el ple també havia d’aprovar el nom de la placeta de Jaume Valls i Cadevall a l’espai de davant del Portal de Santa Oliva, cantonada amb el carrer de Garraf i de Creu Real.

El regidor de Cultura i Memòria històrica, Xavier Rota, president de la Comissió de Nomenclàtor, va destacar que el Nomenclàtor d’un poble ens diu “quins són els nostres referents i qui som” i que, en aquest sentit, “el Nomenclàtor d’Olesa només té el 7% de carrers amb noms de dona”. Per Rota, el fet d’haver d’escollir noms per nous carrers al sector de Cal Candi “ha obert una oportunitat per poder equilibrar aquesta mancança”. El regidor titular de Cultura va destacar que va ser la Comissió de Nomenclàtor que va decidir “engegar un procés participatiu perquè fos la ciutadania qui fes aquesta elecció”. Recordem que finalment s’han triat els noms següents: Lluïsa Xifré, Joana Piñero, Joana Grau, Teresa Campañà, Rosa Segura, Carme Gómez i parc de la Dona Treballadora.

Rota també va explicar que la proposta sobre un altre espai de Cal Candi, el Parc dels Estricadors, ha estat una proposta de la Comissió de Nomenclàtor seguint les directrius del Reglament que estableix que, sempre que es pugui, cal respectar la toponímia tradicional.

La mateixa proposta de ple també demanava aprovar el nom de la placeta de Jaume Valls i Cadevall a l’espai de davant del Portal de Santa Oliva, cantonada amb el carrer de Garraf i de Creu Real. Sobre aquest punt, el regidor Xavier Rota va explicar que la proposta es va fer el maig de 2002 (amb unes 600 signatures de suport). Rota va destacar que “Valls i Cadevall va ser un olesà que durant més de trenta anys va estar relacionat amb l’Esbart Olesà, vinculat al Casal, la UEC i promotor dels Gegants, nans i grallers d’Olesa”.

Des de l’oposició, el grup de Ciutadans es va mostrar crític amb la proposta, concretament amb els noms de dona escollits. La regidora Vanessa Carrasco va afirmar que no es pot considerar un “ajuntament democràtic quan no es fomenta la participació activa de la ciutadania”, queixant-se que en l’elecció només havien participat 220 persones. La regidora de Ciutadans també va lamentar que “en el procés de selecció s’havien posat filtres a l’hora de proposar noms, com el fet que fossin totes d’Olesa de Montserrat”, i va valorar negativament que s’haguessin validat dones relacionades amb la política.

Xavier Rota va contestar que va ser a la Comissió del Nomenclàtor que es van establir les bases del procés participatiu i que, en cap cas, “Ciutadans va manifestar cap disconformitat en la manera d’escollir els noms de dona”. En relació a aquestes crítiques,  Rota va aclarir que en la fase de proposta de noms, es podien proposar dones d’arreu però “finalment les escollides han estat dones d’Olesa de Montserrat”, fet que pel regidor “és un resultat molt positiu”.

La resta de formacions polítiques van manifestar el seu suport a la proposta. El regidor de Junts per Catalunya, Domènec Paloma, va dir que “és una bona notícia que s’incorporin noms de dona al Nomenclàtor d’Olesa de Montserrat”.

Des de la CUP, el regidor Miquel Barreres va considerar que “la proposta intenta solucionar la mancança de dones” i “considerem positiu” que entre els noms s’hagin escollit “dues dones militants antifeixistes que van ser represaliades i que ara tindran aquest homenatge”.

El regidor d’ERC, Jordi Parent, va destacar el bon funcionament de la Comissió de Nomenclàtor i es va mostrar satisfet perquè “el resultat del procés de participació per escollir el nom de dones havia estat cinc noms de dones d’Olesa de Montserrat”.

El regidor del PSC, Fernando Vicente, va explicar que el procés de participació s’havia desenvolupat correctament “i d’acord a allò que es va establir entre tots els grups municipals a la Comissió de Nomenclàtor”.

Per tancar, el regidor del Bloc Olesà, Jordi Martínez, va demanar a Ciutadans que es disculpés per les afirmacions fetes i va remarcar que “tot i que ens hagués agradat una participació més alta en l’elecció dels noms, no es pot dir que no hi ha hagut participació”. A més, Martínez va recordar que l’equip de govern havia impulsat en mandats passats l’únic referèndum que s’ha fet a un municipi a l’estat espanyol i també que cada dos anys s’impulsen pressupostos participatius, entre d’altres accions.

Nova sanció per infracció a l’Ordenança municipal de control, protecció i tinença d’animals.

Tots els grups municipals van votar a favor de dues sancions interposades a un ciutadà del municipi: una de 150,25 € per no contractar l’assegurança de responsabilitat civil exigida per la tinença i conducció de gossos considerats potencialment perillosos. L’altra ascendeix a 1.502,53 € per tenir gossos o animals potencialment perillosos sense llicència. Les sancions s’han interposat d’acord a l’establert als articles 52.30 i 53.14 de l’Ordenança municipal de control, protecció i tinença d’animals de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat.

