Resum del Ple ordinari del mes de juliol (3)

El Ple va aprovar l’adhesió al Pacte Baix Llobregat per un nou impuls econòmic i social; així com establir el 10 i el 21 de juny com a festius locals per al 2021. També una modificació de crèdit per a una subvenció a una entitat.

Image
Resum del Ple ordinari del mes de juliol (3)

El Ple de l’Ajuntament d’Olesa ha aprovat l’adhesió al Pacte Baix Llobregat per un nou impuls econòmic i social, impulsat pels agents socials i econòmics del Baix Llobregat, així com de tots els partits amb representació al Ple del Consell Comarcal, per impulsar la reactivació econòmica i social de la comarca. Hi van votar a favor tots els grups municipals (Bloc Olesà, PSC, ERC, Ciutadans i Junts per Catalunya)  excepte la CUP, que s’hi va abstenir.

 

El regidor del Bloc Olesà i també conseller al Consell Comarcal, Jordi Martínez, va ser l’encarregat de fer la defensa d’aquest punt, destacant que es tracta d’un document de consens entre tots els grups polítics amb representació al Consell Comarcal (PSC, En Comú-Guanyem, Junts per Catalunya, ERC, Ciutadans i Partit Popular) així com els agents econòmics i socials del Baix Llobregat: AEBALL, CC.OO, PIMEC i UGT.

 

Per Martínez, el pacte inclou les línies estratègiques a seguir per afrontar a partir d’ara les quatre crisis diferents que s’han detectat després de la crisi sanitària provocada per la COVID-19: la crisi sanitària, l’econòmica, la climàtica i la social. Segons el regidor, el pacte “és un document ambiciós al qual encara li manca la part de dotació economia per tirar-lo endavant”. Ara bé, per Martínez, l’important del debat és el fet d’haver identificat les crisis i poder fer un treball comú amb tothom. També va recordar que aquest pacte ja s’ha aprovat al ple del Consell Comarcal i que ara passa a votació pels diferents municipis de la comarca, moment a partir del qual es començaran a desenvolupar totes les mesures que recull el pacte.

 

El regidor de la CUP, Marc Serradó, es va mostrar, petó, molt crític amb el pacte, sobretot perquè no hi ha cap pressupost relacionat amb les mesures però tampoc, segons va explicar, “cap dada justificativa de les mesures que es plantegen”. Per Serradó, “és un pacte que no inclou cap garantia de compliment i retiment de comptes” i les propostes que inclou “són massa genèriques”. Per posar un exemple, va remarcar que un dels punts del pacte proposa definir un  nou model de residències o impulsar l’ocupació i enfortiment de les empreses però no s’aporta cap tipus d’informació sobre quin model, o com i quan es farà. Per Serradó, una de les preguntes a l’hora de votar el document seria conèixer com beneficiarà a Olesa aquest paquet d’intencions o “perquè es determina que hi ha sectors puntals com el turisme, quan a la zona del Nord aquesta vessant no està desenvolupada o perquè es reclama la derogació de LRSAL quan entre els signants del pacte hi ha els partits polítics que conformen el govern de l’estat i que tenen la potestat per fer aquest derogació”.

 

La CUP va ser l’únic partit que va posar en qüestió l’acord. La regidora de Ciutadans, Vanesa Carrasco, va dir que el pacte és l’inici “d’un gran acord” en el qual tots els agents polítics i socials treballen en la mateix direcció per sortir de la crisi. Per Carrasco, després ja vindran les accions concretes i el pressupost però “l’important d’aquest primer pas és demostrar el suport a sectors tant importants com la cultura, l’educació o la indústria”.

 

Des del PSC, el regidor, Fernando Vicente, va remarcar que el document no pot incloure accions concretes, indicadors o pressupost perquè “no és un projecte sinó un primer pas, un pla”.  Vicente, per exemple, va posar en valor la feina del Consell Comarcal a l’hora de prestar serveis a municipis petits en àmbit de Serveis Socials o també en el paper que va tenir als anys noranta en el desenvolupament de les oficines de promoció econòmica als municipis. De fet, Vicente va avançar que el 28 de juliol ja hi ha convocada una reunió per posar en marxa aquest pla. Durant la seva intervenció, el regidor socialista també va avançar que hi hauran línies de subvencions i que ja durant la crisi sanitària s’han gestionat serveis interdepartamentals per atendre la ciutadania. Alhora, va destacar la importància del sector del turisme en el conjunt de la comarca.

