Resum del ple ordinari del mes d'abril de 2025

Els grups municipals de l'Ajuntament d'Olesa aproven per unanimitat una moció per activar polítiques locals a favor del dret a l’habitatge de lloguer just i assequible.

Image
Fotografia d'un dels instants del ple ordinari del mes d'abril de 2025

Fotografia d'un dels instants del ple ordinari del mes d'abril de 2025.

En el ple municipal del 24 d’abril, es va aprovar per unanimitat una moció per activar polítiques locals a favor del dret a l’habitatge de lloguer just i assequible presentada pel grup municipal d’Olesa Oberta en Comú Podem. Aquesta és una moció que va quedar sobre la taula en l’anterior ple per a poder ser treballada conjuntament en la Comissió Informativa d’Urbanisme i Espais Públics.

L’objectiu de la moció és el de combatre la crisi de l’habitatge i els estralls que el mercat de lloguer provoca a Catalunya i a Olesa. Per aquest motiu, la moció presenta els següents acords:

  1. Destinar recursos al pressupost de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat per a polítiques locals d’habitatge i emprendre polítiques de mobilització de sòl municipal per poder afrontar la necessitat d’habitatges de lloguer justos i assequibles; així com dotar a la Regidoria de Serveis Socials dels recursos econòmics i humans suficients per poder donar resposta a les necessitats de les persones en situació de vulnerabilitat de la vila, també en l’àmbit de l’habitatge.
  2. La creació d’una Taula Local d’Habitatge, com a espai de participació específic del Consell de Benestar Social, tal com queda regulada pels article 34 i 35 del Reglament de Participació Ciutadana. La Taula d’Habitatge, que serà aprovada per decret d’Alcaldia, serà un espai de participació sectorial no vinculant, amb la l’objectiu d’aprofundir en l’àmbit de l’habitatge. Es reunirà ordinàriament tres vegades l’any. Poden ser funcions de la Taula:
    • Aprofundir en l’anàlisi sobre la situació de l’habitatge al municipi.
    • Formular propostes als òrgans municipals competents i emetre informes en l’àmbit de l’habitatge.
    • Promoure la coordinació i l’intercanvi d’informació entre les administracions públiques i les entitats ciutadanes en l’àmbit de l’habitatge.
    • Participar en l’elaboració i el seguiment del Pla Local d’Habitatge.
  3. Reclamar a les administracions supramunicipals amb competències en matèria d’habitatge, Generalitat de Catalunya i Govern de l’Estat, que dediquin més recursos en polítiques d’habitatge a Olesa de Montserrat. Reclamar a aquestes administracions:
    • Que destinin més recursos per abordar l’emergència habitacional a Olesa, amb més ajuts econòmics i més pisos d’emergència per abordar la vulnerabilitat social i la manca d’oferta de lloguer assequible.
    • Que exerceixin el seu dret de tanteig i retracte a Olesa de manera més intensa, adquirint més habitatges i destinant-los a les polítiques públiques de lloguer.
    • Que dediquin més recursos a la construcció d’habitatge públic de lloguer a Olesa.
    • Que destinin més recursos econòmics, tècnics i jurídics a polítiques efectives de rehabilitació del parc d’habitatges de Catalunya, incloent-hi aspectes com l’accessibilitat o la rehabilitació energètica.
    • Que s’implementin les reformes necessàries per ampliar els supòsits d’accés als recursos de la Mesa d’Emergències, incloent-hi els casos de desnonament infrangibilitats.
    • Que aportin més recursos al conveni que manté amb l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat per al finançament de la nostra Oficina Local d’Habitatge.
    • Que posin a disposició de l’Ajuntament els pisos de la SAREB que hi ha al municipi, sense cap cost, per ampliar el parc públic d'habitatge social i assequible.
  4. Implementar el protocol per a la mobilització d’habitatges buits i programa d’inspeccions i així mantenir actualitzat el Registre municipal d’immobles desocupats, per poder fer efectiu el recàrrec de fins al 150% de l’IBI, en els casos que sigui pertinent, i que ja contempla la nostra ordenança fiscal.
  5. Fomentar les formes alternatives de tinença d’habitatge impulsant projectes com el de masoveria urbana o l’habitatge cooperatiu, per exemple.
  6. Fer difusió suficient de l’actuació davant desnonaments que fa l'Ajuntament per tots els mitjans possibles, dels recursos, del protocol, de l’assessorament i acompanyament que l’Ajuntament ofereixi a la ciutadania, per tal de cobrir aquesta primera situació de desemparament que sent una persona que rep un avís de desnonament.
  7. Traslladar els acords a les entitats i plataformes pel dret a l’habitatge i contra els desnonaments, l’Agència Catalana d’Habitatge, Sindicat de Llogaters, associacions de veïns i veïnes d’Olesa de Montserrat. Així com fer-ne difusió pels canals de comunicació locals.

