La Comunitat Minera d’Olesa treballa per obrir un dels sortidors tancats a la plaça de Les Fonts

A causa de la sequera persistent dels últims mesos es van haver d’abastir fonts del municipi amb la xarxa de subministrament d’aigua pel nivell insuficient del Pou de Santa Oliva.

Image
Visió dels 7 sortidors de la Plaça de les Fonts.

Les altes temperatures i la sequera continuada que pateix Catalunya els darrers mesos ha fet que els embassaments catalans estiguin per sota dels nivells habituals. A Olesa l’aigua depèn de l’embassament de La Baells que ha passat de treure 6m3/segons a 5m3/segon. Actualment està al 43% de la seva capacitat mentre que l’any passat per aquestes dates estava al 89%.

Tot i que a Olesa no hi ha perill d’abastament a la xarxa d’aigua en el consum domèstic, des de la Comunitat Minera es va decidir tancar a principis de juliol les fonts de la Plaça de les Fonts, la de Can Solé, la de Can Carreras i la de La Rutlla perquè el freàtic del Pou de Santa Oliva no té el nivell suficient d’aigua per al seu subministrament.

Aquest dies des de la Comunitat Minera s’estan fent treballs per veure si es pot foradar més el nivell de freàtic per treure aigua del pou de Santa Oliva i abastir així l’aigua de la plaça de Les Fonts. De moment es posarà aigua de la xarxa a un dels 7 sortidors que hi ha en aquesta font.

Des de la cooperativa d’aigua asseguren que, un cop es pugui extreure aigua del pou de nou, es posaran en funcionament durant unes hores les de la Plaça de les Fonts. Malauradament, avisen que la resta de fonts hauran de romandre tancades fins que les condicions hídriques del pou millorin.

“A Olesa no perilla el consum d’aigua domèstic, i en cas que anem a sequera extrema i que no plogui fins el mes de novembre, el consum està garantit”, segons ha explicat el president de la Comunitat Minera, Joan Arévalo, qui ha afegit que “actualment la mitjana de consum domèstic és de 110 litres per habitant i dia, per tant encara tenim marge fins arribar al límit de 250 litres per habitat i dia”. Segons Arévalo el consum d’aigua més gran és per l’activitat comercial i industrial, per a omplir piscines, fonts ornamentals  i rec de parcs i jardins. L’ús agrícola a Olesa representa només un 5% del consum.

 

150 anys de La Minera

La Comunitat Minera Olesana va néixer com una Comunitat de Propietaris, però el 1993 -ara fa gairebé 30 anys-, les persones que en formaven part van decidir constituir-se en cooperativa. Avui dia continua sent la responsable de l'abastament d'aigua al municipi, des de la captació fins que arriba als consumidors, passant pel tractament de potabilització i la distribució a la xarxa. En total, s'analitzen més de 50 paràmetres.

comunLa CMO ha començat a desplegar el seu Pla Estratègic Energètic (2021-2025) i ja camina cap a l'autoconsum energètic verd. De moment, ha instal·lat plaques fotovoltaiques de 100 kWh als dipòsits de la cooperativa i ja està generant uns 12.400 kWh al mes, que suposen un estalvi de 5 tones de diòxid de carboni. Alhora, també està treballant per descarbonitzar al màxim l'energia de consum elèctric que necessita l'abastament d'aigua potable i ha reduït l'ús de plàstics en el funcionament de l'explotació.