 

El regidor del Bloc Olesà i també de l’equip de govern, Jordi Martínez, va afegir que el pacte té diverses mirades possibles i que una d’elles és, des de la vessant positiva, treballar de forma conjunta per sortir de la crisi. L’altra opció, va dir, és fer una mirada crítica per destripar aquest pacte.

 

Per la seva banda, el regidor de Junts per Catalunya i també membre de l’Equip de Govern, Domènec Paloma, va posar en valor la feina feta de plasmar al document totes les necessitats detectades a la comarca. També va destacar la feina del Consell Comarcal, posant com a exemple el suport i la informació rebuda en matèria d’esports durant el confinament i l’estat d’alarma.

 

Mireia Monfort, regidora d’ ERC, va definir que el pacte era un document de bones intencions i que calia esperar la concreció  econòmica i real del pacte per tal que es converteixi en propostes exactes i amb una mirada especial a la zona nord de la comarca. Monfort, com a exconsellera comarcal de Turisme, va afirmar que aquest sector és important per la comarca i que també s’hi treballa per impulsar-lo a la zona nord, a través, per exemple, del projecte de Parc Rural, en el qual es promocionarà un turisme que no sigui massiu i que es centrarà en àmbits com la cultura i la natura.

 

Finalment, l’Alcalde, Miquel Riera, va destacar del pacte que inclogui “una taula de diàleg amb tots els actors socials i polítics de la comarca”.

L’adhesió al Pacte Baix Llobregat per un nou impuls econòmic i social es va aprovar amb el vot favorable de Bloc Olesà, PSC, ERC, Ciutadans i Junts per Catalunya, i l’abstenció de la CUP.

 

Modificació de crèdit per subvencionar l'Associació Amics de l'Orgue i de les Arts

 

El Ple ordinari de juliol també va aprovar, per unanimitat, una modificació de crèdit al pressupost 2020 per poder atorgar a l’Associació Amics de l’Orgue i de les Arts d’Olesa de Montserrat una subvenció de 2.500 euros. Els diners estan destinats a que l’entitat pugui afrontar despeses que no poden sufragar perquè, a causa de la crisi sanitària, no han organitzat activitats.

 

El 10 i el 25 de juny, festius locals per al 2021

 

També per unanimitat es va aprovar el calendari de festes locals per al 2021, que han quedat fixats en el 10 i el 25 de juny.  Abans que la proposta arribés al ple, el departament de Promoció Econòmica va sol·licitar a totes les associacions i entitats municipals que proposessin dues dates a través d’un procés participatiu que es va convocar a través de la plataforma Decidim Olesa i en el qual hi han participat 14 entitats que han votat de forma unànime per aquestes dues dates.

 

Torn de precs i preguntes

 

Ja en l’apartat de precs i preguntes, una de les qüestions plantejades per diferents grups va ser el decret aprovat el mes de juny que recull els horaris màxims autoritzats per a la celebració d’actes populars a la via pública, que ha generat la queixa de diferents entitats i que aquesta setmana ha quedat en suspens.

 

L’Alcalde, Miquel Riera, va reiterar durant el Ple que aquest decret únicament pretenia endreçar i clarificar les limitacions horàries que ja s’han anat aplicant els darrers anys en els actes populars autoritzats per l’ajuntament, basats en dues ordenances municipals (la de Sorolls i la de terrasses i vetlladors) i la Llei 11/2009, del 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives. Segons Riera, arran la discrepància d’una entitat per l’horari autoritzat per a la festa de la Castanyada, es va pensar que era necessari recollir tots els horaris autoritzats els darrers anys en les diferents celebracions reiteratives fetes al municipi, és a dir, allò que ja s’estava aplicant i que servís com a referència tant per al personal tècnic com per a les entitats.

 

Ara bé, el decret ha tingut algun error de contingut i també de forma, ja que abans de la seva aprovació no va passar pel corresponent consell de Cultura i Festes o el de Barris. Per aquesta raó, l'Ajuntament va convocar per a aquest dimecres a la tarda un consell de Cultura i festes i Barris extraordinari per explicar la motivació del decret d'horaris màxims dels actes populars i demanar disculpes per les formes com s’ha aprovat. A aquest consell extraordinari, celebrat a l'Escorxador amb la presència de més d'una vintena d'entitats, van ser-hi l'alcalde, Miquel Riera; el regidor de Cultura, Xavier Rota i el regidor de Festes, Jordi López, així com tècnics responsables de l’àrea de Participació.