En la presentació de la moció, el regidor d’Olesa Oberta, Samuel Rodríguez, va emfatitzar que, “si bé aquesta iniciativa no és ni el punt de partida ni el final de l'acció municipal en matèria d'habitatge, sí que representa una oportunitat crucial”. No obstant això, va advertir que el camí per abordar aquesta problemàtica "no serà fàcil, no serà ràpid i no serà barat".

Audio file

Per fer front a aquest repte, la moció proposa destinar recursos suficients, crear una Taula Local d'Habitatge per fomentar la participació ciutadana real, exigir més implicació a les administracions superiors, mobilitzar el parc d'habitatges buits (incloent la recuperació dels pisos de la SAREB) i explorar fórmules innovadores, sense oblidar el suport a les persones en risc de desnonament.

L'objectiu final, segons Rodríguez, és construir un parc públic d'habitatge prou gran per influir en el mercat i garantir lloguers assequibles, una meta ambiciosa que es resumeix en "acomplir la regla del 30-30-30: 30% dels pisos del poble en gestió directa o indirecta per part de l'Ajuntament, els quals han d'estar com a mínim un 30% per sota del preu de mercat i no suposar més d'un 30% dels ingressos familiars".

Audio file

El regidor no adscrit, Jordi Martínez, va donar suport general a la moció, però va expressar dubtes sobre l'abast real dels objectius i la compatibilitat de les mesures sobre la SAREB. La seva principal crítica es va centrar en la indefinició del compromís de "recursos suficients" del primer punt, després d'eliminar el percentatge pressupostari present en la primera versió presentada. Va demanar "una concreció financera per evitar que fos una simple declaració d'intencions". També va reivindicar la feina feta en habitatge en mandats anteriors.

Audio file

Rodríguez va justificar l'eliminació del percentatge com una cessió necessària per a l'acord amb el govern, confiant que la futura Taula ajudaria a definir les necessitats. Va defensar la urgència d'obtenir pisos de la SAREB per qualsevol via.

José María Paniello, regidor de Ciutadans, va manifestar el suport del seu grup a l'objectiu d'habitatge digne, però va demanar "més protecció i seguretat jurídica per als petits propietaris", que considerava oblidats a la moció.

Audio file

El regidor d’Olesa Oberta va indicar que la rendibilitat que busquen alguns propietaris era un factor més important que la inseguretat jurídica dels petits propietaris i va qüestionar que augmentar només l'oferta sigui suficient per baixar preus.

Marc Serradó, com a regidor d'Habitatge, va emmarcar la moció com un treball conjunt que reflectia accions ja en marxa. Va interpretar el compromís de recursos com un esforç dins les possibilitats reals, detallant inversions i projectes actuals. Va acceptar la creació de la Taula d'Habitatge i va subratllar la dependència crítica de les administracions superiors per avançar significativament. 

Audio file

Carlos Fernández, regidor del PSC, va criticar que les modificacions havien "descafeïnat" la moció original, acusant el govern de pressionar l'oposició cada vegada que aquesta presenta una moció. Va lamentar l'eliminació del compromís pressupostari concret i la pèrdua d'autonomia de la Taula d'Habitatge. Segons Fernández, “l’Ajuntament ha de ser més actiu i treballar amb els promotors de colze a colze”. Va acabar la seva intervenció comparant negativament les xifres de construcció del govern del Bloc Olesà amb les d'etapes anteriors.

