28/01/23

L'Ajuntament ret homenatge a la memòria de les víctimes olesanes de l'Holocaust

En commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, ahir a la tarda es va celebrar a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay l'acte institucional de les XVI jornades de Memòria i Justícia. Familiars i representants de les víctimes olesanes a camps de concentració nazis van protagonitzar l'ofrena floral a les llambordes "Stolpersteine" que es van col·locar amb els seus noms davant de l'Ajuntament.

Image
L'Alcalde Miquel Riera parlant a l'acte

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat va retre ahir homenatge a les víctimes olesanes dels camps de concentració nazis en un acte solemne a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay. El regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, va obrir l'acte indicant que es tractava d'un "acte de record i de memòria d'unes persones que van ser oblidades per la societat civil i les institucions, però que fa uns anys vam recuperar els seus noms per col·locar-los en un lloc d'honor per recordar-los cada any". La plaça, com va recordar el regidor, rep el seu nom de l'antic alcalde republicà olesà afusellat durant la Guerra Civil.

Un acte d'homenatge solemne

Seguidament, Rota va destacar que l'ofrena floral es feia a les llambordes "Stolpersteine" de l'artista Gunter Demnig que es van col·locar l'any 2018 en record de totes i cadascuna de les víctimes olesanes que van patir l'horror dels camps de concentració. Els noms homenatjats d'enguany van passar de 10 a 16 gràcies a la gran tasca d'investigació olesana, en col·laboració amb l'organització Amical de Mauthausen. Durant l'acte, els noms de les 6 noves víctimes descobertes aquests darrers anys, estaven representats amb el triangle que van duu durant el seu internament en els camps, ja que les llambordes Stolpertseine que els corresponen estan en procés d'elaboració. Finalment, el regidor també va voler agrair la coordinació i empenta de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, representada en l'acte pel Conseller de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, Jordi Carbonell.

A continuació, va començar la lectura dels noms i història de cada una de les víctimes: Eduard Boada Oliver, Joan i Ramon Cerdà Paraire, Joan Duran Sarri, Miquel Grau Mateu, Francesc Llongueras Marcet, Jaume Mañà Argilaga, José Marcos Martínez, Josep i Salvador Bartolomé Gajón, Miquel Boada Navarro, Francesc Margalef Treig, Manel Martín Alquezar, Josep Piñol Mayor, Josep Valldeperas Macià i Eugeni Vidal Forcada. Els familiars i les persones que van acudir en representació de cada víctima, van deixar una rosa i una espelma encesa al costat de la llamborda corresponent com a símbol de record i reconeixement. Aquesta part, la més solemne de l'acte, va finalitzar amb la interpretació del Cant dels Ocells a càrrec d'Anna Salvador i Maria Kanivets, alumnes de l'Escola Municipal de Música.

La importància de la memòria històrica

Per cloure l'acte, el Conseller de Memòria Democràtica, Jordi Carbonell, va destacar la voluntat de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat d'esdevenir altaveu d'actes d'arreu de la comarca com el d'ahir perquè no passin desapercebuts. A continuació, l'alcalde d'Olesa de Montserrat, Miquel Riera, va remarcar la importància dels actes de memòria històrica pel seu paper com a guies a l'hora d'analitzar situacions actuals. "És un deure de tota la societat mantenir viva la memòria d'aquelles persones perquè actes com aquells no es tornin a repetir", va dir l'alcalde. Per acabar, va voler agrair a totes les persones que "avui en dia mantenen viva la memòria".

Els actes commemoratius continuen aquesta tarda, a les 18.30 h a l'auditori de la Casa de Cultura, amb la xerrada "Les accions de resistència a Mauthausen", a càrrec de la historiadora Rosa Toran. Les XVI Jornades de Memòria i Justícia clouran demà diumenge, últim dia per visitar la mostra fotogràfica "Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf".