Resum Ple ordinari del mes de gener de 2023

El plenari va aprovar una ordenança fiscal per regular el preu en els punts municipals de recàrrega elèctrica de vehicles i iniciar un expedient per avançar en la creació d'una comunitat energètica a Olesa de Montserrat.

Image
Ple ordinari del 26 gener 2023

El ple del mes de gener de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat d’aquest dijous 26 de gener va començar amb l’aprovació de l’acta del ple del 22 de desembre de 2022. Abans de la votació, però, es va demanar fer dues esmenes en relació a dos vots al·ludint a l’article 23 de la Llei 40/2015 de règim jurídic del sector públic i, concretament, sobre el deure d’abstenció a petició del grup municipal del PSC.

El secretari de la corporació va explicar que es demanava canviar el vot afirmatiu per l’abstenció del regidor de la CUP, Marc Serradó, en la votació del Pla d’Igualtat 2023-2026 i del regidor d’ERC, Santi Gallardo, a l’aprovació de l’Agenda digital del Consorci Localret. El secretari va determinar que no considerava en cap cas la invalidesa de les votacions però es va adreçar als dos regidors per si decidien canviar el sentit de vot i modificar els acords de votació passant de vot favorable a vot abstenció en aquests casos. Tant Serradó com Gallardo van acceptar el canvi de vot, fet que no modificava el resultat dels acords ja que els dos punts van tirar endavant per unanimitat.

Nou preu públic pels punts de recàrrega de vehicles elèctrics

El ple de l’Ajuntament del mes de gener ha aprovat un preu públic per a la recàrrega elèctrica de vehicles en punts de recàrrega municipal. El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Ivan Carreira, va recordar que el passat mes de juny es va aprovar l’establiment del servei públic i el reglament sobre el servei de càrrega de vehicles elèctrics al municipi com a conseqüència de la proliferació d’aquest tipus de vehicles i amb la previsió que s’incrementarà més els propers anys. En aquest cas el regidor va explicar que al Ple arribava el darrer pas: establir l’ordenança fiscal per regular el preu del servei i que ha de permetre cobrir les despeses del servei (instal·lació i preu dels punts de recàrrega, el contracte de manteniment i el cost de l’energia elèctrica). Carreira va recordar que actualment hi ha operatius dos punts de recàrrega al municipi i que se n’estan instal·lant dos més. Això suposarà poder donar servei a vuit vehicles elèctrics a l’hora i cobrir la demanda que s’anirà incrementant en els propers anys.

Per establir el preu públic, Carreira va destacar que s’ha elaborat un estudi de costos que ha estimat una ocupació moderada dels punts de recàrrega tenint en compte l’ocupació actual. A més, també s’han revisat la mitjana de consums d’aquests vehicles per tal de calcular els possibles ingressos i els costos del servei. El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat va determinar que el cost s’ha estipulat en 146.581 euros anuals, 100.000 dels quals representava el cost de l’energia.

Sobre el preu de recàrrega, Ivan Carreira va explicar que s’establia a l’ordenança un preu de 0,61 cèntims d’euro per kilowatt. Tenint en compte que s’ha establert un temps màxim de dues hores de recàrrega als punts de recàrrega municipal, el regidor va avançar que el preu màxim oscil·larà entre els 8’54 euros i els 26’84 euros, depenent de la potència de càrrega de cada vehicle. Finalment, tenint en compte tots els càlculs de l’estudi econòmic, s’ha previst que els ingressos resultants de l’aplicació d’aquest preu públic ascendiran a 147.168 euros.

Durant el debat, el regidor de Ciutadans, José María Paniello, va declarar que “era una ordenança necessària per oferir aquest servei també necessari” però va demanar que el preu fos una mica més alt dels 0’60 cèntims proposats “per garantir que els ingressos cobriran el cost del servei”.

Des d’ERC, el regidor Jordi Parent, tot i que va avançar que votarien a favor d’aquesta ordenança fiscal, va demanar que en l’apartat de sancions calia aclarir la qüestió de sancions pel fet de mantenir el vehicle estacionat al punt de recàrrega un cop s’ha carregat el vehicle elèctric. Per Parent, en moltes ocasions “es fa molt difícil calcular el temps de recàrrega”.