Audio file

Rodríguez va defensar la negociació com a part del procés. Serradó va negar pressions i va qüestionar la viabilitat de les propostes del PSC.

Audio file

Els regidors Domènec Paloma, Junts per Olesa, i Raül Asensio, d'ERC, van anunciar el vot a favor dels seus grups municipals interpretant la moció com un reconeixement a la feina feta des del departament i una mostra que les propostes realistes generen consens i reforcen l'entesa buscada per l’equip de govern.

Audio file

Finalment, Fernando Vicente va anunciar el vot favorable del PSC, però aclarint que no s'adherien com a co-signants perquè preferien la versió inicial de la moció.

Audio file

La moció per activar polítiques locals a favor del dret a l’habitatge de lloguer just i assequible va ser aprovada per unanimitat dels regidors assistents al ple. Tots els grups municipals presents (Bloc Olesà-CUP, PSC, ERC, Junts per Olesa, Partit Popular, Olesa Oberta en Comú Podem, Ciutadans i el regidor no adscrit Jordi Martínez) van votar a favor.

Modificació del reglament d'ús dels Horts urbans

El ple municipal també debatre l'aprovació inicial de la modificació del reglament que regula la cessió d'ús temporal de les parcel·les municipals destinades a horts urbans. Aquesta aprovació inicial és el pas previ a l'obertura d'un període d'exposició pública de 30 dies perquè els interessats puguin presentar al·legacions abans de l'aprovació definitiva. El regidor de Medi Ambient, Ivan Carreira, va presentar la proposta de modificació explicant que l'objectiu és actualitzar i polir alguns aspectes del reglament anterior. Aquesta modificació es fa abans de la propera convocatòria per adjudicar les 46 parcel·les existents, un servei molt ben valorat i amb llista d'espera. Les principals novetats són:

  • Limitar les sol·licituds a una per unitat familiar per afavorir un major repartiment.
  • Reservar la possibilitat de destinar parcel·les a projectes socials, terapèutics o pedagògics.
  • Especificar clarament els sistemes de reg permesos i prohibir explícitament el reg per inundació.
  • Regular millor el tipus de plantacions permeses.
  • Agilitzar el procés de concessió de parcel·les que quedin lliures.

Carreira va subratllar "els múltiples beneficis dels horts urbans, incloent-hi el benestar mental, l'exercici físic, l'educació ambiental, la cohesió social i la producció d'aliments frescos".

Audio file

El regidor Cristian Mesa, del PSC, va valorar positivament la modificació del reglament, destacant el foment de l'agricultura ecològica i les normes d'ús estrictes. No obstant això, va proposar alguns punts de millora com "concretar més els projectes pedagògics amb tallers formatius, convenis amb escoles i activitats intergeneracionals o oferir formació específica en compostatge i reciclatge orgànic".

Audio file

Carreira va agrair les propostes de Mesa, considerant-les útils per al futur. Va explicar que ja s'ofereixen tallers de formació (compostatge, reciclatge) a través del catàleg de la Diputació de Barcelona i que es fa seguiment de l'ús correcte dels compostadors.

Audio file

El portaveu de Ciutadans, José María Paniello, va justificar l'abstenció del seu grup municipal per considerar que "la priorització de certes associacions en el reglament no garantia l'equitat".

Audio file

La modificació inicial del reglament d'ús dels horts urbans municipals va ser aprovada amb 19 vots a favor (PSC, Bloc Olesà-CUP, ERC, Junts per Olesa, Olesa Oberta en Comú Podem i el regidor no adscrit Jordi Martínez) i 2 abstencions (Partit Popular i Ciutadans).

Modificacions i reconeixement extrajudicial de crèdit

Durant el ple es va abordar diversos punts de naturalesa econòmica, entre els quals destacaven una modificació de crèdit per incorporar romanent de tresoreria i un reconeixement extrajudicial de crèdit per abonar factures d'exercicis anteriors.

