19/05/22

Olesa acull una desena d’activitats de la Mobile Week Catalunya, del 24 al 26 de maig

El proper dimarts es dona el tret de sortida als actes de la Mobile Week Catalunya que acull Olesa amb activitats gratuïtes per a la ciutadania en general i per a les escoles.

Image
Cartell informatiu de la Mobile Week amb l'eslogan Hola, Tecnologia, Ei, Olesa de Montserrat

Olesa és una de les seus de la IV edició de la Mobile Week Catalunya 2022 i acollirà més d’una desena d’actes gratuïts i oberts a tota la població del 24 al 26 de maig. 

Aquestes jornades tenen com a objectiu minimitzar la bretxa digital de la ciutadania, aportant eines i recursos per afrontar el dia a dia en matèries com drets digitals, entreteniment i nous mitjans digitals, habilitats professionals digitals o educació. “L’objectiu principal és apropar la tecnologia al ciutadà per reduir la bretxa digital” ha destacat Cristina Colom, responsable del Mobile Week Catalunya a Mobile World Capital Barcelona, qui ha afegit que “Olesa, amb aquesta primera edició, ha estat modèlica en com ha dissenyat les activitats perquè toca tots els àmbits, s’adreça a molts col·lectius i ens ensenya com ha evolucionat de ràpid la tecnologia. Els canvis de la transformació digital son més rellevants que els canvis viscuts en els darrers 100 anys. El que hem de fer és que aquesta digitalització ens sigui útil i que ens doni a tots més oportunitats i millors serveis”.

Aquesta IV edició girarà al voltant de 3 temàtiques, com son la protecció dels drets digitals de la ciutadania, la desinformació i la privacitat de dades; les habilitats digitals i el paper clau de l’educació per formar joves i potenciar l’augment de perfils femenins en les disciplines de ciència, tecnologia o enginyeria, i l’exploració de les noves eines digitals com és la realitat augmentada en l’àmbit de la cultura i l’entreteniment. “Aquest any considerem molt importat tractar les habilitats digitals perquè cada cop son més importants per accedir al mercat laboral, també que el ciutadà conegui els seus drets digitals o com impactaran els nous entorns digitals de realitat augmentada o metavers en la nostra manera de fer oci o turisme” ha destacat la responsable del Mobile Week.

A Olesa, aquest tres dies hi ha un total d’11 activitats gratuïtes i obertes a tota la població i també a les escoles del municipi, organitzades per l’Ajuntament. Dimarts 24 es dona el tret de sortida amb una Conferència inaugural a càrrec de Pau Garcia-Milà, emprenedor en sèrie i comunicador olesà que va fundar la seva primera empresa als 17 anys. També comptarà amb la participació de Sergi Marcen, director executiu de Talent Digital del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya; Cristina Colom, responsable del Mobile Week Catalunya a Mobile World Capital Barcelona, i l'aslcalde d'Olesa, Miquel Riera.

La inauguració oficial tindrà lloc a les 18 h a l’Auditori de la Casa de Cultura. Cal fer inscripció prèvia AQUÍ.

Una mica abans, a les 17.45h, CaixaBank organitza el taller pràctic “Un món connectat”, adreçat a nens i nenes d’entre 7 i 12 anys. Aquest taller permetrà explorar idees que millorin la mobilitat, sostenibilitat, la salut i l’entreteniment. Es farà al CaixaBank Store d’Olesa i les inscripcions per aquest tallers s’han de fer a CaixaBank.

Dimarts també es podrà visitar a la Casa de Cultura l’exposició sobre Els canvis dels telèfons mòbils” on es podran veure terminals de diferents èpoques, models i característiques, cedits per Sergi Marcen de la seva col·lecció privada.

Dimecres 25, es farà una activitat pràctica orientada a explorar diferents xarxes socials i apps d’entreteniment per conèixer usos, funcionalitats i potencialitats. L'activitat "Entreteniment online i Xarxes Socials" es farà a les 10 h al Saló de Sessions de l’Ajuntament.

A les 11.30 h, el Teatre de La Passió d’Olesa acollirà la xerrada adreçada a les escoles que porta per títol  “Què sap un ciberdelinqüent sobre tu?”, on es parlarà e les amenaces a les quals s’enfronten els joves a les xarxes socials, la importància de la protecció de la identitat digital i què podem fer per prevenir ser víctimes d’aquestes amenaces.

Dimecres també es farà la presentació de la guia per digitalitzar el petit comerç, amb un seguit d’eines per adaptar-se als nous hàbits de compra. Aquesta guia ha estat encarregada per la Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament i la presentació és virtual. Cal fer inscripció AQUÍ.

 

Dimecres a la tarda es faran vàries xerrades i tallers pràctics. A les 18 h es farà un taller sobre l’smartphone adreçat a la gent gran a càrrec d’Anna Casado, cap de Comunicació de l’Ajuntament d’Olesa. “Aplicacions bàsiques per dispositius mòbils. Mai és tard per aprendre’n!” és el títol d’aquest taller pràsctic, que es farà al Saló de Sessions de l’Ajuntament. Cal fer inscripció prèvia AQUÍ.

Una hora més tard, a les 19 h, la Biblioteca Santa Oliva  acollirà el taller “Que no t’enganyin: com sobreviure a la desinformació” per aprendre a detectar la desinformació, contractar la informació falsa, les imatges manipulades o els comptes fraudulents a les xarxes socials.

A les 20h es farà la xerrada “Ciberseguretat i autoprotecció digital: què podem fer per evitar ser víctimes de ciberdelictes?”, a l’Auditori de la Casa de Cultura. En aquesta xerrada es parlarà d’amenaces a les quals s’enfronten els usuaris (phishing, assetjament, sextorsió, estafes econòmiques, ransomware, etc.), de la importància de la protecció de la identitat digital pròpia i com prevenir ser víctimes d’amenaces.

Dijous 26, a les 13h tindrà lloc al taula rodona “Adaptant-se a la tecnologia”, a càrrec d’experts en l’àmbit tecnològic i ciutadania. Aquesta activitat serà virtual i es podrà seguir a través del canal de Youtube de l’Ajuntament.

A les 18 h., la Biblioteca Santa Oliva acollirà la xerrada “Identitat digital”, a càrrec del responsable de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, Andreu Llusà; i la cap del departament TiC de l’Ajuntament, M. Àngels Solé.

La Mobile Week és una iniciativa de Mobile World Capital Barcelona impulsada conjuntament amb el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el suport de CaixaBank i Damm. Aquest any, hi participen 16 municipis i territoris, vuit de la demarcació de Barcelona, com Olesa, Badalona, Mataró, Terrassa o Sant Feliu de Llobregat, entre d’altres.