Sobre el preu establert per fer la recàrrega, Ivan Carreira va destacar que el preu s’ha avalat amb un estudi de costos i que són similars a d’altres punts de recàrrega de vehicles elèctrics de l’entorn. A més, el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat va remarcar que amb els anys s’anirien amortitzant els punts de recàrrega. L’alcalde, Miquel Riera, va contestar també el regidor de Ciutadans remarcant que l’estudi de costos s’ha fet en base a l’experiència en els dos punts de recàrrega municipals existents des de 2017 i que han estat gratuïts fins ara amb l’objectiu d’incentivar aquest tipus de vehicle. Per tant, Riera va dir que “l’Ajuntament ja coneix el cost del servei”. Sobre si els ingressos cobriran el cost del servei, l’alcalde va dir que “tot dependrà del cost de l’electricitat que, ara per ara, és incert. Per aquest motiu caldrà estar atent i fer les actualitzacions pertinents de l’ordenança”.

L’ordenança fiscal número 30 de preu públic per recàrrega elèctrica de vehicles en punts municipal es va aprovar amb el suport de l’equip de govern, Bloc Olesà i Junts per Olesa (JxO), i els vots del PSC, ERC i CUP. Ciutadans s’hi va abstenir.

Pas endavant per crear una comunitat energètica

Els grups municipals de Bloc Olesà, PSC, ERC, CUP i JxO van votar favorablement i Ciutadans es va abstenir a la proposta d’iniciar un expedient per a establir l’activitat econòmica de comunitat energètica. L’acord va aprovar constituir una comissió d’estudis que s’encarregarà d’elaborar una memòria en un temps màxim de tres membres. La comissió estarà formada per l’alcalde, Miquel Riera, el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Ivan Carreira; el tècnic de Medi Ambient i una tècnica superior en dret.

Ivan Carreira va ser el regidor encarregat de presentar el punt al plenari i va destacar que l’objectiu final de la comissió serà establir una proposta per a la creació d’una comunitat energètica, un projecte que té com a objectiu “fer la vida de la ciutadania més senzilla”, a la vegada que es genera “energia verda i amb consum de quilòmetre zero, avançant cap a la sobirania energètica, ja que la ciutadania i les administracions passen de ser mers consumidors a també productors.” Carreira va destacar que les comunitats energètiques són possibles gràcies a un paquet normatiu de la Unió Europea amb el títol “Energia neta per a tots els europeus” i que “aquest canvi de model és un deure per tal d’afrontar el canvi climàtic”.

En un primer torn de regidors, tant el regidor d’ERC, Raül Asensio, com el regidor del PSC, Fernando Vicente, van qüestionar el fet que la comissió estigués formada únicament per membres de l’equip de govern. Asensio, a més, també va preguntar si no era un projecte precipitat i que calia fer en tres mesos.

L’alcalde va contestar que l’objectiu ha estat constituir una comissió molt operativa però va oferir la possibilitat de crear un grup de treball per a possibilitar la participació dels grups polítics interessats. Sobre si aquesta comissió d’estudi per crear una memòria que permeti la creació d’una comunitat energètica a Olesa és precipitada, Miquel Riera va determinar que “és un projecte que ja fa temps que es treballa i que l’octubre passat es va fer la presentació del primer estudi que analitzava el potencial que tenia Olesa de teulades més grans de 400 metres quadrats, s’identificaven possibles actors, els diferents models jurídics existents i es plantejava un full de ruta a seguir”.

Per l’alcalde, amb la creació d’aquesta comissió és fa un pas formal per la creació d’aquest servei i començar a treballar en la fórmula més adient per Olesa de Montserrat “tenint en compte tota la informació que ja es té així com el diàleg amb tots els agents implicats en la futura comunitat energètica”. Miquel Riera va deixar clar que, evidentment, un cop passats els tres mesos, si no hi ha consens polític, serà un projecte que caldrà deixar per al proper mandat. Paral·lelament, segons l’alcalde, també es farà la feina d’encoratjar altres actors que puguin impulsar d’altres comunitats energètiques, com per exemple, als polígons industrials.

A l’hora d’explicar el sentit del vot, el regidor de Junts per Olesa, Domènec Paloma, va avançar el vot positiu a la proposta ja que “és una obligació avançar en l’energia sostenible i amb un model més sobirà”.

El regidor de la CUP, Marc Serradó, va avançar el vot positu tot i considerar que “s’hi va tard en aquest tema” ja que “tot i algunes inversions no s’ha fet prou” i va manifestar que cal accelerar en la transició cap a un nou model energètic al municipi.

Per part de Ciutadans, el regidor José María Paniello va al·legar que “tot i estar d’acord amb l’estalvi energètic a través d’energia verda”, no veien favorablement que la comissió d’estudi estigui format només per membres de l’equip de govern. Tot i així va agrair la proposta de l’alcalde de crear un grup de treball.

