L'Ajuntament aposta per convertir Olesa en una Smart City
L’Ajuntament aposta per convertir Olesa en una Smart City per tal de millorar la qualitat de vida de la població en un entorn sostenible tant des del punt de vista econòmic com mediambiental, mitjançant l’ús de tecnologies que permeten una gestió més eficient dels serveis i una participació activa de la ciutadania.
L’alcalde, Jordi Parent, ha participat en una ponència per explicar l’exemple d’Olesa en la principal cita internacional sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents “Smart City Expo World Congress” que organitza aquests dies Fira de Barcelona sota el lema “La nova era urbana”.
Gràcies a la tecnologia, Olesa s’està transformant en una vila més sostenible, més moderna i més eficient, i en aquest sentit ja s’han implementat un seguit de mesures en edificis i equipaments municipals i a la via pública que permetran tenir més respecte vers el medi ambient i alhora reduir costos i ser més eficients.
La primera de les actuacions que es van implementar va ser al 2017 amb la incorporació del gestor d’expedients, que permet tramitar més de 63 expedients digitals a nivell intern i 84 tràmits que pot fer la ciutadania.
També s’ha incorporat a la gestió municipal el sistema SIG (Sistemes d’Informació Geogràfica), una eina geogràfica cada cop més utilitzada a l'administració pública per la consulta, l'anàlisi i la gestió en la presa de decisions que permet optimitzar els recursos i oferir un millor servei ja que permet veure damunt d'un plànol diferents punts amb incidències de Seguretat Ciutadana, de Medi Ambient, Via Pública, etc. i poder respondre i actuar de la manera més eficaç i òptima, com explica l’Alcalde Jordi Parent.
D’altres mesures que s’han aplicat en la línia de millorar la gestió és la tele-gestió del sistema de reg (del que ja s’ha fet el 20%) o la monitorització d’edificis municipals per veure patrons de comportament de consum energètic i fer un control més acurat i eficient. De moment s’ha fet una prova pilot a l’edifici de l’Ajuntament i al pavelló de l’escola Sant Bernat.
A través de diferents eines, el ciutadà participa en la governança perquè pot participar en la presa de decisions a través de sistemes com la plataforma Participa Olesa de Montserrat o notificar incidències a la via pública de manera directa a traves de l’aplicació Línia Verda.
L’alcalde explica que “l’Ajuntament d’Olesa compta amb una diagnosi (feta en col·laboració amb la Diputació de Barcelona) que mostra també què cal millorar i un dels punts és tenir un gestor únic que coordini totes aquestes mesures intel·ligents” .
Una altra de les actuacions és la creació d’una comunitat energètica o connectar via fibra tots els edificis municipals. Ara s’està fent la connexió de l’Ajuntament, la biblioteca, Ca l’Oriol, Els Safaretjos, Cal Rapissa i Cal Puigjaner. En una segona fase es farà arribar la fibra fins a la llar d’infants La Baldufa i el Pavelló Municipal.
Una altra de les actuacions importants serà el nou contracte de recollida d’escombraries i neteja viària que ha d’engegar al 2024. El servei tindrà un sistema de contenidors intel·ligents amb un xip que doni informació per millorar en la gestió correcta del residu. D’altres mesures son la creació d’espais de co-working per a autònoms i petites empreses; el control d’accés automàtic a edificis municipals o la sensorització de les places d’aparcament per saber quines estan lliures. “El que volem aconseguir amb tots aquests avenços tecnològics és millorar la qualitat de vida de les persones, avançar cap a una ciutat més sostenible i més intel·ligent; i apostar per la creació de serveis municipals amb valor afegit, mitjançant solucions tecnològiques. Tot plegat, amb l’objectiu de millorar la qualitat de la ciutadania” ha apuntat Parent.
Totes aquestes mesures intel·ligents estan recollides a un full de ruta. Algunes d’aquestes mesures que es volen tirar endavant ja estan dissenyades per implementar-les durant aquest mandat i la resta es deixaran ja dissenyades.
Vídeo de la ponència: