29/06/22

L’Ajuntament d’Olesa reconeix la figura de l’escenògraf Pere Francesch amb una placa institucional

S'ha fet la descoberta d’una placa commemorativa al carrer dels Arbres 43,  la casa on va viure en reconeixement a la trajectòria professional de l’escenògraf i director artístic olesà.

Image
Assistents a l'acte de la plaça institucional a Pere Francesch

Amics, familiars, veïns i persones vinculades al món de l’art i la cultura es van donar citar ahir al carrer dels Arbres 43, a la casa on va nèixer, viure i morir l’escenògraf Pere Francesch i Subirana per a la descoberta d’una  placa en la seva memòria coincidint amb el dia en que es complien deu anys de la seva mort (1946-2012).

L’acte va començar amb una actuació musical i, tot seguit, es va fer una petita performance a càrrec de comediants als balcons de l’immoble. Després es van fer els parlaments institucionals.

El regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, va elogiar la figura de Pere Francesch i va recordar que “hi ha el compromís de posar el seu nom a una plaça, però això ha de passar per la Comissió del Nomenclàtor, i aquesta placa és el pas previ” va dir.

El germà, Jaume Francesch, va destacar que “aquest no és un acte familiar, sinó institucional perquè en Pere va aconseguir tirar endavant moltes propostes pel municipi amb el suport de tots els estaments” i va recordar escriptors, periodistes, escenògrafs o caricaturistes que van passar per aquesta casa com és el cas d’escriptors com Manolo Vázquez Montalban, Montserrat Roig, Teresa Pàmies o Avel·lí Artís i Gener. Jaume Francesch va acabar el seu parlament donant les gràcies a tots els alcaldes i alcaldesses que han fet possible aquest reconeixement.

Al seu torn, l’alcalde Miquel Riera, va dir que Pere Francesch es mereixia un reconeixement i que “ara, amb aquesta placa els olesans i olesanes sabran que va viure aquí, qui era i la seva trajectòria”, i va afegir “aquesta placa farà que els joves sàpiguen que des d’Olesa també es poden fer grans coses i tenir projecció internacional”. Acte seguit fa ver la descoberta de la placa institucional a la façana de l’edifici.

L’olesà Pere Francesch és conegut i recordat per la seva trajectòria professional com a escenògraf, figurinista, dissenyador de vestuari, director escènic, director artístic i il·luminador. Figures com els directors de teatre José Tamayo o Lluís Pasqual reconeixen la gran creativitat i domini de l’espai escènic que tenia Pere Francesch, que va arribar a ser coordinador artístic del Centro Dramático Nacional, una de les institucions teatrals més prestigioses de l’estat espanyol. A més, també va treballar amb grans companyies com Els ComediantsDagoll Dagom o La Cubana.

Coincidint amb el desè aniversari de la seva mort també es pot visitar a la Casa de Cultura fins el 31 de juliol  l'exposició "Pere Francesch, una vida darrera els escenaris" organitzada per Edicions Paper d'Estrassa i el Departament de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa.

La mostra, amb més d'un centenar de material inèdit de Pere Francesch i de testimonis de grans noms de les arts escèniques, ressegueix la trajectòria professional i artística de l'escenògraf.