Olesa celebra les XIV Jornades de Memòria i Justícia
Es farà una conferència sobre els camps de concentració, un reconeixement institucional a les víctimes de la Guerra civil i la dictadura franquista, i una visita teatralitzada per l’Olesa represaliada.
A partir d’aquest dijous, 7 d'abril, Olesa acull la XIV edició de les Jornades de Memòria i Justícia, unes jornades que coincideixen amb commemoració de la proclamació de la Segona República, el 14 d’abril. "L'objectiu d'aquestes jornades és recuperar la memòria històrica al nostre municipi amb actes de caire divulgatiu, per informar i sensibilitzar per prevenir actituds xenòfobes, feixistes i racistes” ha explicat el regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota.
Aquestes activitats són gratuïtes i estan organitzades per la regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Olesa i enguany compten també amb la participació de diferents entitats del municipi.
El tret de sortida serà aquest dijous 7, amb la conferència “Camps de concentració: origen i història”, a càrrec de l’historiador Fèlix Figueras. “A Olesa hi ha 14 víctimes que van patir els camps de concentració nazis, però aquests camps no van ser una exclusiva del nazisme, no han estat ni els primers ni els únics camps de concentració i aquesta conferència explicarà el seu origen i evolució” ha detallat el regidor.
Aquesta activitat està organitzada per Olesa Ateneu i es farà a les 19 hores a la sala d’actes de la Comunitat Minera.
Un acte destacat serà l’ “Audiència Memorial”, que es farà divendres, 8. Aquest és un acte d’escolta, de reparació simbòlica i reconeixement institucional a persones que van patir la Guerra Civil i la dictadura franquista.
Una Audiència memorial constitueix un fòrum públic en el que descendents de víctimes de la violència de la guerra civil i de la dictadura franquista (tant víctimes de la rereguarda republicana com de la repressió franquista), exposen les seves vivències personals. Amb els seus testimoniatges, l’Audiència memorial pretén facilitar l’escolta de les persones afectades pels fets violents que van suposar la guerra civil i/o la dictadura franquista. L’acte, una sessió pública i solemne, està orientat a la reparació simbòlica i el reconeixement institucional de totes les víctimes, i culmina amb el compromís de responsables institucionals en termes de justícia, reparació i no repetició.
L’acte serà conduït per Jordi Palou-Loverdos i Mireia Vives Puig, facilitadors i mediadors de conflictes, i en ell s’escoltaran 10 testimoniatges d’olesans i olesanes que explicaran de primera mà el seu testimoni. “La peculiaritat d'aquesta audiència és que es tracta del testimoni d’una desena de persones joves, la quarta generació dels represaliats, que explicaran el seu relat, com els han arribats els fets i com ho han viscut. Un relat que va adreçat als més joves per sensibilitzar-los, per fer memòria individual i col·lectiva i contribuir al coneixement dels fets” ha destacat Xavier Rota. Les intervencions institucionals, al final de l'acte, aniran a càrrec de Pilar Díaz, diputada adjunta a la Presidència de la Diputació de Barcelona i Alcaldessa d’Esplugues de Llobregat i Miquel Riera Rey, alcalde d’Olesa de Montserrat.
El reconeixement de l’Audiència Memorial tindrà lloc a les 18.30 h, a l’Auditori de la Casa de Cultura. L’activitat s'organitza en col·laboració amb la Diputació de Barcelona.
La darrera activitat de les jornades de Memòria i Justícia serà “Olesa represaliada” una visita teatralitzada pels espais de la Guerra Civil del municipi.
La sortida serà dissabte a les 11 del matí des de la plaça de Les Fonts “es farà un recorregut per diferents emplaçaments com l’Ajuntament, l’escola Montserrat i la residència Nostra Senyora de Montserrat, que eren les antigues escoles nacionals, o el Cementiri Vell, entre d’altres” ha explicat el regidor de Memòria Històrica.
Aquesta activitat està organitzada pel departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, en col·laboració l’Arrel Acció Cultural i l’Associació de Recreació Història del Montserratí, que farà la recreació dels personatges i les situacions de l’època.
Memòria democràtica
Les Audiències memorial són un projecte impulsat pel Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona. La primera edició va ser l’any 2018 amb dues audiències memorials, a Sant Joan de Vilatorrada, i una a Sant Boi de Llobregat,i aquest any dues audiències més, una a Sabadell i l'altra a Olesa de Montserrat.