El primer punt econòmic tractat va ser l'aprovació inicial d'una modificació de crèdit per un import total de 67.727,98 €, destinada a suplementar partides del pressupost de 2025 amb fons provinents del romanent de tresoreria. El regidor Ivan Carreira va explicar que aquesta operació, que afectava les àrees d'Espai Públic (57.476 €) i Esports (10.251 €), normalment s'hauria tramitat per decret d'alcaldia. No obstant això, un problema temporal amb l'aplicatiu informàtic va impedir el tràmit automàtic d'aquesta partida específica, obligant a portar-la a aprovació manual pel ple un cop resolta la incidència tècnica.

El regidor José María Paniello, de Ciutadans, va qüestionar la quantitat relativament petita requeria passar pel ple quan altres de molt més voluminoses s'havien aprovat per decret, expressant preocupació per la recurrència de problemes informàtics en la gestió municipal. El regidor Carreira va respondre aclarint que era el primer cop que una modificació de crèdit per incorporació de romanent havia requerit passar pel ple a causa d'una fallada específica del sistema informàtic.

Seguidament, es va presentar per a aprovació un reconeixement extrajudicial de crèdit per valor de 12.407,07 €. Carreira va explicar que aquest tràmit era necessari per poder abonar factures corresponents a serveis prestats en exercicis anteriors que havien entrat a l'Ajuntament fora del termini comptable establert, tot i existir dotació pressupostària en l'any corresponent. Les principals factures incloses eren del servei de transport de TGO, una factura de combustible de Nieves Mobility i una factura pendent de Telefònica que no s'havia pogut pagar abans perquè l'empresa no n'havia enviat la factura electrònica fins recentment.

Paniello va trobar "molt il·lògic" que la factura de Telefònica, amb data de 2022, arribés el 2025, qüestionant l'explicació informàtica. Per la seva banda, el regidor del PSC, Carlos Fernández, va argumentar que la factura de combustible no hauria de formar part d'aquest expedient, ja que era una factura nova que substituïa una de 2024 anul·lada per canvis a l'empresa proveïdora. A més, va assenyalar un error en la data d'un informe adjunt i va demanar més rigor en la revisió de la documentació.

En resposta, el regidor Carreira va indicar que el pagament de la factura de Telefònica requeria la recepció de la factura. Pel que fa a la factura de combustible i l'error de data, va admetre la possibilitat d'un error humà en la revisió però va reiterar que, seguint el criteri comptable municipal, les despeses generades el 2024 s'havien d'imputar a aquell exercici.

Ambdós punts es van aprovar amb 12 vots a favor (Bloc Olesà-CUP, ERC, Junts per Olesa i el regidor no adscrit Jordi Martínez) i 9 abstencions (PSC, PP, Olesa Oberta en Comú Podem i Ciutadans).

La part resolutiva del ple també es va aprobar per unanimitat l'autorització de compatibilitat d'un treballador municipal.

Precs i preguntes

En el torn de precs i preguntes, les principals qüestions plantejades pels grups de l’oposició van girar al voltant de la mobilitat i l'aparcament en diferents punts del municipi i l'estat de l'auditoria del carril bici.

Pel que fa a les preguntes del públic, es van formular preguntes sobre les declaracions de la consellera Olga Pané en la seva compareixença el Parlament pel CAP d'Olesa; el funcionament de l'Arxiu Històric Municipal; la no renovació d'un soci del Tir amb Arc Olesa; la retolació del carrer Salvador Casas i un procés de desnonament.

Últimes notícies

Image
Fotografia d'un dels instants del ple ordinari del mes d'abril de 2025

Fotografia d'un dels instants del ple ordinari del mes d'abril de 2025.

Image
Foto_jornadaPIT_25042025

Participants a la Jornada de Promoció Turística d'Olesa

Image
Foto_clauspany_230425

L'Ajuntament d'Olesa inicia el procés d'elaboració del primer Pla Local d'Habitatge

Image
Foto_misteri_16042025

Una de les 11 imatges que formen els Misteris d'Olesa