05/02/24

Noves mesures d'estalvi d'aigua a les instal·lacions esportives d'Olesa

El Departament d'Esports aplica mesures d'estalvi per fer front a la sequera. Les dutxes de les instal·lacions esportives on no es requereix el consum d'aigua per al seu funcionament, romandran obertes. 

Image
Cartell d'alerta per sequera pel Departament d'Esports

Imatge amb les mesures d'estalvi per la sequera establertes pel Departament d'Esports.

L'Ajuntament està adoptant un seguit de mesures per abordar aquesta crisi hídrica resultant de la greu sequera que pateix Catalunya. Actualment, 202 municipis, entre els quals es troba Olesa de Montserrat, es troben en la fase 1 de restriccions d’aigua per l'estat d'emergència. El consistori ha estat analitzant les restriccions i mesures necessàries per fer front a aquesta situació. Les primeres mesures aplicades es centren en l'àmbit esportiu, ja que són les immediates i directes.

En relació al camp de futbol, s'ha pres la decisió de suspendre el reg d'aquesta instal·lació, atès que no es disposa de la possibilitat d'utilitzar aigua freàtica per al reg. Per evitar danys a la gespa, s'aplicarà un tractament especial per assegurar-ne el bon estat. Pel que fa al complex esportiu, a la piscina coberta, s'ha tancat l'ús de les dutxes per a la compensació de l'aigua utilitzada per omplir la piscina, seguint les normatives corresponents. Tanmateix, s'han mantingut dues dutxes a l'exterior perquè els usuaris i usuàries puguin esbaldir-se el cos, abans i després d'utilitzar la piscina.

L'alcalde, Jordi Parent, destaca: "Estem en un moment complicat on la manca d'aigua és molt més greu que les molèsties derivades de la suspensió de serveis com les dutxes. Hem de ser responsables i fer complir les normatives, ja que la sequera que estem vivint està per sobre de tot això".

Audio file

Pel que fa a altres instal·lacions esportives, com el pavelló Salvador Boada i altres recintes on no es fa ús d'aigua per al seu funcionament, les dutxes romanen obertes. Tot i això, es fa una crida a la conscienciació dels usuaris per utilitzar-les de manera àgil i eficient per reduir el consum d'aigua. A mesura que evolucioni la situació, podrien prendre's noves mesures restrictives.

En referència a altres aspectes de la vida quotidiana, com les piscines municipals, s'està treballant en la revisió de les normatives que limiten el seu ús per garantir-ne l'accés com a refugi climàtic. Parent expressa la seva esperança que "es produeixi un canvi en la normativa per adaptar-se a les necessitats dels municipis, ja que les piscines es converteixen en llocs importants per a la població durant les onades de calor".

Audio file

Més enllà de l'àmbit esportiu

L'Ajuntament està treballant en mesures per garantir la supervivència de l'arbrat del municipi, amb especial atenció als arbres centenaris i històrics. Es destaca la importància de l'arbrat com a refugi climàtic i es planteja la possibilitat de regar-los malgrat les restriccions, compensant l'ús d'aigua amb altres estalvis.

D'altra banda, es revela que s'està treballant en l'elaboració d'una ordenança que reguli els usos i establi un règim sancionador per controlar els consums d'aigua de la població. Aquesta ordenança, que es preveu que es presenti al ple municipal proper, permetrà sancionar aquells que no compleixin amb les restriccions establertes.

L'alcalde resalta que "la població d'Olesa de Montserrat ha demostrat un estalvi d'aigua significatiu, destacant la consciència ciutadana enfront de la situació de sequera. No obstant això, l'ordenança que està en procés de desenvolupament proporcionarà eines addicionals per garantir que tothom compleixi amb les restriccions establertes per les autoritats".

Audio file

La situació d'emergència actual es troba en el grau 1, amb la possibilitat de progressar a altres graus en cas que la situació no millori. Es demana a la població que romangui vigilant i cooperi amb les mesures establertes per l'Ajuntament per abordar aquesta crisi de sequera.