05/01/23

Olesa celebra les XVI Jornades de Memòria i Justícia

Al programa d’enguany hi haurà una exposició del fotògraf Francesc Boix, l'acte institucional a les víctimes de l'Holocaust i una xerrada sobre la resistència al camp de concentració de Mauthausen.

Image
Cartell XVI Jornades de Memòria Històrica d'Olesa de Montserrat

Divendres 13 de gener engeguen els actes de les XVI Jornades de Memòria Històrica d’Olesa de Montserrat. Les Jornades de Memòria Històrica van començar el 2015 amb l’objectiu de donar-la a conèixer entre la població i donar veu a les persones represaliades. Les diferents edicions s’han combinat actes acadèmics i conferències amb altres més distesos i de caire cultural, com obres de teatre i concerts.

Les Jornades de Memòria Històrica giren al voltant de tres dates significatives durant l’any: el 27 de gener, en record de les víctimes de l’Holocaust; el 14 d’abril, dia de la proclamació de la República; i el 15 d’octubre, el dia que va ser afusellat el president de la Generalitat Lluís Companys i que també es commemora el Dia Nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista.

La primera de les activitats programades serà l’exposició que s'inaugurarà el proper divendres dia 13 de gener a la Casa de Cultura, amb el títol de "Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf".  L’exposició il·lustra l’apassionant testimoni del fotògraf català Francesc Boix d’un període que va des de la seva joventut, les vivències de la Guerra Civil i l’exili, la deportació al camp de concentració nazi de Mauthausen, el seu alliberament i la vida com a reporter gràfic després de 1945 fins la seva mort, el 1951. 

Aquesta exposició recull la memòria gràfica d’una vida curta –Francesc Boix mor als 30 anys-, però intensa, que informa amb una Kodak entre mans o una Leica. Un fotògraf compromès amb la memòria col·lectiva i la dignitat dels republicans deportats, i un testimoni clau a l’hora d’inculpar els dirigents nazis i membres de diversos camps de concentració. La mostra es pot visitar a la Casa de Cultura (c/Salvador Casas, 26) fins els dia 29 de gener.

Divendres 27, es farà l'acte institucional d'homenatge  a les víctimes olesanes als camps de concentracio nazis, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Serà a les 18 h a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Aquest és un acte de record i de memòria d’uns fets passats però també de compromís perquè no torni a passar. L’ofrena floral es fa a les llambordes “Stolpersteine” de l’artista Gunter Demnig que es van col·locar al 2018 en record de totes i cadascuna de les víctimes olesanes que van patir l’horror dels camps de concentració i també en memòria dels cinc olesans localitzats fa dos anys gràcies a una intensa tasca d’investigació en col·laboració amb l’organització Amical de Mauthausen. 

L'endemà dissabte 28, hi haurà la xerrada "Les accions de resistència a Mauthausen", a càrrec de la historiadora Rosa Toran. Autora de diverses publicacions i comissària d'exposicions sobre els republicans deportats als camps nazis és responsable d'Arxius i Publicacions de l'Associació Amical de Mauthausen i altres camps. La xerrada explicarà com els deportats als camps nazis van ser capaços d’organitzar-se per resistir les dures condicions de vida i ajudar els més febles. Aquesta xarxa organitzativa va permetre també preservar prou documents per refer la memòria històrica. L'acte s'organitzarà a les 18.30 h a l'Auditori de la Casa de Cultura.

Les activitats de les Jornades de Memòria i Justícia són gratuïtes i estan organitzades pel departament de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa i l'Arxiu Històric Municipal.