25/09/24

L’Ajuntament d’Olesa estudiarà el projecte de reutilització i estalvi d’aigua al complex esportiu de Les Planes

El regidor de Planejament i Urbanisme, Marc Serradó, ha afirmat que el projecte bàsic elaborat per la Comunitat Minera Olesana s’estudiarà i s’incorporarà a la llista de projectes en matèria d’estalvi d’aigua que té previst desenvolupar l’Ajuntament.

Image
Presentació del projecte reutilització d'aigua al complex esporitu de Les Planes de la Comunitat Minera Olesana.

La Comunitat Minera Olesana (CMO) i la cooperativa Aigua.coop van lliurar oficialment a l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat el projecte de reutilització d’aigües pluvials i grises al complex esportiu de Les Planes. El lliurament es va fer després de la presentació pública del projecte el divendres 20 de setembre a la seu social de la CMO.

La presentació va anar a càrrec del president de la CMO, Joan Arévalo; l’arquitecte del projecte base, Marc Solà i Víctor Viscor, arquitecte de Societat Orgànica que va presentar el projecte de comunitats hídriques per l’estalvi i reutilització d’aigua als habitatges cooperatius de Sostre Cívic, com el cas de La Xicoira d’Olesa de Montserrat.

En acabar la presentació, Joan Arévalo va fer el lliurament del projecte bàsic al regidor de Planejament i Urbanisme, Marc Serradó, oferint la col·laboració de la cooperativa per poder-lo tirar endavant:

Audio file

El regidor de Planejament i Urbanisme, que va ser l’encarregat de tancar l’acte, va avançar que l’equip de govern ja s’havia llegit el projecte, va valorar positivament la iniciativa de la CMO, i va destacar que el conveni de col·laboració signat entre la Comunitat Minera Olesana i l’Ajuntament hauria ajudat a fer possible aquest estudi. L’estudi presentat per la CMO és un projecte bàsic que, abans de poder-se executar, s’haurà de transformar en un projecte executiu. 

Serradó va definir que és un estudi  “útil, que s’estudiarà al detall i que s’intentarà tirar endavant, sobretot tenint en compte la situació d’emergència hídrica”:

Audio file

El regidor de Planejament i Urbanisme va explicar que actualment l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat treballa en quatre línies per una gestió més eficient de l’aigua. Marc Serradó va destacar que l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha rebut una subvenció del Programa sectorial de millores de xarxes d’abastiment de la Diputació de Barcelona per un valor de 720.000 €, el segon més alt atorgat de la comarca del Baix Llobregat, i que servirà per fer inversions de millora de la xarxa com avançar en la digitalització, regulació de pressions, etc.

Audio file

Una altra de les línies d’actuació ha estat la posada en marxa de l’ordenança municipal d’estalvi d’aigua amb mesures per a les noves construccions i rehabilitacions integrals (edificacions amb més de vuit habitatges) que va entrar en vigor el 2023. 

Un dels primers edificis que incorporarà sistema de recuperació d’aigües grises, en compliment de l’ordenança municipal, serà la nova promoció pública de 33 habitatges d’INCASÒL que en aquests moments s’està tramitant la llicència de construcció i que s’ubicarà al carrer de la Indústria. 

A més, el regidor de Planejament i Urbanisme també va manifestar que una altra línia d’actuació havia de passar per incorporar la reutilització de les aigües pluvials als equipaments públics existents i en aquells que es construeixin també la reutilització d’aigües grises.

Marc Serradó també va destacar que l’Ajuntament té el repte de “repensar totes les zones verdes del municipi per transformar-les en espais més eficients pel que fa a les necessitats de reg i que permetin la permeabilitat per anar omplint els aqüífers”. 

Projecte de reutilització i estalvi d’aigua

El projecte base de reutilització de les aigües pluvials i grises al complex esportiu de Les Planes té com a objectiu una gestió més sostenible de l’aigua i es contempla que es pugui desenvolupar en dues fases: la primera, instal·lar un sistema de recollida de l’aigua de la pluja dels més de 5.000 m2 de cobertes del complex a través d’uns dipòsits. La segona fase consistiria en una instal·lació per canalitzar i separar les aigües grises de rentamans i dutxes. En tots els casos, l’aigua emmagatzemada es podria fer servir per cobrir la demanda de reg de tota aquesta zona d’equipaments esportius.

L’arquitecte Marc Solà, redactor del projecte bàsic, va ser l’encarregat de fer la presentació pública. Solà va explicar que s’havien contemplat dues fases: la primera, recollir l’aigua de la pluja dels més de 5.000 metres quadrats de cobertes al complex esportiu de Les Planes a través de dipòsits. La segona, la reutilització de les aigües grises de rentamans i dutxes, que s’han estimat que oscil·larien entre els 70 i els 80 m3 d’aigua reaprofitada setmanalment. Un dels usos d’aquesta aigua recuperada seria per fer front a la gran demanda de reg de tota aquesta zona.