Des d’Esquerra Republicana, el regidor Jordi Parent va destacar que votarien a favor perquè consideraven que era “una comissió necessària per tirar endavant aquest projecte” i va agrair les explicacions al voltant de la comissió de l’alcalde i l’oferiment de crear un grup de treball per consensuar el projecte abans que passi com a proposta al ple municipal.

El PSC també va agrair el compromís de l’equip de govern de crear aquest grup de treball. El regidor Fernando Vicente va avançar el vot positiu del seu grup per aquest motiu.

Moció sobre el servei de bus urbà

El grup municipal del PSC va presentar una moció en la qual es demanava estudiar la viabilitat d’instal·lar una parada de bus urbà a la confluència del Passeig de Nord amb Carrer Cerdanya i Camí Vell de Terrassa (zona de La Balconada) i que es fes efectiva aquesta parada abans que acabi el mandat en el cas que sigui viable. El regidor del PSC, Carlos Fernández, va presentar la proposta afirmant que “tot i que Olesa gaudeix d’una bona xarxa de bus urbà, hi ha encara espais on no s’ha arribat i considerem que un d’aquests punts és la zona del Daina i La Balconada”. Per aquest motiu, Fernandez va dir que consideraven necessàries parades en aquests indrets però que “cal primer valorar la viabilitat a través d’estudis tècnics”.

El regidor de la CUP, Miquel Barreres, va dir que “més que una moció, la petició és un prec a l’equip de govern”. Barrerers va manifestar que entenia que la petició volia donar resposta a queixes d’alguns veïns de la zona però que “no compartim la forma”.

La regidora de Ciutadans, Vanesa Carrasco, va explicar que tot i que cap persona els hi havia adreçat aquesta necessitat, valoraven positivament la proposta. De fet, la regidora va demanar que s’afegirien a la moció si també s’hi incorpora que s’estudiessin altres demandes com la viabilitat d’una parada a La Central i també que es restauri el bus de les 10 del matí i les 6 de la tarda a Ribes Blaves. Sobre si la proposta era un prec o una moció, Carrasco va dir “que entenem que el PSC ho hagi fet a través d’una moció” i va  lamentar que el seu grup havia fet un prec a l’equip de govern per posar una parada de bus a la residència de Sant Agustí i que no havien rebut cap resposta.

El regidor d’ERC, Jordi Parent, va manifestar que la moció del PSC era concreta i concisa i que “té tot el sentit del món que es presenti en forma de moció ja que és una de les eines jurídiques que té l’oposició per fer propostes al ple”. Sobre el tema proposat, per Parent no hi ha cap problema en què tiri endavant per estudiar la viabilitat d’una parada que pot suposar una millora en la xarxa de bus urbà.

El regidor del Bloc Olesà, Jordi Martínez, també regidor de Mobilitat, va recordar que el servei de bus urbà va implantar millores importants el passat mes de març, com l’adquisició d’un nou autobús, l’ampliació del número de parades i la freqüència de pas. Martínez va aclarir que tots aquests canvis es van produir avalats per un estudi de viabilitat que, per tant, ja està fet. Sobre la decisió per establir les ubicacions de les parades, Martínez va explicar que els paràmetres que s’havien tingut en compte era acostar la població a nuclis importants com la parada de FGC, el CAP o el Mercat municipal; apropar el bus urbà a tots els centres escolars i també a les zones esportives. També, segons el regidor, l’estudi va tenir en compte la densitat de població. En aquest sentit, Martínez va recordar que La Balconada és una zona amb baixa densitat de població i que, efectivament, no té parada de bus urbà “tot i que sí que n’hi ha al barri del Collet i al davant, concretament, de l’escola Daina Isard”.

Martínez va remarcar en diverses ocasions que l’estudi que demana la moció ja està fet i que va ser el puntal per establir les millores pel que fa a l’ampliació de parades de la xarxa de bus urbà del passat març. El regidor de Mobilitat també va recordar algunes dificultats de l’actual servei de bus urbà i que es centra en què es necessitarien dos vehicles, un dels quals específicament per les urbanitzacions de Ribes Blaves i d’Oasis. Els dos busos, va dir el regidor, seria el que permetria incrementar significativament la freqüència de pas al nucli urbà i també incrementar el número de parades. El regidor va dir que, ara per ara, econòmicament era una proposta que no es podia assumir.

Sobre la parada de bus a la residència Sant Agustí, l’alcalde va contestar que és un projecte que ha d’assumir la Diputació de Barcelona i que la darrera informació que té l’Ajuntament és que en els propers mesos s’adjudicarà l’obra.

