Resum del Ple ordinari del 27 de març de 2025
El punt destacat de la sessió ordinària del mes de març va ser l’aprovació del Pla de Salut Mental 2025-2028. La resta de punts que es portaven a votació van ser reconeixements extrajudicials de crèdit i la modificació de delegació de funcions de gestió, inspecció i recaptació d’alguns tributs per part de la Diputació de Barcelona.

Ple del 27 de març de 2025
El Ple de l’Ajuntament d’Olesa va aprovar aquest dijous el Pla de Salut Mental 2025-2028. El text es va aprovar amb els vots favorables de totes les formacions polítiques.
El regidor de Salut Pública, Marc Serradó, va ser l’encarregat de presentar el Pla, el primer que té Olesa sobre salut mental. El regidor va recordar que l’Ajuntament d’Olesa té un Pla de Salut municipal i, a més, compta amb un Grup de Treball de Salut Mental que es reuneix periòdicament. Alhora, fa moltes accions en aquesta matèria com els cursos de salut emocional, el projecte Olesa a l’Aguait -per combatre l’aïllament de les persones grans-, el programa d’atenció psicològica Escolta Jove o el programa Salut i Escola que es duu a terme als instituts. “Son accions que s’estan fent des dels diferents departaments i que, amb aquest Pla, es poden estructurar, a més de detectar els punts dèbils i dedicar-hi recursos tècnics i humans”, va explicar Serradó.
El Grup de Treball de Salut Mental va néixer el 2021 i està format per l’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat Nord, tècnics municipals i agents de l’àmbit sanitari i de la salut com el CAP, Cabalbaix o entitats com ASSOTEA Olesa. L’Ajuntament va demanar el 2023 el suport tècnic de la Diputació de Barcelona per a l’elaboració de la diagnosi i la redacció del pla d’acció d’aquest document que ara s’ha aprovat al Ple.
El Pla inclou 31 accions repartides en tres eixos: benestar emocional i comunitari; salut mental en els diferents col·lectius, i salut mental dins de l’administració.
Entre les accions destaquen les de promoció d’estratègies d’autocura i eines de gestió emocional; incrementar l’atenció i el suport psicosocial a les persones cuidadores; impulsar recursos de salut mental específics per a adolescents i joves enfocats a la promoció d’hàbits i relacions saludables, i treballar per la detecció de malestars emocionals en la gent gran.
Durant el debat de la proposta d’aprovació del Pla de Salut Mental, el regidor no adscrit Jordi Martínez va anunciar el seu vot favorable a la proposta perquè, va dir, “és un Pla farcit de bona voluntat però fràgil perquè no va acompanyat de cap partida pressupostària. Si la salut mental és una prioritat política hauria d’anar acompanyat d’una partida pressupostària per fer accions concretes”.
Des de Ciutadans, el regidor José Maria Paniello també es va manifestar en la mateixa línia: va valorar positivament que es faci aquest primer Pla de Salut Mental d’Olesa però va lamentar que no s’hagi dotat de cap partida pressupostària específica. Paniello va dir que “fa temps Ciutadans va presentar una proposta de Pla de Salut Mental per a la prevenció de suïcidis que va ser rebutjat. Ara sembla que és un tema prioritari però no té recursos amb partides pressupostàries”.
El regidor d’Olesa Oberta–ECP, Samuel Rodríguez, va manifestar que hi votaria favorablement tot i que, va apuntar, li agradaria “que també comptés amb una memòria econòmica per dotar-se dels recursos i de l’obligació de fer les accions. Els plans permeten fer anàlisi de la situació, prevenció, ordenar, coordinar i avaluar i aquest Pla de Salut ho recull”.
Des del PSC, Fernando Vicente també va anunciar que la seva formació hi votaria a favor ja que creuen que és important tenir un Pla de Salut Mental. “El Pla podrà tenir mancances en alguns indicadors però permetrà fer actuacions de manera planificada. Nosaltres sí creiem en la importància d’aquest Pla i celebrem que es tiri endavant”, va dir el regidor socialista.
El regidor de Salut Pública, Marc Serradó, va aclarir que no hi ha partida pressupostària específica perquè moltes de les accions ja s’estan fent com ara els programes Escolta Jove, Fem Salut o Cabalbaix de prevenció de la drogodependència. “Són accions transversals que amb aquest Pla es poden estructurar i també crear espais de coordinació”, va dir. Serradó va afegir que “la salut mental és una política prioritària d’aquest govern i hi treballem des de les diferents polítiques que estem duent a terme. La majoria de les accions no necessiten dotació econòmica específica perquè ja s’estan executant, però les que en necessitin, la tindran. Quan acabi el 2028 s’hauran hagut de fer totes les accions”.
