L’Ajuntament presenta la programació d’aquest 8M sota el lema “Construïm amb mirada feminista”.

Els actes començaran aquest divendres i s'allargaran fins el diumenge 13 de març.

Image
Cartell amb una nena fent una màscara als ulls amb els dits i l'eslògan Construïm amb mirada feminista 8 M

Olesa de Montserrat tornarà a celebrar el Dia Internacional de les Dones. L’Ajuntament ha previst un programa d’activitats amb el lema “Construïm amb mirada feminista” i que tindran lloc entre el 4 i el 13 de març amb l’objectiu de sensibilitzar i donar visibilitat a les dones. Ada Agut, regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, ha destacat que es tracta d’una setmana “molt participativa, tant de ciutadania com d’entitats, i el programa s’ha dissenyat de manera transversal amb tots els departaments de l’Ajuntament”. Enguany, l’Ajuntament compta amb la col·laboració de Fal·lera Olesana, Dúnia Ascaso (@dunupi), Col·lectiu Passeig de l’Art, Club Atletisme Olesa, Olesa Ràdio, Editorial Paper d’Estrassa i Cúrcuma Cooperativa.

La primera activitat serà aquest divendres 4 de març, amb la instal·lació al mercat ambulant del “Punt lila”, un espai d’assessorament que donarà informació a la plaça de l’Oli, de 09.30 h a 13.30 h, i que també hi serà en el mateix horari el divendres 11 de març. A la tarda, està previst la realització del taller “Llibertat. Allibera’t. Estampa el teu pit” a Cal Rapissa. L'artista olesana Dúnia Ascaso conduirà les dues sessions (18:30 h i 20 h), que pretenen fer un viatge a través de l’art i visibilitzar el repte que suposa estimar-se per dins i per fora.

El dissabte 5, i dins el marc del Festival de Cançó Barnasants, se celebrarà, a les 19:00 h, el concert de Montse Castellà a l’Auditori de la Casa de Cultura. La cantautora ebrenca presentarà “Salicòrnia”, el seu cinquè disc, que inclou un duet amb Lluís Llach i una versió de Joan Baez.

El primer cap de setmana de commemoració, acabarà el diumenge 6 amb el “Passeig de l’Art de la Dona Olesana” al roc de la Mona (davant del Cementiri Nou), una activitat que començarà a les 10 h i acabarà a les 14 h, i que torna enguany després de la bona acollida que va tenir l’any passat. Agut ha explicat que “el col·lectiu reivindica el valor de la dona artista i hi hauran moltes dones que exposaran les seves obres al recorregut”.

El dilluns 7, l’activitat es desplaçarà a la Pista d’Atletisme del Club Atletisme Olesa amb “Salomon WMN Trail en femení”, un test de calçat amb atletes de Salomon.

El dimarts 8 de març, Dia Internacional de les dones, es faran dos actes: el taller de valors i motivacions “No som invisibles” per a la inclusió laboral de les dones amb paràlisi cerebral, de 16 h a 18 h a Cal Rapissa (inscripcions a Vivetix), i l’acte institucional del 8M amb la performance participativa del Passeig de l’Art i la lectura del manifest institucional, a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, a les 19 h.

El dijous 10, a Olesa Ràdio (90.1 FM), s’entrevistarà a Edurne Larracoechea, politòloga especialitzada en feminismes i coordinadora de l’àrea de prevenció de violència masclista de la Cooperativa Cúrcuma, per a donar a conèixer la història i funcionament dels Punts Liles. Les activitats continuaran divendres 11, a les 19 h, amb la taula rodona “Dona i esport sense límits”, a L’Escorxador, que comptarà amb la participació d’esportistes olesanes.

Les darreres activitats del programa del Dia Internacional de les Dones es faran el cap de setmana del 12 i 13 de març. Dissabte al matí, L’Escorxador acollirà una jornada d’activitat física oberta a tota la ciutadana, amb sessions dirigides de ioga (10 h – 10:50 h), Pilates (11 h – 11:50 h) i zumba (12 h – 12:50 h). Cal reservar prèviament a Vivetix per assistir a qualsevol de les tres activitats. A la tarda, de 17 h a 20 h, es farà una activitat dirigida a treballadores de la llar i de les cures, amb el títol “Les treballadores de la llar també comptem! Coneixem els nostres drets”, a Cal Rapissa, i que també requereix d’inscripció prèvia per mail o bé presencialment al SIAD - Edifici dels Safarejos (carrer de Salvador Casas, 3).

El diumenge 13 de març, a les 10 h, l’Associació Fal·lera Olesana presentarà a la geganta Rosa Venes a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay i començarà la cercavila de gegantes per la igualtat, on també participaran gegantes d’altres municipis. Per últim, Edicions Paper d'Estrassa presentarà, a les 17 h, la publicació "Més dones olesanes" en un acte obert a la ciutadania a l’escenari del Parc Municipal. Seguint el format d’èxit del primer llibre, que es va convertir en el més venut al municipi el 2021, "Més dones olesanes" ressegueix la vida professional de quinze noves protagonistes, amb il·lustracions i textos d’autores locals. Per assistir a la presentació, caldrà reservar a través de la plataforma Vivetix.

A banda d’aquestes activitats, del 7 al 13 de març es podrà veure a L’Escorxador l’exposició “Detectant el masclisme”, una mostra adreçada al jovent d’Olesa i als centres educatius del municipi. També, durant tota la setmana, es visibilitzarà la lluita feminista amb la il·luminació de lila de la Torre del Rellotge.

Cicle de seminaris en línia: 8M, qüestió de drets! 

Dins el marc de la commemoració del 8M, Dia Internacional de les Dones, des de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària s’han organitzat dos seminaris en línia que aborden la incorporació de la perspectiva de gènere als entorns digitals i la importància de l'educació sexo-afectiva com un dret i eina de transformació social.

Entorns digitals amb perspectiva de gènere: un dret (09 de març, de 18:00 h a 19:30 h)

Oferir des d'una perspectiva crítica eines sobre com acompanyar en el consum de les noves tecnologies a infants, adolescents i joves. Proporcionar eines per a la reflexió crítica i la transformació d'hàbits i accions, tenint especialment present els àmbits del gènere i les violències.

L'educació afectivo-sexual: un dret d'infants i adolescents i una eina de transformació social (10 de març, de 18:00 h a 19:30 h)

Els Drets Sexuals i Reproductius formen part del conjunt dels Drets de la Infància. En la seva Convenció, de les Nacions Unides, s'estableixen clarament els drets a la informació i educació i l'obligació dels Estats de fer real l'exercici d'aquests drets. Així doncs, l'educació sexo-afectiva ha de ser garantida a tota persona menor, infant i adolescent, pel bé del seu creixement i desenvolupament. A més a més, educar en sexualitat comporta un canvi social. En aquest seminari s'oferirà un espai de reflexió i eines sobre com acompanyar a menors en el seu desenvolupament sexo-afectiu, quins temes i aspectes engloba l'educació sexual integral i amb quins recursos comptem per fer-ho.

Les sessions es duran a terme a través de Zoom. Cal inscripció prèvia a través del següent enllaç.

Últimes notícies

Image
Reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Participants a la primera reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Image
Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Image
Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Image
Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Image
Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024

Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024