Després d’aquesta primera part del debat, el PSC va acceptar fer dues esmenes a la moció abans de la votació i que incorporava la petició del grup municipal de Ciutadans: primer, retirar de la proposta el que feia referència a la parada de bus a la zona del Daina i deixar només La Balconada. Segon, afegir al primer acord de la moció que s’estudiï també la viabilitat d’altres parades que millorin la xarxa de transport públic al municipi.

La moció va quedar aprovada amb els vots favorables del PSC, ERC i Ciutadans, que es va afegir a la moció. Bloc Olesà, CUP i Junts per Olesa s’hi van abstenir.

Moció sobre la tarifa del complex esportiu Les Planes

El grup municipal del PSC va presentar una segona moció sol·licitant una nova modalitat d’ús de la piscina municipal coberta. La moció apuntava que, la posada en marxa del nou gimnàs municipal el passat mes de juliol, ha suposat un avenç en el complex esportiu de Les Planes i també en l’oferta esportiva que es pot oferir a la ciutadania. Tot i això, el PSC va al·legar que malgrat aquests beneficis, també havia comportat pujades a la taxa i que, usuaris i usuàries habituals i exclusivament de la piscina municipal coberta paguin ara per un servei afegit que no fan servir. Pel PSC, aquest fet, ha provocat l’expulsió d’un servei públic d’algunes persones.

Segons el regidor del PSC, Uriel Pujol, la moció es presentava amb l’objectiu d’estudiar “l’aplicació de tarifes diferenciades a les persones que només utilitzin la piscina coberta, tenint en compte que l’objectiu de l’Ajuntament és donar les màximes facilitats a la ciutadania a l’hora d’accedir a un servei públic i, en aquest sentit, al foment de l’esport a tota la població”. De fet, Uriel Pujol va destacar que la proposta era buscar una taxa que s’ajusti a les “butxaques de tothom” però també viables econòmicament pel consistori.

El regidor de Junts per Olesa, Domènec Paloma, responsable d’Esports, va explicar que ja fa pràcticament un any que el Departament d’Esports va explicar en què consistiria la nova taxa amb les noves tarifes, resultat d’un informe tècnic i econòmic, que va comptar amb l’assessorament de la Diputació de Barcelona, i que va aconsellar aquest nou model de funcionament per fer sostenible el complex esportiu i que és el que s’utilitza a totes les poblacions del voltant.

Per Paloma, l’ordenança “s’adequa als preus de mercat actuals i inclouen bonificacions a determinats col·lectius per promoure l’accés de tothom a la practica esportiva i a la instal·lació”. El regidor d’Esports va apuntar que l’objectiu d’aquesta ordenança és fer sostenible el servei gràcies a l’augment de persones abonades i a l’encara aportació que fa l’Ajuntament. Per acabar, sobre un preu diferenciat a les persones que només fan piscina, Domènec Paloma va preguntar “quin és el preu que hauria de ser tenint en compte que el cost de manteniment de la piscina és el doble que la despesa que genera la sala de musculació”.

Sobre l’accés del servei a la ciutadania, el regidor d’Esports va recordar que hi ha bonificacions per a determinats col·lectius i també la possibilitat que persones amb vulnerabilitat s’adrecin a Serveis Socials per gestionar l’entrada al complex esportiu. A més, el regidor va recordar que actualment la taxa contempla una tarifa de 8€/mes per accedir dos cops a la setmana al complex i amb el transport gratuït del bus urbà.

Per tancar el debat, Miquel Riera va assegurar que eren moltes les demandes de la ciutadania i que moltes anaven encaminades a demanar més hores de servei i obertura del complex els caps de setmana i l’estiu. Aquest equilibri entre les peticions de la ciutadania  “només és possible si es tenen tarifes raonables, que controlin el dèficit i que es permeti l’increment de serveis, sense oblidar bonificacions i preus encara baixos a determinats col·lectius”.

Al torn de portaveus, Paloma va avançar que votaria en contra de la moció afirmant que l’estudi de viabilitat econòmica ja s’ha fet i que el model que proposa la moció perjudicaria a la ciutadania, sobretot a les usuàries només de la piscina ja que si la tarifa s’hagués d’establir atenent el cost del servei, el preu s’hauria d’incrementar significativament.