Reconeixements extrajudicials de crèdit i modificació de delegacions de l’ORGT de la Diputació de Barcelona
A la sessió plenària d’aquest dijous també es va aprovar la modificació de la delegació de les funcions de gestió, inspecció i recaptació d’alguns tributs i altres ingressos de dret públic de l’oficina de recaptació de la Diputació de Barcelona (ORGT).
El regidor d’Hisenda, Ivan Carreira, va explicar aquesta delegació d’atribucions de l’Ajuntament a la Diputació de Barcelona. Es deleguen tributs com la taxa d’ús de la via pública per part d’empreses de telefonia mòbil i la taxa pel servei de recollida d’animals de companyia. També va explicar que d’altres s’han eliminat com és el cas de la taxa pels serveis del
Cementiri Vell (que ja no existeix) o dels Casals d’Estiu (ja no els presta l’Ajuntament sinó les entitats).
El regidor d’Hisenda va concretar que delegar aquest servei a la ORGT té un cost de 236.000 euros. Per la seva part, l’oficina de recaptació lliura a l’Ajuntament 20.536.000 euros en concepte de tributs.
Carreira va afegir que si la Diputació porta la gestió de les taxes també permet que, en cas d’una necessitat d’embargament o de cerca de responsables, es pugui ampliar el cercle a la província de Barcelona. Si es gestiona des de l’Ajuntament només hi ha competència d’actuació al municipi. “Aquesta delegació ens permet guanyar en eficiència ja que l’Ajuntament no disposa d’aquest programari específic ni té els tècnics per fer-ho i això representaria un cost superior al que paguem”, va apuntar Carreira.
El regidor d’Olesa Oberta–ECP, Samuel Rodríguez, va lamentar no haver disposat abans de la informació sobre l’estudi de costos i va preguntar sobre quina part d’autonomia perd l’Ajuntament amb aquesta cessió: “voldria saber quina capacitat d’autonomia perdem a l’hora de fer ordenances fiscals i taxes i també si ja no hi haurà interacció directa amb la ciutadania”.
Ivan Carreira li va respondre que el cost surt a les partides pressupostàries i que l’Ajuntament no perd cap autonomia: “continuarem fent les ordenances, fent les modificacions i creant bonificacions, i tampoc perdrem interacció amb el ciutadà, que es podrà continuar reunint amb els responsables dels departaments com fins ara”, va apuntar Carreira.
Aquest punt es va aprovar amb els vots favorables de Bloc-CUP, ERC, Junts per Olesa, PP i del regidor no adscrit Jordi Martínez, l’abstenció del PSC i de C’s i el vot contrari d’Olesa-Oberta.
També es va aprovar una modificació de crèdit per un valor de 11.249 euros per al Pla Intermunicipal de drogues i comportaments de risc Cabalbaix, en què hi participen diferents ajuntaments de la zona entre els quals i va rotant el lideratge. Ara es traspassa de l’Ajuntament de Sant Esteve de Sesrovires al d’Olesa de Montserrat i s’ha de consignar aquest import per poder continuar el projecte.
Aquest punt es aprovar amb els vots favorables de Bloc-CUP, ERC, Junts per Olesa, PSC, Olesa Oberta i del regidor no adscrit Jordi Martínez. El PP i C’s s’hi van abstenir.
Al Ple ordinari d’ahir també es van aprovar dos punts de reconeixement extrajudicial de crèdit. Un va ser per al pagament de factures d’un local de la Rambla que es va cedir a l’Ajuntament i, l’altre, per al de serveis que es van prestar a finals de 2024 però amb factures registrades un cop l’exercici comptable estava tancat -i per tant s’han traspassat al 2025.
Precs i preguntes
En el torn de precs i preguntes, les qüestions plantejades pels grups de l’oposició van girar al voltant de molèsties per soroll i incivisme ciutadà; problemes amb l’enllumenat públic; sobre el condicionament de l’aparcament dissuasiu de La Central i de les escales del Mercat Municipal per evitar caigudes, o l’increment de la freqüència del servei del bus urbà, entre d’altres.
Pel que fa les preguntes del públic, es van formular preguntes sobre arranjaments pendents a la piscina coberta o la falta de cobertura de la plaça de psiquiatria al CAP.
Podeu veure el Ple municipal al canal de YouTube de l'Ajuntament d'Olesa.