Resum del Ple Ordinari del mes de Maig

La tensa relació entre l'equip de govern i el Bloc Olesà va tornar a quedar palesa ahir en el ple celebrat a l'ajuntament, l'ordinari del mes de maig, en el que, malgrat tot, alguns punts es van aprovar amb el vot unànime de tots els grups. Això sí, de l'oposició només hi era el Bloc Olesà, ja que els regidors del POI, el PP i ERC van excusar la seva absència a la sessió plenària. Entre els punts d'acord hi va haver un punt referent a la restitució de la memòria històrica d'un seguit de treballadors municipals que van ser destituïts del càrrec el 1939 o l'aprovació de l'expedient de contractació de l'acabament de les obres del polígon La Flora Fou. I en els de desacord, una de les dues ordenances que ahir es van aprovar, referent a la circulació viària. Sí hi va haver acord en una de segona referent a la instal·lació de terrasses. Ja en el torn de precs i preguntes, es van tractar temes com els problemes causats pels fruïts de les moreres i l'auditoria de gènere, entre d'altres.

Un dels punts que va generar especial controvèrsia, com de fet ja s'esperava, va ser un reconeixement de crèdit, és a dir, el reconeixement d'un seguit de factures d'exercicis anteriors pendents de pagament, i que ascendeixen a més de 241.000 euros. Majoritàriament aquestes factures fan referència a serveis prestats a finals del 2008, però que la factura va entrar a primers de 2009, quan, per tant, s'havia tancat la comptabilitat, tot i que també n'hi havia una de fa un parell d'anys.

Aquesta factura, juntament amb unes de referents a desplaçaments de l'alcalde, van ser el focus de conflicte.

La regidora d'Hisenda d'Olesa, Sílvia Holgado, va explicar que una bona part d'aquestes factures fan referència al pagament de subministraments, com ara llum i gas. Pel que fa al perjudici que ha causa en el pressupost de 2009, i malgrat que el total de factures puja a més de 240.000 euros, l'afectació ha estat de 28.000 euros. Holgado també va explicar que, pel que fa al romanent de tresoreria del 2008, que es va aprovar en 552.000 euros, a efectes reals ha quedat reduït a 366.000 euros. Per tant, i malgrat l'existència d'aquestes factures, el tancament del 2008 va continuar sent positiu.

El Bloc Olesà, però, va ser molt crític envers una part d'aquestes factures. I és que, segons va explicar el regidor Salvador Prat, malgrat que estaven d'acord amb que algunes factures eren per subministraments, i per tant, s'acceptava el pagament, n'hi ha d'altres amb les que no hi estan d'acord. Per exemple, Prat va parlar d'una factura emesa el desembre del 2006 de l'empresa Teyco, que recordem va fer les obres de la Casa de Cultura.

I precisament, Salvador Prat va aprofitar per tornar a criticar l'estat d'algunes instal·lacions de l'equipament cultural municipal.

Entre les factures que també va criticar especialment Salvador Prat també hi ha un seguit que fan referència a desplaçaments realitzats per l'alcalde. Sobre aquesta qüestió, el regidor del Bloc va criticar per excessiu el quilometratge indicat en aquestes factures, tot al·ludint, novament, al sou de l'alcalde.

El comentari va molestar l'alcalde, Jaume Monné, que va replicar que fins fa uns mesos tots els treballadors de l'ajuntament utilitzaven un barem per als quilometratges, que és el mateix que va utilitzar ell. Monné va aprofitar per indicar que, si bé era cert que en alguns casos el barem ampliava el nombre de quilòmetres que hi ha entre Olesa i algun lloc de destinació, per ordre seva es van introduir fa uns mesos una modificació que ja marca un quilometratge exacte per als desplaçaments. Monné va reiterar, però, que les xifres indicades en les factures dels seus desplaçaments són les mateixes que les que utilitzava qualsevol treballador municipal.

Pel que fa a les factures, la regidora d'Hisenda va reiterar que l'ajuntament en tot moment ha intentat millorar la gestió econòmica, i per aquesta raó en cap moment, va assegurar, s'ha volgut perjudicar els proveïdors, que, per altra banda, va destacar, estan informats del procediment de despesa de l'Ajuntament.

Segons Holgado, el que està intentant l'equip de govern és millorar l'eficàcia de la gestió, per aconseguir millors preus dels proveïdors i així reportar un benefici i un estalvi al poble.

Per la seva banda, i en referència a l'al·lusió del Bloc a l'estat de la instal·lació elèctrica de la Casa de Cultura, el regidor d'Ordenació i Disciplina urbanística, Víctor Serrano, va indicar que arran de les obres d'adequació del soterrani de l'edifici, on hi van nous serveis municipals, el que s'ha hagut de fer és incrementar la potència elèctrica, i per aquesta raó s'han fet nous quadres elèctrics.

El regidor del Bloc Olesà Salvador Prat va insistir, però, que a la Casa de Cultura hi ha part d'instal·lació per legalitzar encara.

