Arts i Oficis inaugura el seu centenari amb un acte institucional

Tret de sortida a la celebració del centenari de l’Escola Municipal d’Arts i Oficis d’Olesa.  Aquest diumenge es va celebrar l’acte inaugural dels 100 anys de l’entitat al teatre de La Passió. La cita va servir per posar en valor la trajectòria d’Arts i Oficis com a referent formatiu i cultural al municipi, així com la capacitat de l’escola per adaptar-se als nous temps.

Image
Presentació oficial de l'acte del centenari d'arts i oficis

Fotografia d'un dels moment de l'acte institucional pel centenari l'Escola Municipal d'Arts i Oficis.

La Passió d’Olesa de Montserrat va acollir, diumenge al matí, l’acte d’obertura del centenari de l'Escola Municipal d’Arts i Oficis en una emotiva jornada que va aplegar prop de tres-centes persones, entre antics alumnes, professorat i veïns i veïnes del municipi. Durant l'acte es va fer un repàs de la trajectòria de l’entitat, i es van recordar i homenatjar les persones que han contribuït al seu creixement al llarg dels cent anys de vida del centre.

L’acte, conduit per l’olesà Albert Galceran, va començar amb un vídeo resum de la història de l’entitat, des dels seus inicis fins a l’actualitat. L’Escola Municipal d’Arts i Oficis, nascuda l’any 1924 de la mà de Daniel Blanxart i Pedrals i amb Miquel Coll i Alentorn com a primer director, ha estat clau per a la formació de molts professionals que, al llarg dels anys, han trobat a les seves aules l’oportunitat d’aprendre no només oficis, sinó també disciplines artístiques.

Dedicada en un principi a donar suport als obrers de la indústria tèxtil, l’Escola d’Arts i Oficis d’Olesa ha anat evolucionat des dels seus inicis, fins a convertir-se en un centre de formació artística, tecnològica i professional. Joan Jorquera, director de l’Escola Municipal d’Arts i Oficis, va destacar la contribució dels mestres, fundadors, famílies, alumnat i patrons de l’entitat al llarg dels anys, per fer possible el creixement i consolidació de la fundació.
 

Audio file

Un dels moments més emotius de l’acte va ser la intervenció de Maria Gloria, Carmina i Montserrat Coll i Alemany, filles de Miquel Coll i Alentorn, així com de Maria Assumpció Raich, vídua de Miquel Coll i Alemany, que van compartir records i reflexions sobre l’impacte que va tenir el seu pare en l’entitat i en la vida cultural i social del municipi.

Tot seguit, Carme Margarit va emocionar les persones assistents amb la lectura del poema commemoratiu del centenari, escrit per Miquel Guillamon.
 

Audio file

Les regidores de l’Ajuntament d’Olesa Emma Duran, de Cultura, i Anna Valero, d’Educació, van subratllar la importància de l’Escola Municipal d’Arts i Oficis com a referent formatiu i cultural d’Olesa, i van elogiar la tasca que ha desenvolupat el centre al llarg d’aquests cent anys.

“Sense aquesta iniciativa pionera avui no seríem aquí celebrant l'existència d'una escola que ha estat clau per a tots els mestres, treballadors, voluntaris, patrons i alumnes que al llarg dels anys han omplert les aules de l'escola. Arts i oficis ha estat i continua sent un pilar fonamental en la vida cultural d'Olesa”, va dir Duran.

Audio file

En la mateixa línia, Valero va destacar la seva vinculació amb l'escola com a regidora d'Educació i Infància, i el paper fonamental que ha tingut la institució, oferint formació contínua en àmbits com les arts, idiomes, oficis, i altres disciplines, amb la mirada posada en la inclusió.

Audio file

Per la seva banda, l’alcalde d’Olesa i president de la Fundació d’Arts i Oficis, Jordi Parent, va assegurar que “aquesta celebració no només és un homenatge a una institució, sinó a totes les persones que amb el seu esforç i compromís, l'han fet possible. Perquè al cor d'aquest èxit centenari hi ha una cosa fonamental, les persones”. 

Audio file

Joan Galiano, president delegat de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, va posar en valor la col·laboració entre les administracions per fomentar l’educació i la formació professional. “Ens hem d'adaptar a les noves realitats, com són combatre l'abandonament prematur, la desigualtat i el benestar emocional”, va dir.

Audio file

Tot seguit, la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, va destacar la capacitat de l’escola per adaptar-se als nous temps, sense perdre mai de vista els valors fundacionals que l’han convertit en un referent al territori. Niubó va assegurar que “els objectius i valors fundacionals de l’escola han fet que aquest projecte faci avui cent anys i sigui capital de valor incalculable per la vostra ciutat i també pel conjunt de país”.

Audio file

Les germanes Maria Glòria, Carmina i Montserrat Coll i Alemany; Maria Assumpció Raich (vídua de Miquel Coll i Alemany); la consellera Esther Niubó; el diputat Joan Galiano; l’alcalde Jordi Parent; Miquel Guillamon, Josep Maria Margarit i Vicenç Garí van rebre un obsequi commemoratiu per part de l’escola: una llançadora que es feia servir a l’escola per ensenyar a teixir als anys 30 i 40 i que ha estat gravat pel Makerlab de l’escola Daina Isard-Cooperativa d’Ensenyament amb el logotip del centenari.

L’acte va comptar amb la interpretació de diversos temes musicals a càrrec de l’Escola Municipal de Música, i una ballada de sardanes d'Olesa Sardanista, que es va encarregar de cloure l’acte.