Des de la CUP, el regidor Marc Serradó també va avançar el vot en contra del seu grup. El regidor va afirmar que “compartien l’esperit de la moció”, en quant que els serveis públics no cal que siguin sostenibles i que l’objectiu és que des de l’Ajuntament es garanteixi l’accés universal als serveis. Ara bé, Serradó va determinar que no compartien la solució de la moció ja que el que “s’ha de garantir és que ningú queda fora de la pràctica esportiva per qüestions econòmiques, al marge de quina activitat fan dins del complex esportiu municipal”.

El regidor de Ciutadans, José Maria Paniello, va considerar que “la llibertat d’escollir entre totes les opcions disponibles a la ciutadania és positiu, tot i que en aquest cas va considerar que l’estudi de viabilitat econòmica ja estava fet”.

El regidor d’ERC, Jordi Parent, va afirmar que tot i estar d’acord amb el relat de la moció, el problema s’ha originat perquè “el preu de la piscina coberta fa anys que s’hauria d’haver actualitzat i no s’ha fet. I ara, amb la nova tarifa, hi ha un col·lectiu d’usuaris que està molest”. Parent va dir literalment “ens ha atropellat un camió que ja vèiem venir”.

El regidor del PSC, Fernando Vicente, va lamentar que la moció no tiraria endavant, tot i que era “una proposta des d’un punt de vista constructiu i que només demanava l’estudi de la viabilitat”.

El regidor del Bloc Olesà, Jordi Martínez, va avançar que hi votarien en contra perquè l’estudi que demana la moció ja es va fer per posar en marxa les noves tarifes. Per Martínez, l’objectiu d’un equip de govern responsable és “garantir que ningú queda al marge d’un servei per qüestions econòmiques, que es bonifiqui la tarifa qui ho necessiti i controlar el dèficit per oferir més servei”.

La moció no es va aprovar ja que només va comptar amb els vots favorables del quatre regidors del grup municipal del PSC. Bloc Olesà, CUP i JxO van votar-hi en contra i ERC i Ciutadans van votar abstenció.

El grup municipal del PSC havia presentat una tercera moció en defensa de la sanitat pública a Olesa de Montserrat que va quedar sobre la taula a petició del regidor Fernando Vicente que va explicar que es continuaria treballant amb la incorporació d’aportacions de diferents grups municipals.

Durant la sessió també es va formalitzar la renúncia del regidor de Ciutadans Carlos Navia que ja es va anunciar el mes de desembre i es va donar compte de la relació de decrets del mes anterior.

Precs i preguntes

Aquest apartat va començar amb les respostes de preguntes pendents de l’anterior ple en referència a una tramesa d’informació comptable sobre l’Escola Municipal de Música i la Comissió de Nomenclàtor que havia fet Fernando Vicente. Sobre la primera, la regidora d’Ensenyament li va dir que la informació enviada era correcta i que s'oferia a fer una reunió per fer les explicacions pertinents. El regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, va avançar que la Comissió de Nomenclàtor es convocaria a mitjans de febrer tot i que s’hauria d’haver convocat a finals de 2022.

Pel que fa a les preguntes del ple de gener, el regidor de Ciutadans, José María Paniello, va preguntar sobre els radars de control de velocitat lluminosos de les entrades del poble. El regidor de Mobilitat, Jordi Martínez, va contestar que ara mateix no funciona el que hi ha ubicat a l’entrada per la carretera BV-1201 (carretera de “Les Carpes”) i que s’ha reclamat a l’empresa subministradora.

El regidor d’ERC, Santi Gallardo, va demanar que l’Ajuntament treballés en un Pla de contingència en matèria de comunicacions per evitar incidents com els ocorreguts entre el 13 i el 20 de gener que va tenir una afectació important, deixant a la ciutadania sense tramitació electrònica. El regidor de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Jordi López,  va afirmar que l’Ajuntament necessita aquest pla i que aquestes incidències serveixen per plantejar determinats problemes.

El regidor del PSC, Carlos Fernández, va sol·licitar una reunió amb el regidor de Seguretat Ciutadana i responsables de la Policia Local per abordar un seguit de robatoris amb força.

En el torn de preguntes al públic, un ciutadà va preguntar, entre d’altres, com s’estava treballant la jornada sobre salut pública a Olesa de Montserrat i que havia estat un compromís durant la reunió de la comissió ciutadana de la plataforma en defensa de la sanitat pública el passat mes de desembre. A la pregunta, l’alcalde va explicar que la setmana vinent es convocarà la Taula de Salut i que es treballarà la preparació d’aquesta jornada participativa amb ciutadania sobre la situació dels serveis de salut al municipi.

Últimes notícies

Image
Reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Participants a la primera reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Image
Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Image
Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Image
Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Image
Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024

Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024