Resum del Ple ordinari del 28 de novembre de 2024

El Ple de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha aprovat el Pla Local de Salut 2024-2027 i la modificació del reglament de la deixalleria municipal. 

Image
Sessió ordinària del ple ordinari del novembre 2024.

Sessió ordinària del ple ordinari del novembre 2024.

El Ple de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha aprovat el Pla Local de Salut 2024-2027 que inclou la part de diagnosi i un Pla d'Acció amb 8 eixos d'actuació i 101 accions concretes. El regidor de Salut Pública, Marc Serradó, va començar la presentació del Pla remarcant que “la salut és un dret i tothom hi ha de tenir accés” però tenint en compte que quan es parla de salut s'ha d'anar "més enllà dels serveis sanitaris de què la població disposa" i "pensar en tots els altres àmbits que la condicionen" com l’alimentació, el barri i l’habitatge on vivim, la feina, l’estil de vida, el poder adquisitiu, entre altres. Serradó va remarcar que el Pla Local de Salut és un document que servirà "per incidir en tots aquests àmbits" i afrontar la promoció de la salut comunitària amb una visió global i des de totes les polítiques públiques de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat: 

Audio file

Serradó va explicar que el Pla Local de Salut 2024-2027 treballa des de la prevenció de la malaltia i la reducció dels factors de risc; la promoció de la salut amb l'organització d'activitats i la protecció ambiental amb tot el relacionat amb la prevenció de plagues o els efectes del clima. En aquest sentit, el regidor de Salut Pública va recordar que Olesa de Montserrat ja comptava amb un Pla de Salut aprovat el 2019 i que es va impulsar i posar en marxa gràcies a la tasca de les dues regidores anteriors, Montserrat Vergara i Ada Agut.

Serradó va detallar que el Pla Local de Salut 2024-2027 és una actualització del fins ara vigent i en el qual s'han inclòs 101 accions en vuit eixos d'actuació: activitat física; hàbits alimentaris; suport social; relacions afectives, sexuals i reproductives; consums de substàncies i abús de pantalles; prevenció i atenció a malalties específiques i accés als recursos de salut; entorn saludable i protecció de la salut.   

El regidor va destacar que totes les propostes d’acció del Pla Local de Salut es desplegaran des de gairebé tots els departaments de l’Ajuntament d'Olesa:

Audio file

Marc Serradó va recordar que el Pla Local de Salut "no aprofundeix en aspectes relacionats amb la salut mental perquè s’està ultimant un pla específic que s’espera portar al ple municipal entre els mesos de gener i febrer de 2025".  Per acabar la presentació del Pla Local de Salut, el regidor va agrair la participació de la ciutadania, la feina feta pel personal tècnic de l’Ajuntament i de la Diputació de Barcelona, la implicació dels membres de l’equip de govern i les aportacions dels grups municipals de l’oposició.

En el debat de la proposta, el regidor de Ciutadans José María Paniello va manifestar el seu suport al Pla Local de Salut i va animar a l’equip de govern a "escoltar a tots els actors que hi ha al municipi en l’àmbit de la salut". Paniello es va mostrar satisfet que s’hagi tornat a fer un nou Pla Local de Salut i va avançar que el seu grup municipal hi votaria a favor:

Audio file

Des d’Olesa Oberta En Comú Podem (ECP), el regidor Samuel Rodríguez va mostrar-se crític en la forma d’elaborar el Pla Local de Salut i va afirmar que “s’havia agafat el Pla d’acció que es volia fer, tenint en compte els mitjans de l’Ajuntament i que la part de diagnosi s’ha fet encaixar”. Per Rodríguez, el nombre de persones que havia participat en la fase de diagnosi era insuficient i contravenint les recomanacions que fa la Diputació de Barcelona a l’hora de fer plans de salut municipals que destacava la necessitat de fer enquestes a la població:

Audio file

Fernando Vicente, el regidor del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), va demanar a l'equip de govern que les dades que apareixen a la diagnosi es posin "en coneixement de la ciutadania", sobretot per combatre boles i desinformació. Vicente va explicar que, pel que fa al Pla d'Acció, li haguessin agradat indicadors d’avaluació de les accions "més significatius":

Audio file

El regidor de Salut Pública, Marc Serradó, va contestar el regidor d’Olesa Oberta recordant que durant la fase de diagnosi del Pla Local de Salut a més d’activitats participatives i tallers en grup "també es va fer una enquesta que va comptar amb la participació d'un centenar de persones". Serradó va explicar al regidor Rodríguez que la "Diputació de Barcelona ha fet la diagnosi del Pla amb els recursos disponibles". Serradó va criticar que el regidor d’Olesa Oberta no hagués fet cap aportació o comentari al Pla d’Acció:

Audio file

Tot i la resposta, Samuel Rodríguez va insistir que "el Pla d’Acció no era prou aterrat al municipi perquè no s’havia enquestat la població suficient" i va determinar que el mínim de persones enquestades haurien de ser unes 400. Malgrat l'argument, Rodríguez va explicar que Olesa Oberta ECP s'abstindria a l'hora de la votació.

La regidora del Partit Popular (PP), Jessica Fernández, va argumentar que votaria en contra, ja que tot i que "podia semblar un bon Pla, vam arribar un punt que ens va sorprendre moltíssim, molt greu, en el qual s'afirmava que es feia un bon manteniment dels parcs, sobretot el del LLac":

Audio file

El regidor del PSC, Fernando Vicente, va avançar que el seu grup municipal hi votaria a favor afirmant que, tot i que hi ha coses millorables, "el Pla d’Acció és suficientment correcte per donar el vot positiu". Abans, però, Vicente va posar en relleu la feina feta el 2019 per la regidora Montse Vergara que sí que va aconseguir el consens de totes les forces polítiques del consistori al primer Pla Local de Salut.

El Pla Local de Salut 2024-2027 es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern (Bloc Olesà-CUP, ERC i Junts per Olesa), el PSC, Ciutadans i el regidor no adscrit Jordi Martínez. Olesa Oberta ECP va abstenirs´hi i el Partit Popular hi va votar en contra.

Ratificació del decret d’adhesió a l’Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut. 

El regidor de Salut Pública, Marc Serradó, va explicar que Olesa de Montserrat està adherida a la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, dedicada a la promoció i protecció de la salut i benestar de la ciutadania. Serradó va afirmar que aquesta xarxa era útil per estar connectats i conèixer experiències que es fan a altres municipis i també perquè permet accedir a algunes subvencions. 

Serradó va detallar que el punt que es portava a votació era ratificar el decret d’adhesió a aquesta estratègia de promoció de la salut per "poder acceptar dues subvencions per les activitats de promoció de la salut de chi-kung i caminades saludables i també per fer una guia sobre salut sexual i reproductiva":

Audio file

El PSC, Bloc Olesà-CUP, ERC, Junts per Olesa, Ciutadans, Olesa Oberta CCP, i el regidor no adscrit Jordi Martínez van votar a favor de la proposta. El Partit Popular s'hi va abstenir.

Modificació del Reglament de la Deixalleria municipal

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Ivan Carreira, va explicar que la proposta consistia a portar a aprovació aquesta modificació del Reglament de la Deixalleria municipal que datava del 2003. Carreira va apuntar que "en aquests anys ha canviat la normativa, les lleis i les directives en l'àmbit dels residus i calia fer una actualització". Carreira va destacar que el nou Reglament "amplia la informació sobre com s'ha de treballar a la Deixalleria municipal, l'horari, els residus admesos i exclosos, les limitacions d'aportacions", entre altres qüestions: 

Audio file

Carreira va destacar que la proposta de modificació del Reglament de la Deixalleria municipal s'ha fet ara aprofitant que calia introduir un nou servei de reutilització de mobles amb entitats del tercer sector que ha estat possible gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona que, a més, també ha permès l'adquisició d'un nou programari informàtic per millorar la gestió i l'ús que en fan les persones usuàries del servei municipal. Sobre el programari de gestió, el regidor va destacar que permet registrar totes les entrades de residus, gestionar les bonificacions automàtiques de la taxa de residus i també les aportacions dels comerços:

Audio file

Carreira va quantificar que aquest projecte havia ascendit a 30.000 euros, 23.000 dels quals s’havien cobert gràcies a la subvenció de la Diputació de Barcelona. 

En el debat del punt, el regidor de Ciutadans, José M. Paniello, va preguntar si el programari de gestió que s'havia adquirit "era per control de l'empresa que gestiona la deixalleria o bé per control de l'Ajuntament". Paniello també va qüestionar si s'havien pensat mesures per cobrir la diferència entre el cost del projecte i el de la subvenció:

Audio file

El regidor d'Olesa Oberta ECP, Samuel Rodríguez, va preguntar si tal com estava l'article 2 del reglament es permetria que entitats del tercer sector de fora d'Olesa poguessin beneficiar-se de la reutilització de mobles i fos necessari, ja que s'apuntava que el servei de la Deixalleria municipal és d'àmbit del municipi d'Olesa de Montserrat. També va criticar l'article 4 del Reglament perquè determina "la modalitat de gestió i això no té cabuda en un reglament d'ús". Per Rodríguez, aquest punt que ja estava al reglament de 2003 i que continua de la mateixa manera "obliga a externalitzar el servei".

