13/08/21

Olesa permet a les persones vulnerables accedir gratuïtament a la piscina d’estiu durant l’onada de calor

Per motius d'aforament aquesta mesura excepcional està adreçada a persones vulnerables, com infants, persones de més de 65 anys o amb grau de discapacitat superior al 33%, embarassades i persones aturades. També s'han habilitat espais frescos a diferents punts del municipi

Image
Imatge piscina estiu plena i socorrista vigilant

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat permet accedir gratuïtament a la piscina municipal a partir d'avui divendres, i fins diumenge, per l'onada de calor que pateix Catalunya. Es tracta d’una mesura de caràcter excepcional que aplica el consistori olesà per combatre aquest episodi de temperatures extremes, que poden afectar especialment els col·lectius vulnerables. Per aquesta raó, i per motius d'aforament condicionats per la pandèmia, caldrà estar empadronat/da a Olesa i estar dins dels següents col·lectius per tenir entrada gratuïta: 

  • Menors de 14 anys i persones de més de 65 anys. Els menors hauran d’anar acompanyats d’una persona adulta que sí haurà pagar la seva entrada si no pertany a un col·lectiu vulnerable.
  • Persones amb un grau de discapacitat superior al 33%
  • Dones embarassades
  • Persones aturades

L’accés a la Piscina Municipal d’Estiu, situada al carrer Urgell del barri de Les Planes, serà gratuït per a aquests col·lectius en l'horari habitual de la piscina, de 10.00 a 20.00h, i fins a completar l’aforament del 70% de la instal·lació municipal (400 persones a la zona d’aigua). Aquest límit d'aforament és una de les actuals restriccions a Catalunya després dels darrers canvis del Procicat.

Habilitació d'espais frescos

Seguint els consells de Protecció Civil de la Generalitat, l'Ajuntament d'Olesa també habilita espais frescos o sales amb aire condicionat per a aquelles persones que no puguin trobar espais amb temperatures més baixes pels seus propis mitjans. Des d’avui mateix i durant el cap de setmana els espais disponibles seran la Biblioteca Santa Oliva, l’Ajuntament d’Olesa (Sala de Plens) i l’Escorxador. Els horaris són els següents:

  • Biblioteca Santa Oliva
    • Divendres de 16.00 a 18.00h
    • Dissabte de 10.00 a 16.00h
  • Ajuntament d’Olesa (Sala de plens)
    • Divendres de 16.00 a 18.00h
    • Dissabte i diumenge de 11.00 a 18.00h
  • Escorxador 
    • Divendres de 16.00 a 18.00h
    • Dissabte i diumenge de 11.00 a 18.00h

Davant les actuals restriccions d’aforament per la pandèmia, tindran prioritat en l’ús d’aquests espais els col·lectius vulnerables com ara les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals), i persones amb malalties cròniques. Aquests espais comptaran amb les mesures sanitàries i de seguretat pertinents, així com amb la presència de personal contractat per l’Ajuntament d’Olesa per fer front a la covid-19.

Consells davant l’onada de calor 

L’Ajuntament d’Olesa recomana evitar la pràctica d’activitat esportiva durant les hores centrals del dia, beure aigua en abundància, tenir cura de les persones més vulnerables a la calor, la mainada, malalts i la gent gran.

Així mateix, es recomana hidratar-se molt sovint, beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos. També cal evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i fer-ho preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda, quan el sol ja declina. Les persones que treballin a l’aire lliure convé que duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual. Igualment és molt recomanable no sortir a fer esport, o fer-ho en les hores de menys calor.

Les persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.