Adhesió a l’Associació de municipis i entitats per l’energia pública

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Ivan Carreria, va exposar que des de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat hi ha “el màxim compromís per combatre l’emergència climàtica”. A més, Carreira va dir que “al marge de les mesures i iniciatives a nivell municipal en matèria de sostenibilitat i estalvi energètic” l’adhesió a l’Associació de municipis i entitats per l’energia pública (AMEP) permetrà “tenir representació a nivell municipal” i treballar conjuntament per incidir en la millora del servei d’energia i en assolir una comercialització pública, justa i equitativa.

El regidor de la CUP, Marc Serradó, va celebrar la proposta d’adhesió “per tal que Olesa ajudi al naixement d’aquesta associació i que l’equip de govern assumeixi la moció que va presentar el nostre grup municipal”.

Des de Ciutadans, el regidor Carlos Navia va assegurar que l’adhesió a l’AMEP “no solucionarà el problema de l’energia al municipi” i va assegurar que “ningú és capaç d’explicar els beneficis que Olesa tindrà de participar-hi”.

L’alcalde, Miquel Riera, va tancar el debat del punt assegurant que igual que en altres temes, formar part d’una entitat serveix per defensar uns interessos comuns, rebre assessorament perquè es disposen de més recursos i que s’estableix un interlocutor únic.

L’AMEP es va constituir el febrer de 2021 amb la participació de 74 municipis i 4 entitats i té com a finalitat difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió pública de les xarxes de distribució d’energia elèctrica i donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap aquest objectiu i desenvolupar accions per impulsar una transició energètica cap a un model just. L’adhesió de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat a l’AMEP es va aprovar al ple municipal de l’octubre passat.

Verificació del Text refós del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal d’Olesa de Montserrat

El ple ha aprovat la verificació del text refós del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) d’Olesa de Montserrat amb els vots a favor de Bloc Olesà, PSC, Ciutadans i Junts per Catalunya; l’abstenció d’ERC i el vot en contra de la CUP.  

L’alcalde i regidor de planejament urbanístic, Miquel Riera, va destacar que aquesta votació “és el darrer tràmit necessari per l’entrada en vigor del nou POUM”. El Text refós del POUM és el resultat d’haver incorporat els darrers ajustos i correccions que ha elaborat la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Arc Metropolità Barcelona de la Generalitat de Catalunya després d’aprovar definitivament el POUM el passat mes de setembre. Un cop aprovada la verificació, el Text refós tornarà a la Comissió d’Urbanisme per tal que es procedeixi a la seva publicació i l’entrada en vigor.

Aquesta verificació necessitava de majoria absoluta i, per aquest motiu, l’alcalde va apel·lar a votar favorablement “per responsabilitat política i després de set anys de feina”, remarcant que el nou POUM “aportarà seguretat jurídica als polígons industrials, servirà per regularitzar la situació d’urbanitzacions, protegeix el patrimoni arquitectònic i natural, permetrà desenvolupar habitatge social i aturarà la densificació de l’Eixample, entre d’altres”.

El regidor de Ciutadans, José María Paniello, va afirmar que tot i que “no s’ha buscat el diàleg amb el nostre grup per aquesta votació, votarem amb responsabilitat i sabent que aquest POUM és millor que el vigent”.

El regidor d’ERC, Jordi Parent, va destacar que el seu grup votaria abstenció “per ser coherents amb les votacions anteriors sobre el POUM i per no impedir que pugui tirar endavant”.

El regidor del PSC, Fernando Vicente, va avançar que el seu grup votaria a favor “igual que s’han fet a les anteriors votacions al ple municipal i també en les sessions del Consell Assessor Urbanístic”.

Precs i preguntes

En l’apartat de precs i preguntes, els diferents grups municipals van preguntar sobre el manteniment del clavegueram, determinades mesures de seguretat vial, les obres de reparació del petit pont al Camí del Riu que connectava Vilapou i l’Areny del Molí (destruït pel temporal Glòria el 2020), les campanyes de control de la població de coloms, algunes deficiències detectades al pas de vianants a la carretera de la Puda des de la indústria Kao fins al barri de Sant Bernat, la direcció d’obres del futur projecte de carrils bici o la funcionalitat de la rotonda que s’ha projectat a l’entrada sud del municipi.

Pel que fa a les preguntes del públic, un ciutadà va formular-ne tres: la primera, sobre si la Policia Local ha de proporcionar senyalització en cas de mudança i havent abonat prèviament la taxa per ocupació de la via pública; la segona, traslladar als responsables de Sanitat si es saben les dades d’absentisme dels olesans i olesanes a les cites prèvies amb els professionals del CAP Olesa; i la tercera, si en matèria de Memòria història s’ha pensat en dur a terme un projecte didàctic als centres educatius d’Olesa de Montserrat per fomentar la memòria democràtica.

La sessió plenària es pot recuperar íntegrament al canal de Youtube de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat.