Sessió informativa a Olesa del nou Mercat del Parc Rural del Montserrat
Dijous es va celebrar a Olesa la primera sessió informativa del nou Mercat del Parc Rural del Montserrat, que es posarà en marxa a Olesa i a El Bruc, previsiblement, a partir de l’abril. El projecte pretén impulsar la venda directa de productes de proximitat en unes diades festives amenitzades amb activitats, tallers i música.
El saló de sessions de l’Ajuntament d’Olesa va acollir ahir la primera sessió informativa al municipi per als productors sobre el nou Mercat del Parc Rural del Montserrat. El projecte, impulsat per la Diputació de Barcelona, respon a la demanda del sector agrícola i de les administracions per a impulsar la venda directa de productes i millorar la viabilitat de les explotacions.
Al Mercat del Parc Rural del Montserrat s’hi podran comprar productes frescos i elaborats que identifiquen l’espai rural del Montserrat i donen visibilitat a les explotacions agrícoles i ramaderes de l’entorn. Hi haurà parades de venda de productes i de serveis del territori, punt d’informació i turisme, així com foodtracks i música en directe. Per complementar la proposta i aconseguir una major participació, es duran a terme diferents activitats de caire festiu i representatives dels valors de la marca del Parc Rural del Montserrat: concerts de música, degustacions, espectacles familiars, i xerrades sobre nutrició i vida saludable, entre d’altres. La finalitat és convertir-la en una diada especial, una experiència per compartir amb amics i família en un ambient festiu.
Està previst que el Mercat de Pagès es posi en marxa a l’abril i se celebri el primer dissabte de mes a Olesa, i el segon dissabte, al Bruc, tot i que les dates estan pendents de confirmar. Tenint en compte que Olesa ja compta amb Mercat de Pagès el primer dissabte de mes, Xavier Rota, en representació de l’Ajuntament d’Olesa, va comentar a la sessió informativa que “el projecte servirà per enfortir i dinamitzar el Mercat de Pagès que ja se celebra a Olesa” i que “mantindrà la seva actual ubicació al carrer dels Arbres, ampliant la zona amb les noves parades cap a la plaça de Les Fonts”. Rota va afegir que “primer pensem en la ciutadania d’Olesa que desconeix el producte local i el mercat del dissabte, però també creiem que la idea del Parc Rural del Montserrat pot ser un atractiu a nivell turístic i atreure a gent de fora del municipi”. Segons el regidor, la iniciativa continua oberta i no descarta que en els propers mesos s’afegeixin més municipis: “Seria ideal crear una xarxa que permetés que cada cap de setmana hi participi un poble diferent del Montserratí”.
A la sessió informativa, van assistir una quinzena de productors de diferents municipis. Per a formar part del Mercat de Pagès, han d’estar adherits al Parc Rural del Montserrat, així com tenir la seva seu i elaborar els productes dins de l’àmbit de l’associació. Segons Marta Martínez, tècnica del Parc Rural del Montserrat, la iniciativa tindrà unes conseqüències molt positives per als productors que “obtindran un preu més just amb una venda directa sense intermediaris, tindran una previsió de vendes amb el mercat mensual i podran donar a conèixer les seves explotacions i el seu producte a més clients”.
El Parc Rural del Montserrat
El Parc Rural del Montserrat és un projecte per posar en valor tot el sòl rústic des d'un punt de vista ambiental, paisatgístic i turístic a més dels propis valors culturals i productius, amb l’agricultura de secà, l’olivera i la vinya com a elements centrals. Actualment, els municipis que conformen l'Associació del Parc Rural del Montserrat són Abrera, Castellolí, Collbató, El Bruc, Margarell, Olesa de Montserrat, Piera, Rellinars, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.