23/12/21

L'Ajuntament explica les obres i afectacions de la remodelació de la plaça del Dr. Fleming i entorn

L'Auditori de la Casa de Cultura va acollir dimecres al vespre un acte informatiu sobre els treballs, que arrencaran el 10 de gener.

Image
Presentació a la casa de cultura de les obres de remodelació de la Plaça Dr. Fleming

L’Ajuntament d’Olesa ha detallat la planificació de les obres i les afectacions que comportarà la remodelació de la plaça del Dr. Fleming i entorn, que engegarà el 10 de gener. De fet, l'obra ja ha arrencat amb uns treballs previs que consisteixen en l’adequació de l’espai que hi ha passat la via dels FGC per habilitar zones d’aparcament alternatiu i millorar-ne l'accés a través del pas subterrani que hi ha per la banda del cementiri vell. En l'acte hi van participar l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera; Josep Contreras, cap de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Olesa; Isaac Aymerich, cap de la Policia Local, i Xavier Ruscadella, arquitecte director a RGA Arquitectes (encarregada del projecte).

L’alcalde va recordar que el projecte de remodelació de la plaça del Doctor Fleming, la zona del cementiri antic i la prolongació del carrer Barcelona es va començar a gestar el passat mandat, ja que es va començar a gestar el 2016 amb la definició de la zona d’actuació i un procés de participació per recollir propostes ciutadanes. Després va seguir amb la redacció de l’avantprojecte i el projecte constructiu, i les tasques administratives per adjudicar les obres (a l'empresa CDOPSA) i aconseguir el tancament definitiu i l’enderroc del Cementiri vell, previ trasllat de les restes de difunts.

Xavier Ruscadella, de  RGA Arquitectes, va destacar les moltes aportacions ciutadanes que s'han recollit al projecte final, que abraça tot un sector (des de la plaça del Dr. Fleming fins passat el cementiri vell) d'uns 9.000 m2. L'objectiu de l'obra és, va dir Ruscadella, "acostar el parc fluvial a aquest sector del municipi, un bon lloc on crear un parc urbà i on calia dignificar la que és una de les vies d'entrada al municipi". L'arquitecte també va remarcar la millora que es fa del pas subterrani que enllaça amb l'altre cantó de la via, fent-lo molt més segur i directe. Xavier Ruscadella també va admetre que un dels reptes del projecte ha estat la reubicació de les places d'aparcament que s'eliminen per permetre que el nou espai sigui més atractiu per al vianant. En aquest sentit, va aclarir, es mantindran algunes places properes a la plaça, i se'n crearan de noves a l'altra banda de la via dels FGC i a la zona propera a la comissaria de la Policia Local

Els encarregats de donar la informació sobre les fases i afectacions per les obres van ser Josep Contreras, cap de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Olesa, i Isaac Aymerich, cap de la Policia Local.

L'obra es farà en tres fases, si bé ja s'ha iniciat una fase 0 (de treballs previs) que es perllongarà fins al febrer. El 10 de gener i fins l'abril es farà la fase 1, que sobretot afectarà la zona de la plaça del Dr. Fleming entre el final del carrer de Barcelona i el carrer de Pau Casals. La segona fase arrencarà la tercera setmana de febrer i es perllongarà fins el juliol, i comprendrà la resta de la plaça fins arribar al cementiri vell. La tercera fase, d'abril a novembre, es centrarà en el sector del voltant de l'aparcament que hi ha davant el cementiri vell. 

Durant totes les fases es garantirà itineraris adaptats per als vianants. El que sí quedarà afectat és el trànsit de vehicles. Els moments de més afectació serà quan se solapin les fases 1 i 2, i les fases 2 i 3.

 

Durant la fase 1, es reubicarà la parada de bus que hi ha a la plaça al carrer de Colon, i també es traslladaran els contenidors als carrers de Ferrocarrils Catalans i República Argentina. La parada de bus i els contenidors tornaran a la seva ubicació habitual quan arrenqui la fase 2. 

Quant als aparcaments, a banda de les places d'aparcament alternatiu que es crearan a l'altra banda de la via, també se'n crearan una setantena a Amadeu Paltor, al costat de la comissaria de la Policia Local. Quan les obres estiguin en la fase 3, també hi haurà aparcament alternatiu a l'avinguda de Francesc Macià. 

El públic present a l’acte d’aquest dimecres va poder plantejar preguntes sobre punts o problemàtiques concretes de l’obra. Les consultes van girar al voltant de l’aparcament, la il·luminació de la zona i especialment el pas subterrani que connecta amb l’altra banda de la via. En aquest darrer cas, es va demanar que fos accessible per a persones amb mobilitat reduïda i que fos molt més segur que ara. Sobre això, l’alcalde va dir que es millorarà també la il·luminació i que s’intentarà instal·lar càmeres de vigilància, si bé això no ha estat possible fins ara per la Llei de protecció de Dades.

Tot el projecte té un cost d'una mica més d'1,6 milions d’euros.

Podeu veure els croquis de les afectacions i el video de l'acte informatiu als documents i enllaços adjunts.