L'Ajuntament d'Olesa impulsa una campanya per fomentar les ITEs
A Olesa de Montserrat hi ha més de 1.800 edificis que no tenen al dia la Inspecció Tècnica d'Edificis. Amb aquesta campanya es pretén informar sobre com afrontar aquesta obligació legal.
L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha iniciat una campanya informativa i de promoció per conscienciar sobre la importància de les Inspeccions Tècniques d'Edificis (ITE), una obligació legal per a totes les finques amb més de 45 anys d'antiguitat. Estan obligats a passar aquest inspecció els edificis plurifamiliars i els unifamiliars que confrontin façana o estiguin a menys de metre i mig d'una façana. L'objectiu és millorar l'estat del parc immobiliari del municipi i fomentar l'accés a subvencions per a rehabilitació, que requereixen tenir aquesta inspecció actualitzada.
Tenir al dia l'ITE de l'edifici és obligació de la propietat o, en cas d'edificis plurifamiliars, de la comunitat de propietaris. Segons Maica Ribas, responsable de l'Oficina Local d'Habitatge, hi ha més de 700 edificis plurifamiliars i més de 1.100 edificis unifamiliars al municipi que haurien de tenir passada la inspecció, però encara no ho han fet. Ribas destaca que "la ITE és essencial no només per evitar sancions sinó per garantir la seguretat i l'accés a ajudes públiques".
L'ITE consisteix en una avaluació visual per part d'un tècnic qualificat, com arquitectes o aparelladors, per detectar possibles deficiències estructurals o de manteniment. En cas d'informe negatiu, l'Ajuntament té la potestat d'obrir una ordre d'execució vinculada a una taxa per obligar a la propietat a realitzar accions correctores. Irene Martínez, arquitecta tècnica del Departament d'Urbanisme, subratlla que "les deficiències greus poden suposar un risc per a les persones, com ara despreniments de façanes, i han de ser corregides immediatament".
L’Ajuntament d’Olesa ha engegat aquesta campanya informativa enviant avisos a les comunitats de propietaris per informar sobre l'obligació de realitzar la inspecció i sessions d'assessorament per facilitar-ne el procés. A més, es recorda que el cost de la inspecció pot ser subvencionable en futures convocatòries, tant municipals com autonòmiques. Per aquest motiu, les persones propietàries que la passin han de guardar les factures i justificants de pagaments.
Aquest esforç municipal busca fomentar la cultura del manteniment preventiu, sovint desatesa. Segons Ribas, "moltes comunitats no són prou conscients de la importància d'aquest manteniment, que no només afecta la seguretat dels veïns, sinó també la dels vianants i el valor patrimonial de l'edifici".
De moment, però, les comunitats de propietaris on s’informa d’aquesta obligació està tenint molt bona resposta. La majoria dels edificis que tenen administrador de finques ja han passat la inspecció. Quan es fa, el decret diferencia entre les deficiències lleus, importants, greus o molt greus, i en funció d’això marca la durada de la inspecció” ha apuntat la tècnica d’Habitatge.
Finalment, es recorda que l'incompliment de l'obligació de passar la ITE pot comportar sancions econòmiques importants, d'entre 9.000 i 90.000 euros, a càrrec de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament vol garantir que Olesa disposi d'un parc immobiliari segur i eficient, alhora que facilita l'accés a ajudes per a la seva rehabilitació.
Des de l’Ajuntament ja s’han enviat notificacions a aquells propietaris que tenien la ITE denegatòria amb patologies greus o molt greus. Després s’enviaran avisos als propietaris d’edificis amb deficiències importants i els que, tot i estar obligats, no l’han passat mai.
Des de l’Oficina Local d’Habitatge s’informa i assessora sobre tots els dubtes a través del correu electrònic habitatge@olesademontserrat.cat o al telèfon 93 778 00 50, de dilluns a divendres de 8 a 14 h. i dimarts i dijous, de 16 a 19 h.