15/05/21

Presentació pública del projecte d'ampliació de la biblioteca Santa Oliva

El projecte d'ampliació ha estat triat entre 5 propostes de despatxos d’arquitectura en un concurs de projectes convocat per la Diputació de Barcelona. La proposta guanyadora amplia l’actual biblioteca en una planta baixa ocupant el pati de la Casa de Cultura i en la coberta es farà un jardí. El jurat d’experts va triar per unanimitat aquesta proposta per la integració en l’entorn de la construcció proposada i també per la sostenibilitat i eficiència del projecte.

Image
Presentació a l'auditori del projecte de la nova biblioteca

L’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, va començar l’acte a l’Auditori de la Casa de Cultura aquest divendres 14 de maig explicant com s'ha desenvolupat el procés fins arribar a la presentació d’aquest avantprojecte d’ampliació de la biblioteca Santa Oliva. Segons Riera, ja el 2015 es va posar sobre la taula que la biblioteca havia quedat petita per un poble de 24.000 habitants i "tenint en compte totes les necessitats i activitat cultural que organitza la biblioteca". D’entrada, es proposava la necessitat d’una nova sala polivalent però aquesta petició va derivar "en repensar en una ampliació que es va proposar a la Diputació de Barcelona". Amb aquest objectiu, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat va iniciar amb la Diputació un seguit de reunions per resoldre com abordar aquesta idea i el 2016 es va començar a treballar en un procés participatiu amb l’equip de la biblioteca i també de les persones usuàries que va derivar en la redacció d’un Pla de funcionalitats, document clau per definir com ha de ser la futura biblioteca.

L’alcalde va remarcar que tot i que ara es fa la presentació de l’avantprojecte, encara queda camí per recórrer fins que el municipi compti amb l’equipament ampliat, tot i que durant aquest mandat es treballarà per avançar en l'elaboració del projecte constructiu i en la recerca de finançament. En aquest sentit, Riera va afirmar que "com fem sempre anirem a buscar la complicitat i col·laboració de totes les administracions per tirar endavant el projecte d'ampliació" i esperem que sigui "un projecte en el qual les obres puguin ser una realitat durant el proper mandat". 

El regidor de Cultura, Memòria històrica i Joventut, Xavier Rota, també hi va intervenir a l'acte, tot destacant va el paper de cohesionador social de la biblioteca i el plantejament inicial de voler mantenir l'equipament en la mateixa ubicació i, per tant, plantejant un projecte d'ampliació amb l'objectiu que continués a la Casa de Cultura on conflueix amb l'Escola Municipal de Música, l'Arxiu Municipal, Olesa Ràdio i al costat d'Arts i Oficis. 

A l’acte de presentació també hi van ser presents representants de la Diputació de Barcelona. Marta Viada, del servei d’equipaments i espai públic de la diputació de Barcelona, va explicar com havia anat el procés per seleccionar l’empresa encarregada de fer el disseny arquitectònic. Viada va determinar que es va convocar un concurs de projectes (atenent a la llei de contractes i la llei d'arquitectura) en el qual les premisses que es van determinar és que el projecte consistia en una ampliació de la biblioteca ocupant l’actual pati de la Casa de Cultura i tenint en compte el Pla de funcionalitats de la biblioteca Santa Oliva on s'especifica les característiques i serveis que ha d’incloure l’ampliació.

Un cop feta la convocatòria pública del concurs de projectes es van interessar un total de 50 despatxos d’arquitectura, dels quals només 29 van decidir finalment presentar una proposta un cop feta la visita a l'equipament. A partir d'aquí, el jurat d'experts responsable d'aquest concurs va analitzar totes les propostes i va triar-ne cinc que són les que es van desenvolupar en forma d'avantprojecte. Per fer la tria, el jurat tenia com a criteris de selecció l'anàlisi de la qualitat de la proposta arquitectònica, la integració del projecte en l’entorn, així com la sostenibilitat ambiental i eficiència energètica. A més a més del jurat d'experts format per reputats arquitectes especialistes en equipaments públics i en biblioteques, també s'hi van incorporar responsables de la Diputació i del municipi per garantir que la proposta guanyadora era vàlida per a les necessitats de la població. 

Marta Viada va destacar que les cinc propostes escollides eren molt vàlides i a la vegada molt diferents, tot i que el jurat, després d'un llarg procés de deliberació, va escollir unànimament la proposta guanyadora titulada Aplec. Entre els factors que es va tenir en compte per seleccionar-la, Viada va destacar que "es va valorar que fos una ampliació en una planta, molt oberta a la població i que resolia molt bé la relació amb els equipaments ara existents així com el fet que la coberta de la construcció es converteix en un gran jardí que pot tenir diverses funcionalitats i aportant grans beneficis per la biblioteca i l’entorn".

El cap d’unitat d’arquitectura bibliotecària de la gerència de biblioteques de la Diputació de Barcelona, Ignasi Bonet, va remarcar el rigorós treball del jurat d’experts "durant mesos per triar el projecte guanyador tenint en compte la integració en l’entorn, la sostenibilitat, com afecta a l’espai públic i l’aplicació del Pla de funcionalitats de la biblioteca Santa Oliva" i va determinar que "un dels punts clau del projecte guanyador ha estat la integració de la biblioteca a la zona, que la biblioteca es vegi des de l’exterior, que es pugui veure quina activitat s’hi desenvolupa". A més, Bonet va destacar que l’ampliació respon al concepte de biblioteca del segle XXI, de tot un conjunt de noves funcionalitats i activitats que es desenvolupen i que, amb la nova ampliació, s’aconsegueix tot l’espai necessari. De fet, va destacar que es passarà de 820 m2 útils actuals als 1.750 m2.

Després dels representants de la Diputació de Barcelona, els directors del projecte guanyador, Jaime Coll i Judith Leclerc, van presentar el projecte i fins i tot van mostrar al públic assistent una simulació de com quedaria l'avantprojecte. Segons Coll, la proposta parteix de voler construir l'ampliació en planta baixa i de fer una coberta ecològica, és a dir "fer un jardí i no només un edifici" amb vegetació autòctona i que l'espai interior fos molt diàfan, lluminós i molt ventilat. Leclerc va apuntar que la coberta serà transitable i amb diversos accessos i que la vegetació "servirà d’aïllant de l’equipament" a la vegada que "a l’interior es buscava el confort amb llum natural, amb la construcció de patis interiors, millorant també la ventilació i la llum natural de la planta soterrània de la Casa de Cultura i amb materials i instal·lacions que el converteixin en un edifici sostenible i energèticament eficient".

Al vestíbul de la Casa de Cultura es poden veure els plafons explicatius del projecte guanyador de l’ampliació de la Biblioteca Santa Oliva així com també les altres quatre propostes que van participar al concurs de projectes.