Audio file

Des del PSC, el regidor Cristian Mesa va valorar positivament la modificació i actualització del Reglament de la Deixalleria municipal, però va enumerar algunes millores que li agradaria introduir: conveni amb l'Escola d'Arts i Oficis en el servei de reutilització, ampliar l'horari els diumenges al matí, permetre l'accés més d'un cop al dia si és necessari o incloure un servei de compostatge o de deixalleria mòbil a les urbanitzacions:

Audio file

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Ivan Carreira, va respondre totes les qüestions plantejades. Al regidor de Ciutadans li va aclarir que el programari era per l'ús i gestió de la Deixalleria municipal i que el farà servir el personal de l'empresa Àuria FIL que gestiona el servei. Als plantejaments d'Olesa Oberta ECP, Carreira va destacar que tot i el que posa a l'article 2 es permet la col·laboració amb entitats del tercer sector de fora del municipi i sobre l'article que detalla el model de gestió, el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat va aclarir que el Reglament ha passat pels serveis jurídics de la casa i que, a més, és una fórmula que permet que el servei es pugui licitar tal com s'està fent ara, a una empresa del tercer sector. Sobre les peticions del PSC, Carreira va contestar que els horaris no es poden ampliar "per qüestió de costos, no de desig de fer-ho" i va detallar que tot allò que es pogués millorar i incorporar al servei es faria:

Audio file

Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor de PSC, Bloc Olesà-CUP, ERC, Junts per Olesa i el regidor Jordi Martínez. Olesa Oberta ECP i Ciutadans s'hi van abstenir i el PP hi va votar en contra.

Declaració d'obres d'especial interès

El Ple de novembre de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat va aprovar per unanimitat la declaració d'especial interès municipal les obres consistents en donar compliment a la normativa de prevenció i seguretat en cas d'incendi a l'edifici de la Residència d'avis Nostra Senyora de Montserrat. Aquesta declaració permet la bonificació del 95% de l'Impost sobre Construccions i Obres (ICIO) i del 85% de reducció de la llicència urbanística. 

La proposta de declaració d'obres d'especial interès a un seguit d'actuacions urgents a la capella de Sant Jaume va quedar sobre la taula per un error a l'expedient referent a l'adreça. 

Precs i preguntes 

En l'apartat de precs i preguntes, el regidor no adscrit Jordi Martínez va enumerar el que va considerar "un seguit de novetats" per l'aportació d'un nou informe de l'Ajuntament a la causa judicial que va provocar el seu cessament el passat mes d'abril. En relació amb això, va fer tres precs: fer arribar una documentació a tots els regidors de la corporació, convocar una reunió amb tots els grups municipals on poder ensenyar tota la documentació i esclarir els fets i, per acabar, que es plantegi la revocació del seu cessament.

En aquest sentit, el regidor d'Olesa Oberta ECP, Samuel Rodríguez, es va sumar a les peticions del regidor Jordi Martínez i, tot seguit, el regidor del PSC, Carlos Fernández, va tornar a demanar que es creï una comissió d'investigació per poder abordar el tema des de l'àmbit polític. 

L'alcalde d'Olesa de Montserrat, Jordi Parent, va apuntar que el regidor Jordi Martínez explicava la seva versió i va descartar la creació de la comissió d'investigació al·legant "que no és pertinent perquè no hi ha res nou". Per Parent, el cas està al jutjat i que es respectarà la decisió que determini la justícia afirmant que no és beneficiós que una qüestió que està judicialitzada es parli en un ple municipal. 

Els regidors i les regidores de l'oposició també van preguntar sobre l'avaria a la màquina deshumectadora de la piscina coberta, els jocs d'aigua al Parc de l'Estatut, el Protocol d'actuació per abordar les violències masclistes, les obres d'ampliació de la Biblioteca Santa Oliva, entre altres.

Pel que fa a les preguntes del públic, a més de l'avaria de la deshumectadora, també es van fer preguntes sobre l'adequació de l'entrada al cementiri de Can Singla o si Olesa de Montserrat disposa de Pla per prevenir inundacions.

Últimes notícies

Image
Reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Participants a la primera reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Image
Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Image
Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Image
Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Image
Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024

Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024