Entrega dels 40è Premis de Recerca Vila d'Olesa

Els Premis de Recerca Vila d'Olesa es van crear amb l'objectiu de fomentar la investigació i l'esperit crític entre la comunitat acadèmica local.

Image
Foto de grup dels premiats i jurat dels 40è Premis Recerca 2024

Estudis sobre les infermeres anestesistes, la síndrome de Leigh i els ritus funeraris han estat els treballs guanyadors en la 40a edició dels Premis de Recerca Vila d'Olesa, que es van repartir el dijous 13 de juny, al Saló de Plens de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat. L'esdeveniment, organitzat per l'Ajuntament amb la col·laboració de la Kao Corporation S.A., reconeix els millors treballs de recerca en diverses categories: la modalitat Adult (temàtiques General i d'Estudi de Dones i Gènere) i la modalitat Batec Jove (temàtiques General i d'Estudi de Dones i Gènere), dirigida a estudiants de batxillerat.

L'acte va començar amb la benvinguda dels regidors Xavier Rota i Laia Montes, que van introduir els premis i les seves diferents categories. Rota, regidor de Patrimoni, Turisme i Memòria Històrica, va destacar "la constant renovació i adaptació de les bases dels premis per tal d'afavorir la màxima participació".

Audio file

Per la seva banda, Montes, regidora de Gènere, Feminisme i LGTBIQ+, va posar en valor "el reconeixement que suposen aquests premis per als joves investigadors i per donar a conèixer les injustícies científiques en matèria de gènere".

Audio file

A continuació, la secretària del jurat i arxivera municipal, Alba Cánovas, va llegir l'acta del veredicte dels premis.

En la modalitat Adult, el premi principal, dotat amb 2.000 euros, va ser concedit a Montserrat Sanclemente Dalmau pel seu treball "Anàlisi de les competències de les infermeres d'anestèsia a Catalunya al segle XXI". Pau Figueras Bartés va rebre un accèssit pel treball "La fragilitat del sistema colonial espanyol: Memòries de Ginés Geis Gotzens (1871-1898)", i Carla Xairó Núñez va obtenir un altre accèssit per "La intel·ligència emocional com a factor protector de la conducta suïcida". Ambdós accèssits van ser premiats amb 1000 € cada un.

Pel que fa a la modalitat Batec Jove, es van atorgar dos primers premis dotats amb 1000 euros cadascun. Els guanyadors van ser Marc Figueras García, amb el treball "La mort està molt viva. Anàlisi dels rituals funeraris i del procés de dol en diferents cultures i generacions a Olesa de Montserrat i una proposta educativa", i Laia Plans Gandía, amb "SURF1 i AlphaFold2: Desxifrant la síndrome de Leigh". Martina Peig Prat va rebre el segon premi pel treball "Els efectes de l'alcohol en el desenvolupament embrionari", dotat amb 600. Els dos primers premis corresponen a alumnes de l'escola Daina-Isard Cooperativa d'Ensenyament i la guardonada amb el segon premi és estudiant de l'Institut Creu de Saba. El 50% de la quantia de cada premi, va destinat al centre educatiu de la persona premiada.

L'alcalde Jordi Parent i els regidors Xavier Rota i Laia Montes, així com representants de la Kao Corporation S.A, van ser els encarregats de donar els diplomes honorífics a cada guardonat, que van aprofitar el moment per dirigir unes paraules al públic.

Parent va apuntar que "premis com aquests, són una manera de potenciar la recerca i potenciar el talent local. Un projecte del qual l'Ajuntament n'està molt orgullós".

Audio file

Aquest esdeveniment representa un reconeixement significatiu a la tasca investigadora dels ciutadans d'Olesa de Montserrat i reafirma el compromís de l'Ajuntament amb la promoció de la cultura i la recerca.