Olesa acull la II Trobada de Dones en el Sector Públic a Catalunya
L’Escorxador s'ha convertit en un punt d’intercanvi d’experiències i de visibilitzar el talent i treball femení en el sector públic.
Fotografia d'un dels instants de la trobada a L'Escorxador.
La consellera de Feminisme i Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Eva Menor, ha presidit avui l’obertura de la segona Trobada de Dones en el Sector Públic de Catalunya. Aquest acte ha estat organitzat per l'entitat Mujeres en el Sector Público amb la col·laboració de l’Ajuntament d'Olesa de Montserrat. L’Escorxador ha estat l’escenari escollit per acollir aquest acte, centrat en l’ètica i valors en la gestió pública.
L’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, ha donat la benvinguda a l’acte manifestant "l’orgull per un acte que és una demostració de què podem aconseguir quan unim els valors compartits per avançar en la construcció d’una societat més justa i compromesa”. Les regidores Laia Montes, Emma Duran i Anna Valero també hi han assistit a la trobada en representació del govern local.
La consellera Eva Menor ha destacat que “hem d’intentar que les dades que posen de manifest el sostre de vidre i la desigualtat, arribin al conjunt de la societat. Fins i tot als que creuen que el feminisme ha arribat massa lluny”.
L’obertura també ha comptat amb la participació d’Anna Garcia, sòcia de l’Associació Mujeres en el Sector Público i gestora d’atenció ciutadana de l’Ajuntament de la Palma de Cervelló. Garcia ha recalcat “la importància de l’associació per ajudar fer realitat la sororitat entre les dones del sector públic”.
L’acte ha comptat amb la coordinació i dinamització de dues dones que treballen en el sector públic, Anna Casado i Mireia Martin, cap de Comunicació i administrativa de l’Ajuntament d’Olesa, respectivament. Les xerrades de la jornada han estat introduïdes per Laia Montes, regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+. Montes ha manifestat que “per construir un sector públic igualitari, hem de posar fi a les subcontractacions abusives i garantir condicions laborals dignes per a totes”.
Activitats durant l'acte
La primera xerrada, titulada "Dona, discapacitat i administracions públiques" ha estat protagonitzada per Verònica Pàmies, extreballadora de l’Ajuntament d’Olesa. Acompanyada per Mercè Roquer, gerent de l’Ajuntament d’Olesa i sòcia de Mujeres en el Sector Público, Pàmies ha ofert una xerrada d’impacte en què ha donat a conèixer la seva història de lluita i superació com a dona amb un 97% de discapacitat física que va estar 13 anys treballant a l’administració local.
Tot seguit, s'ha dut a terme la taula rodona "Ètica i Valors amb Perspectiva de Gènere". Ha comptat amb Esther Manzano, directora general de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana de la Generalitat de Catalunya; Meritxell Vargas, secretària d’habilitació estatal de l’Ajuntament de Celrà i mentora a Mujeres en el Sector Público; i Rosa M. Sánchez, directora de Serveis d’Anàlisi de l’Ajuntament de Barcelona i responsable del Sistema Intern d’Informació. Ha moderat Begoña Ballvé, cap de serveis jurídics i interventora accidental de l’Ajuntament de Mollet.
Després d’una pausa pel cafè, la jornada ha continuat amb la presentació de l'Associació Mujeres en el Sector Público (MSP). Anna Brunsó, cap de secció de Govern Obert de la Diputació de Girona, ha estat l’encarregada d’introduir l’entitat a les assistents. Magda da Silva e Sousa, administrativa de l’àmbit de Govern Obert, Desenvolupament Econòmic i Innovació de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, ha parlat del programa de mentoria que ofereix MSP. Finalment, Vanesa Vilaseca, responsable d’Innovació, Gestió Documental i Qualitat de l’Ajuntament de Vila-seca, ha promocionat els tallers d’oratòria de l’entitat.
L’equip d’Etiva de l’Ajuntament de Mollet del Vallès ha dinamitzat un taller de construcció col·lectiva. Les participants han hagut de construir des d’elements tan simples com un gos, fins a conceptes més abstractes com un “valor feminista”. Tot a partir de la seva creativitat i un bon grapat de peces d’un joc de construcció. Ha estat una dinàmica participativa entorn la definició de valors ètics en la gestió.
Al taller de construcció l'ha seguit una sessió de mindfulness a càrrec de l’Anna Montoya, professora de ioga. Una pràctica que ha servit per meditar, relaxar-se i aprendre a aturar el ritme. Durant l’acte, l’associació ha repartit el seu emblema, una ampolla anomenada Dona d’aigua, a les autoritats i persones que han fet possible la trobada. Finalment, s’ha fet una visita guiada al Teatre de La Passió d’Olesa i un dinar de germanor.
Visita institucional
Abans de dirigir-se a la trobada, la consellera Eva Menor ha passat per l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat on ha estat rebuda per l'alcalde, Jordi Parent, i els regidors Marc Serradó, Laia Montes, Emma Duran i Fernando Vicente. En la visita, la consellera d'Igualtat i Feminisme ha signat el llibre d'honor de l'Ajuntament. Seguidament, en una breu reunió, la regidora Montes ha traslladat la petició de consolidació d'un finançament que garanteixi l'estabilitat del personal del SAI i del servei d'Equitat en els Treballs.