Prop de 1.500 alumnes assisteixen a un passi especial de l’obra de teatre musical “Alan”
El Departament d'Educació i Infància organitza un passi de l'obra "Alan" amb l'objectiu de sensibilitzar els joves sobre les conseqüències de l’assetjament escolar i la discriminació per raons de gènere.
El Teatre de la Passió ha acollit un passi especial de l’obra musical “Alan” per a quasi 1.500 joves dels centres educatius de secundària d’Olesa de Montserrat. L’obra, basada en la història real d’Alan Montoliu, un noi transgènere que va patir assetjament escolar, vol conscienciar sobre la importància de combatre l’assetjament i fomentar el respecte, la llibertat i la diversitat. En la benvinguda als assistents, l’alcalde Jordi Parent ha remarcat que “la discriminació de qualsevol mena és inadmissible i l’assetjament, des de qualsevol vessant, és intolerable”.
Al passi, organitzat pel Departament d’Educació i Infància amb la col·laboració de diferents departaments de l’Ajuntament, hi ha assistit l'alumnat d'ESO de l'Institut Creu de Saba, Escolàpies Olesa, Creixen Povill Olesa, Daina Isard Cooperativa d'Ensenyament i l'INS Daniel Blanxart. La regidora d’Educació i Infància, Anna Valero, ha destacat que "aquesta activitat és una oportunitat perquè els joves reflexionin sobre el respecte mutu i la llibertat de ser un mateix".
Un cop acabada la representació, els i les assistents han pogut fer preguntes a l'equip artístic de l'obra en un col·loqui. Representants de l'alumnat dels diferents centres educatius han preguntat sobre les experiències personals dels actors, les relacions amb la història real o l'entrellat de la producció. Davant la pregunta sobre si l'obra està aconseguint difondre el seu missatge, la dramaturga Mar Puig ha manifestat que "el nostre desig és que amb aquesta representació aconseguim que els assetjadors es repensin les seves actituds vexatòries".
L’obra de teatre musical “Alan” ha estat produïda per WeColorMusic amb l’objectiu de donar visibilitat a la realitat que viuen moltes persones trans i denunciar les situacions d’assetjament que pateixen. A través de la música i l’escena, el musical transmet un missatge contundent sobre la necessitat d’una societat més inclusiva, lliure de prejudicis i violència. El relat d’Alan Montoliu, que va acabar tràgicament el 2015 després de no poder suportar la pressió de l’assetjament, és avui un símbol per reivindicar drets i reconeixement per a les persones trans.
Segons l'estudi realitzat recentment a Olesa de Montserrat amb motiu del Pla Local de Joventut, un 17% dels adolescents menors d’edat asseguren haver patit assetjament per raons de gènere. Aquest percentatge augmenta al 40% en el cas dels joves majors d'edat. Aquestes dades posen de manifest la necessitat de continuar impulsant iniciatives com aquesta per garantir que tothom pugui viure amb llibertat i sense discriminacions.
El musical Alan es representarà de nou aquest vespre, a les 21 h, ja per al públic general. Les persones que tinguin interès en assistir-hi, poden reservar les seves entrades a través del web de La Passió.