 

Durant el ple d’aquest dijous l'Alcalde va detallar que durant la reunió es va demanar disculpes a totes les entitats presents, perquè amb la crisi generada pel coronavirus i la situació d'estat d’alarma, no es van poder convocar els consells de participació per tractar el quadre horari. També es va proposar una modificació del mateix, allargant fins a les 24.00 hores l’horari màxim permès de diumenge a dijous (no vigília de festius) i equiparant el divendres a l’horari màxim de dissabte, que és la 01.30h més mitja hora més per recollir.

 

Tot i que la motivació del decret ha estat elaborar una taula horària per facilitar la tasca a entitats i tècnics municipals, l’Alcalde va remarcar tant al Ple com al consell d'entitats que aquests horaris són per a les activitats habituals i que "en el cas que es plantegin noves propostes que necessiten horaris específics, es tractaran de forma individualitzada". Tot i la disposició per col·laborar amb totes les entitats interessades en organitzar actes populars al municipi, l'alcalde va destacar que "cal establir límits per comptabilitzar el dret a la festa amb el dret al descans del veïnat". En aquest sentit, l'alcalde, Miquel Riera, va recordar que el Síndic de Greuges empeny la Generalitat i els municipis a establir equilibris seriosos entre els actes festius i el dret al descans del veïnat.

 

Finalment, el que es va demanar a les entitats és que presentin esmenes a la proposta de l’ajuntament per tal que es pugui elaborar una nova proposta horària que pugui ser debatuda i, si cal, aprovada, al proper consell de participació que es pugui convocar amb garanties. I si les entitats decideixen que no cal el decret, es continuarà com fins ara.

 

Una altra de les qüestions del torn de precs i preguntes, plantejades pel PSC, va ser sobre l’estat de les obres de la nova comissaria de la Policia Local. Sobre aquesta obra, l’alcalde va explicar que, un cop finalitzada l’obra, els sindicats de Policia han fet un seguit de requeriments que anteriorment no havien plantejat, i que això ha obligat a introduir modificacions, tant en l’edifici com en el sistema informàtic, que no estaran solucionades fins la tardor. Un cop estigui tot enllestit, va detallar l’alcalde durant el Ple, es buscarà les dates més adients per fer el trasllat sense que això afecti al servei.

 

Precisament, des de Ciutadans també es van plantejar dubtes sobre las cobertura del servei de seguretat al municipi durant l’agost, posant en dubte que Mossos pugui actuar al municipi en aquests dates. El regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Martínez, va negar categòricament les afirmacions del regidor de Ciutadans José María Paniello, recordant que la col·laboració i treball conjunt entre Policia Local i Mossos d’Esquadra és constant.

 

Des del PSC, la regidora Almudena Toledo també va acusar l’Equip de Govern de no haver-se preocupat de les colònies de gats que, gestionades per l’entitat Acaima, hi havia al sector de Cal Candi, ara en obres. La regidora de medi Ambient, Eva Creus, va negar l’acusació, i va detallar les reunions i trobades amb l’entitat per traslladar una de les colònies de gats a un altre espai del sector escollit, precisament, per Acaima (l’altra colònia de gats es va traslladar a la que hi ha al carrer de la Riera de Can Llimona). Segons Creus, l’Ajuntament ha arribat a fer un seguiment de la freqüència de pas dels camions que van a la zona d’obres i la seva afectació en la colònia de gats. El que caldrà estudiar, va dir Creus, és si s’ha de tornar a traslladar la colònia a un altre indret.

 

Altres temes plantejats van ser l’aparcament dissuasiu del barri de la Central o el servei de recollida de cartró porta a porta.

 

Com a cloenda del darrer Ple de l'època estival (a l'agost no hi ha sessió plenària), l'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, va voler fer una crida a la prudència per evitar rebrots per las Covid-19, sobretot adreçada a la gent jove, que és a qui actualment afecta més la malaltia, si bé d'una manera més lleu. Aquesta afectació, però, pot fer que la malaltia arribi a col·lectius més vulnerables, com el de la gent gran, i per aquesta raó l'alcalde va voler demanar prudència per evitar que la cadena de contagis arribi a aquests col·lectius vulnerables.