En aquest punt del debat, el portaveu de l'entesa, Jordi Cornellas, va criticar que s'hagués utilitzat un punt de caire econòmic, per acabar parlant de l'estat de la Casa de Cultura.

Finalment, aquest reconeixement de factures va ser aprovat amb els vots favorables de l'equip de govern format per PSC, CiU i l'entesa, i el vot negatiu del Bloc Olesà.

Dos dels punts de l'ordre del dia del ple d'ahir que també van generar força debat van ser el de les noves ordenances de circulació i sobre terrasses de bars i restaurants, que es van aprovar inicialment.

La primera que es va debatre va ser l'Ordenança Municipal de Circulació i seguretat viària a Olesa, que segons va explicar el regidor de Seguretat Ciutadana, Víctor Serrano regula l'ús de les vies locals, els aparcaments, la retirada de vehicles i els drets i deures dels vianants. La segona ordenança fa referència a la regulació de la instal·lació de vetlladors i/o terrasses annexes als establiments del sector d'hosteleria i/o restauració.

Si en aquest segon cas, l'ordenança es va aprovar per unanimitat, ja que el Bloc va considerar que era un text entenedor i fàcil d'aplicar; i el cas de l'ordenança de circulació va ser tot al contrari. Malgrat que el text de l'ordenança fa temps que volta per comissions i consells, segons va destacar el regidor Víctor Serrano, el Bloc va criticar que fos massa densa i complicada d'aplicar, fet pel qual s'hi va abstenir. Aquest vot va molestar el regidor Víctor Serrano, que va dir que el text s'havia pogut debatre abastament i que per aquesta raó no entenia que ara al bloc no li agradés. Malgrat això, l'ordenança es va aprovar inicialment amb els vots a favor del govern tripartit i l'abstenció del Bloc Olesà.

Dos punts en els que hi va haver unanimitat van ser en un referent a les obres de la Flora Fou i un altre a la recuperació de la memòria històrica d'un seguit de treballadors municipals destituïts el 1939.

En el primer cas, el regidor de Planejament i Infraestructures, Ramon Pons, va explicar que el que ahir es feia al ple era aprovar l'expedient de contractació de les obres d'acabament del sector, tot i que només la part d'obra civil. I és que queda una segona part, la referent a instal·lació elèctrica, que Pons va lamentar no haver pogut portar a ple, tot insinuant que es devia a un retard en l'informe de Secretaria.

Pons va comentar que un cop s'adjudiquin les obres, el polígon podria estar acabat en un termini d'uns 14 mesos, i també va remarcar que el projecte d'acabament d'obres ha comptat amb el vistiplau de prop del 80% dels propietaris del sector. També va dir que en una reunió amb la Direcció General de Carreteres s'havia garantit que paral·lelament el govern català farà les obres del ramal de connexió amb la C-55 que li correspon. Serà aquest un tema que ampliarem en propers serveis informatius.

També es va aprovar per unanimitat ahir una proposta adreçada a reintegrar en els seus honors i en la seva condició plena funcionaris i treballadors a qui, l'any 1939, se'ls va incoar un procés de depuració pel qual van ser destituïts del càrrec.

Ja en el torn de precs i preguntes, la regidora del Bloc Olesà, Pilar Puimedon, va preguntar per una incidència que segurament ha causat molèsties a molts ciutadans en els darrers dies: la brutícia, pudor i perill de relliscades que suposen els petits fruïts caiguts de les moreres que hi ha plantades a molts carrers i places d'Olesa. Pilar Puimedon va criticar que, en el seu parer, el gran brot d'aquests fruïts ha estat a causa de què, enguany, des de l'ajuntament no s'ha realitzat la purgació de les moreres, una afirmació que tant el regidor de Via Pública, Juanjo Fernández; com el de Medi ambient, Jordi Cornellas, van dir que no estava demostrat.

Això sí, tots dos regidors van admetre que la gran floració d'aquests fruïts ha suposat un greu problema. I és que, un cop caiguts a la via pública, han propiciat que molts vials i places estiguin especialment bruts i relliscosos.

Jordi Cornellas va explicar que l'actuació municipal s'ha hagut de limitar a solucions pal·liatives, ja que no es podia evitar que caiguessin els fruïts, unes solucions pal·liatives consistents en fer neteges especials dels carrers i places més afectats. Precisament, va anunciar que aquest dissabte tant l'empresa fomento com l'ADF faran actuacions amb la hidronetejadora. Quan s'acabi la floració d'aquests fruïts de les moreres, va dir Cornellas, en una setmana i deu dies, es farà una actuació en profunditat per netejar els espais afectats.

En el torn de precs i preguntes, i arran de les qüestions plantejades pel Bloc, també es va parlar sobre la prevenció pel mosquit tigre, la informació sobre les ordenances municipals i l'auditoria de gènere realitzada a Olesa, un temes que també ampliarem en els propers dies en els serveis informatius.

(Font: Olesa Ràdio – 90.1FM) - Apunta't al podcast de la ràdio: www.olesaradio.tk  

Prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta informació sense citar la font.