L'Ajuntament d'Olesa fa tasques de manteniment de franges perimetrals per reduir el risc d'incendi al nucli urbà i les urbanitzacions
S’estan fent treballs al perímetre del nucli urbà i a les urbanitzacions del Mas de les Aigües i Can Marcetó. L’objectiu és millorar la seguretat de persones, habitatges i infraestructures i disminuir el risc de propagació d’incendis.

Zona d'actuació dels treballs de les franges perimetrals del nucli urbà
L’Ajuntament d’Olesa ha iniciat els treballs de manteniment de franges perimetrals al nucli urbà i al Mas de les Aigües, i un cop finalitzats, els farà al barri de Can Marcetó. L’actuació se centra en la reducció de la densitat de l'arbrat i en la neteja del sotabosc, així com també en la retirada i trituració de les restes vegetals generades.
El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Ivan Carreira, ha explicat que “la funció de les franges no és crear un tallafocs, sinó un espai on la massa de combustió sigui més reduïda i fer que hi hagi més distància entre les copes dels arbres per donar espai i que, en cas d’incendi, el foc vagi més lent i permeti als bombers poder sufocar-lo”.
De fet, l’Ajuntament d’Olesa actua durant tot l'any per prevenir els incendis forestals. Les franges perimetrals es van fent de manera progressiva i rotativa a tots els sectors del municipi. Durant el 2024 i 2023 es van fer les franges perimetrals a les urbanitzacions d’Oasis, Les Llumbreres, i Ribes Blaves. Un cop realitzada aquesta protecció s’hi fa un manteniment de manera periòdica.
L’Ajuntament actua en coordinació amb la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, en el marc del Pla de protecció d'incendis (PPI). Aquest programa recull tota la planificació d'accions i d’obres de millora i de manteniment de les infraestructures per a la lluita i la prevenció d'incendis forestals a les urbanitzacions, parcel·les de titularitat municipal i zones verdes del nucli de població. Aquest Pla inclou el projecte executiu sobre la reducció de la densitat de l'arbrat i l’estat del sotabosc a la franja perimetral de les urbanitzacions i altres nuclis de població situats en terrenys forestals o en la franja de 500 metres que els envolta.
Per a executar-lo, l’Ajuntament té un contracte plurianual que es va iniciar l’octubre del 2023 i finalitzarà el setembre de 2026, i que ascendeix a més de 60.000 €. El cap del Departament de Medi Ambient, Martí Figueres, ha explicat que “actualment l’import l’està assumint l’Ajuntament d’Olesa, però també es demana subvenció a la Generalitat i la Diputació de Barcelona, que s’encarrega de fer sobretot els projectes d’obertura que ells redacten”.
A Catalunya, la meitat del territori està cobert de boscos (més del 50 %), un percentatge molt superior a la mitjana europea, que se situa en el 44 %. L'abandonament de terres agrícoles i rurals, així com a la disminució de l'explotació forestal ha fet incrementar aquest percentatge i ha creat boscos densos amb baixa biodiversitat i abundància de sotabosc on hi ha més perill d’incendis.