L'ACA explica a la ciutadania el projecte de renovació del col·lector de salmorres
Dijous, a les 19h, a l'Auditori de la Casa de Cultura es farà l'acte informatiu per explicar a la ciutadania el detall del projecte i afectacions ocasionades.
Les obres de remodelació del col·lector de les salmorres, al seu pas per Olesa, engegaran a mitjans de febrer. Aquesta és una obra molt reclamada per acabar amb les fugues constants que pateix aquesta canonada de prop de 40 anys d’antiguitat. La nova canalització portarà les aigües salobres provinents de l’activitat minera potàssica fins al mar, i es construirà, en general, paral·lela a l’actual.
Per tal d’explicar al detall les obres i afectacions ocasionades, aquest dijous l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha organitzat un acte informatiu, a les 19h, a l’Auditori de la Casa de Cultura on la ciutadania podrà formular consultes.
Aquesta és una obra de l'Agència Catalana de l'Aigua i l'acte serà conduït per Guillem Ràfales, director d'obra de l'empresa Èntasi, l’encarregada de controlar l’execució d’aquests treballs al seu pas per Olesa. “Tot i que ara engegarà l’execució de l’obra, des del passat mes de març ja s’estan fent tots els treballs previs al tram que passa pel municipi, amb la definició del projecte, presa de dades i contacte amb administració i privats i les feines prèvies d’esbrossada” ha detallat Ràfales.
Es tracta d’una obra molt complexa que travessarà el riu Llobregat en 6 punts. Els treballs d’execució tenen un termini previst de 30 mesos: la 1a fase és previst enllestir-la al setembre d’aquest any, i tots els treballs, al setembre del 2024. L’actuació es reparteix en tres zones: la zona de la mina d’aigua, de la palanca de Can Sedó i de l’Areny del Molí.
“L’actual col·lector, de 140 quilòmetres de longitud i de prop de 40 anys de vida, s’ha quedat obsolet i pateix moltes avaries. Hi ha fuites d’aigua amb molta sal que afecta el medi i també la seva capacitat ha quedat limitada” ha explicat Ràfales. La nova canonada tindrà el doble de capacitat que l’actual (passarà de 45 cm de diàmetre a tenir 80 cm) i els materials seran nous “i així s’evitarà que hi hagi els trencaments i vessaments que pateix l’actual col·lector. A més tindrà un sistema de monitoratge que, si hi ha cap fuita, permetrà saber el punt en concret, i per tant, actuar amb rapidesa i eficiència” ha afegit.
Des de l’empresa que fa els treballs expliquen que la intenció és que la instal·lació del col·lector tingui la menor afectació possible en el territori i preservar al màxim l’espai natural, per això hi ha una empresa contractada per l’ACA que s’encarregarà de fer tot el seguiment mediambiental “es delimitaran molt bé les zones per tal que hi hagi la menor afectació però és una obra molt complexa i s’hauran de fer rases per col·locar les canonades i fer proves per comprovar que no hi hagi pèrdues, i per tant s’haurà de tancar el pas a alguns camins i espais” ha explicat el director de l’obra.
Una infraestructura de prop de 40 anys
La renovació del col·lector de salmorres, en el tram que va entre la depuradora d’Abrera i Castellgalí, és una obra molt necessària i reclamada a Olesa.
L’actual col·lector de salmorres, fet de fibrociment, es va començar a construir el 1982, després de dècades d’intencions i projectes, i va entrar en funcionament al 1988. Tot i que el material del que està fet la canonada és altament resistent a ambient salins, les juntes són metàl·liques i s'acaben corroint, i més encara, amb les temperatures altes de l'estiu. En els darrers anys, aquest col·lector ha patit nombrosos vessaments d’aigua, que pel seu alt contingut salí, provocant un gran impacte a cultius i flora i fauna.
Aquestes fugues provocaven un impacte “elevat” sobre l’aqüífer de la cubeta d’Abrera i sobre el bosc de l’espai de la Xarxa Natura 2000 Montserrat-Roques Blanques-Riu Llobregat, amb danys que són permanents en el temps.
El col·lector de salmorres condueix fins al mar els residus salins de les mines de potassa de Cardona, Súria i Sallent, de l'empresa Solvay i de les plantes de potabilització d'Abrera i de Sant Joan Despí.