L’Ajuntament d’Olesa treballa en la redacció del primer Pla de Migracions i Interculturalitat

El document recollirà un conjunt d’accions, objectius i recursos per aconseguir la plena integració i convivència al municipi.

Image
Foto_plamigració_250325

Una de les sessions participatives per elaborar el Pla de Migracions i Interculturalitat

L’Ajuntament d’Olesa, a través del Departament de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Cooperació, ha iniciat l’elaboració del Pla de Migracions i Interculturalitat, el full de ruta que definirà les línies estratègiques en aquesta matèria al municipi durant els propers anys. 

Aquest document abordarà els reptes en matèria de primera acollida; les polítiques de suport a les migracions i contra el racisme (suport en processos d’empadronament, de regularització o d’acompanyament per denúncia per violència racista), i dinàmiques interculturals al municipi. La regidora de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Cooperació, Laia Montes, ha explicat que “som un municipi on fem polítiques migratòries, i aquest document servirà per posar ordre a tot el que estem fent i que s’ha de continuar fent en aquesta matèria”.

Audio file

Tot i que aquest serà el primer Pla de Migracions i Interculturalitat que es fa a Olesa, fa molts anys que l’Ajuntament treballa en aquesta matèria fent suport en la primera acollida de la població nouvinguda, amb accions com ara classes de llengua catalana i coneixement de l’entorn, formació laboral o assessorament i acompanyament en matèria d’estrangeria. A més, aquest any s’han posat en funcionament nous serveis d’atenció psicològica per a persones migrades i d’assessorament per homologar estudis cursats a l’estranger. La tècnica del departament, Alba Tarroc, ha explicat que, amb el Pla, “l’objectiu és endreçar tots aquests serveis que ja s’estan prestant, i analitzar quins es poden millorar i quins falten”.

Audio file

L’elaboració del document té diverses fases. La primera és la de diagnosi de la situació migratòria i d’interculturalitat a Olesa amb informació estadística, documental i qualitativa per saber quins són els principals reptes a abordar. Una segona fase serà de  definició d’objectius, en què i s’abordaran millores en els serveis, en les dinàmiques comunitàries i en la coordinació entre serveis i administracions. Posteriorment, es concretaran les accions a desenvolupar per assolir els objectius; i finalment es fixaran eines de seguiment i avaluació del Pla.

 

La fase de diagnosi es va iniciar el gener i es preveu que finalitzi a l’abril, i inclou sessions participatives amb personal tècnic i polític, amb persones migrades, amb entitats i amb persones a títol individual.  

 

Alba Tarroc ha detallat que a les primeres sessions participatives realitzades s’han constatat els temes que més preocupen a les persones participants com és l’aplicació de la llei d’estrangeria; les dificultats per l’accés a l’habitatge o al mercat laboral; la necessitat d’assessorament jurídic, o les dificultat d’accés al padró.

Audio file

Des del Departament de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Migració preveuen tenir el Pla redactat al mes de juny. Posteriorment s’haurà d’aprovar al Ple municipal. El treball està finançat per la Diputació de Barcelona i l’elabora l’empresa QSL-Serveis Culturals. 

 

 

Últimes notícies

Image
Foto_misteri_16042025

Una de les 11 imatges que formen els Misteris d'Olesa

Image
Foto_juntalocalseguretat_150425

Reunió de la Junta Local de Seguretat celebrada al mes d'abril de 2025

Image
Foto_obrescebriamontserrat_140425

Treballs de pintura viària al carrer de Cebrià Montserrat

Image
Foto_obresescolasantbernat_110425

Zona en obres de l'antiga escola Sant Bernat

Image
Cartell_Primaveraimemòria_100425

Cartell del cicle "Primavera i Memòria" 2025

Image
Foto_guanyadorconcurs

Guanyador del Concurs de Cartells de Festa Major 2024