28/01/22

L'Ajuntament va recordar ahir a les víctimes olesanes a camps nazis amb una ofrena floral

Ahir a la tarda es va celebrar a la Plaça de Fèlix Figueras i Aragay l'acte institucional en commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Familiars i representants de les víctimes olesanes a camps de concentració nazis van fer una ofrena floral a les llambordes que es van col·locar amb els seu nom davant de l’Ajuntament.

Image
ofrena floral a la llamborda d'una víctima olesana dels camps de concentració nazis

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat va voler retre homenatge a les víctimes olesanes dels camps de concentració nazis ahir a la tarda a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay. El regidor del departament de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, va obrir l’acte indicant que es tractava d’un “acte de record i de memòria d’uns fets passats però també de compromís perquè el feixisme mai més interrompi la calma i la germanor entre totes i tots”. Seguidament, Rota va destacar que l’ofrena floral es feia a les deu llambordes “Stolpersteine” de l’artista Gunter Demnig que es van col·locar al 2018 en record de totes i cadascuna de les víctimes olesanes que van patir l’horror dels camps de concentració. Tanmateix, va explicar que l'acte també honrava la memòria dels cinc olesans localitzats l’any passat gràcies a una intensa tasca d’investigació en col·laboració amb l’organització Amical de Mauthausen. De fet, el regidor va avançar que al llarg d'aquest 2022 es col·locaran aquestes cinc llambordes més davant de l'Ajuntament: "un lloc de prestigi per honrar la memòria de persones que van donar la vida pels drets i per les llibertats”.

A continuació, va començar la lectura dels noms i història de cada una de les víctimes: Eduard Boada Oliver, Joan i Ramon Cerdà Paraire, Joan Duran Sarri, Miquel Grau Mateu, Francesc Llongueras Marcet, Jaume Mañà Argilaga, José Marcos Martínez, Josep i Salvador Bartolomé Gajón, Miquel Boada Navarro, Francesc Margalef Treig, Manel Martín Alquezar, Josep Piñol Mayor, Josep Valldeperas Macià i Eugeni Vidal Forcada. Els familiars i les persones que van acudir en representació seva van deixar una rosa i una espelma encesa al costat de la llamborda de la víctima com a símbol de record i reconeixement.

L'alcalde d'Olesa de Montserrat, Miquel Riera, va pronunciar unes paraules explicant que l’acte commemorava la memòria d’olesans que van patir directament la repressió i l’empresonament. Riera va recordar que són un exemple “de tota una generació que va veure truncat un projecte de vida” i va reconèixer la intensa feina de cerca de famílies, historiadors i entitats per fer justícia als olesans que van patir l’horror de la II Guerra Mundial. Per cloure, va destacar la importància de mantenir viva a les noves generacions la memòria del que va passar per evitar que es cometin els mateixos errors al futur.

L’acte va finalitzar amb la interpretació del Cant dels Ocells a càrrec de la Sònia Zurriaga de l'Escola Municipal de Música.