11/11/22

L’Ajuntament d’Olesa organitza una sortida per conèixer el conreu de l'olivera i l'elaboració de l'oli

Demà dissabte, 12 de novembre, s’ha organitzat la sortida cultural "És temps d'olives, és temps d'oli" amb l'objectiu de promocionar el patrimoni cultural i agrícola del municipi donant a conèixer l’oli d’Olesa i la varietat autòctona Palomar.

Image
Explicació pràctica a un grup de persones de com es cullen les olives

El conreu de l’olivera està molt lligat a Olesa de Montserrat des de fa segles i, de fet, el municipi té una varietat d’olivera autòctona, la Palomar o Olesana. D’ella s’obté l’excel·lent oli d’Olesa, que s’elabora al Molí d’Oli local i que s’ha exportat fins i tot als Estats Units. Amb l’objectiu de mostrar les particularitats del conreu de la varietat autòctona olesana i l’elaboració de l’oli, el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa ha organitzat, en col·laboració amb la Fundació Agrícola Olesana, l’activitat “És temps d’olives, és temps d’oli”, aquest dissabte, 12 de novembre. La sortida comptarà amb el suport logístic i preventiu de l’ADF d’Olesa de Montserrat.

“La finalitat és donar a conèixer l’oli d’Olesa, el paisatge agrícola del municipi i aprendre com és el procés del conreu de l’olivera i la producció de l’oli”, ha destacat Joan Soler, guia de natura de l’Ajuntament d’Olesa i encarregat de conduir la sortida. L’activitat començarà a les 10 del matí al portal de Santa Oliva, “un punt de sortida magnífic per engegar una visita amb la temàtica de l’oli d’Olesa com a protagonista”, ha dit Soler. Les persones assistents podran visitar la capella de la patrona d’Olesa, que restarà oberta.

Tot seguit, arrencarà la sortida, que partirà cap a la vinya d’oliveres d’un pagès del municipi i que inclourà una explicació de com es fa el conreu de l’olivera, com es cullen les olives, les tècniques per fer front a les plagues, quines característiques té un conreu ecològic o quina és la terminologia típica relacionada amb aquest cultiu. Després d’una parada per esmorzar, la marxa continuarà resseguint un tram del camí de Can Llimona, per acabar novament al portal de Santa Oliva.

A continuació, es visitaran les instal·lacions del Molí de l’Oli, on la Fundació Agrícola Olesana farà una explicació del procés d’elaboració de l’oli. L’activitat inclourà també la lectura d’alguns fragments de narracions o pomes relacionats amb l’oli d’Olesa i es visitarà el mural dedicat a l’oli a la façana del Molí. La sortida clourà amb un tast d’oli novell. 

Aquesta activitat és gratuïta i es recomana inscripció prèvia al correu electrònic rutes@olesademontserrat.cat o trucant al 93 778 00 50. Cal portar esmorzar, aigua i roba i calçat adequat.