01/03/23

L'Ajuntament d'Olesa organitza una vintena d'actes per commemorar el 8M

El calendari de propostes pel Dia Internacioal de les Dones comença el 6 de març i fins el dissabte 18,  amb activitats gratuïtes per a tots els públics.

Image
Cartell 8M 2023

Olesa de Montserrat celebra, un any més, el Dia Internacional de les Dones amb un ampli programa d’activitats que ha programat l’Ajuntament entre el 4 i el 18 de març amb l’objectiu de sensibilitzar i donar visibilitat a les dones.

Durant tota la setmana del 6 de març, la Torre del Rellotge s’il·luminarà de color lila per visibilitzar la lluita feminista, també es faran activitats a les escoles i una exposició educativa adreçada al jovent que porta per títol “Detectant el masclisme” i es farà a l’edifici de l’Escorxador.

Dimarts 7, es farà el Voltem Olesa! que es dedicarà a les dones. El punt de trobada serà a les 9.30 h a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

Els actes més destacats es faran dimecres 8 de març, el dia que es reivindica el Dia Internacional de les Dones. Destaca la tertúlia sobre “Dones olesanes i treball reproductiu” que es farà a l’emissora d’Olesa Ràdio (90.1 FM) a les 10 h; i el taller d’estampació de bosses feministes i el punt lila del SIAD-La Teixidora que s’instal·larà a partir de les 17 h a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Tot seguit es farà l’acte institucional, amb la lectura del manifest i la performance feminista participativa, a partir de les 19 h. “Enguany la lectura del manifest anirà a càrrec de la periodista de Catalunya Ràdio, Dolors Martínez, i també de les entitats feministes olesanes Ariadna i Dones i Progrés”, ha destacat Ada Agut i Domènech, regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+.

Les activitats continuaran dijous 9 de març amb el taller per a dones “Dóna’t l’ocupabilitat. Apoderar-se en l’àmbit laboral i personal”, que es farà de 9.30h a 11. 30h, a l’edifici de Cal Rapissa.

A la tarda, a les 18h es farà l’espectacle familiar “Blauró, el poble que només coneixia dos colors”, de la companyia La Boira Teatre, a la biblioteca Santa Oliva. L’entrada és gratuïta però s’ha de fer reserva prèvia a través de la plataforma vivetix.com.

Divendres 10, coincidint amb la celebració del mercat ambulant, s’instal·larà també un punt lila del SIAD-La Teixidora a la plaça de l’Oli, on s’assessorarà i donarà informació des de la perspectiva de gènere.

Dissabte 11, engegarà el matí amb activitats esportives dirigides com ioga, pilates i zumba de 10h a 13h, a l’Escorxador. Totes les activitats son gratuïtes però per participar a les activitats esportives dirigides cal fer inscripció prèvia a la plataforma vivetix.com.

A les 11h hi haurà una passejada pels nous carrers de Cal Candi on s’han posat noms de dona, i a la tarda, l’exposició de pintures d’Eva Pacheco que porta per títol “La renaixença de l’ànima”, a les 18.30h a l’edifici de Cal Puigjaner.

L’endemà diumenge, a les 11.30h hi haurà un partit de futbol sala femení entre el Futbol Sala Olesa i l’Esparreguera Club de Futbol Sala, al Pavelló Municipal Salvador Boada.

Al migdia hi haurà un vermut musical amb veu de dona a l’Escorxador i, a la tarda, serà el torn del bàsquet femení i s’enfrontaran les veteranes del Nou Bàsquet Olesa i el Club de Bàsquet Esparreguera. Serà la Pavelló Municipal de Bàsquet.

La darrera activitat del programa del Dia Internacional de les Dones es farà el cap de setmana següent. Dissabte 18 de març es representarà l’obra de teatre feminista que porta per títol “Elles #cosasdechicas”, de la companyia La Melancòlica, a les 19h a l’Escorxador. L’entrada és gratuïta.

El 1977, l'Organització de les Nacions Unides va declarar el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones en memòria de la lluita de les dones pels seus drets i per la millora de les seves condicions de vida. La seva commemoració ens fa prendre consciència sobre la necessitat de la plena igualtat de gèneres en tots els àmbits.