El POUM dona resposta a les necessitats d'equipaments afavorint la cohesió entre barris

El document planteja aprofitar els espais buits actuals per donar resposta a les principals demandes de zones d'esbarjo, equipaments, serveis i habitatge protegit, alhora que cohesiona barris.

Image
El POUM cohesiona els barris

Actualment Olesa és un municipi consolidat que pateix puntualment de falta de cohesió entre barris, a conseqüència de buits urbans o de barris externs mal connectats. El nou POUM, que està pendent de publicar-se, pretén aprofitar aquests buits per donar resposta a les principals demandes d’espais lliures, equipaments i habitatge protegit, alhora que vol afavorir la interrelació i cohesió entre barris, com explica l’alcalde d’Olesa i regidor d’Urbanisme, Miquel Riera. “El POUM busca identificar quins barris estan mancats d’aquests equipaments i espais disponibles per a fer places i parcs i que es faci la reserva de sol per destinar-los a aquests usos i no a més habitatges i també preveu la connexió entre els diferents barris”.

També redistribueix els pisos que el PGOU de 1993 permetia construir a l’Eixample, aprofitant els espais d’oportunitat per generar habitatge protegit al voltant dels nous parcs i equipaments, reforçant els centres de barri i afavorint el teixir social i econòmic. Aprofita els espais d’oportunitat per generar habitatge protegit al voltant de nous parcs i equipaments, reforçant els centres de barri i afavorint el teixit social i econòmic. Entre la plaça de Doctor Fleming i La Rambla, un espai molt densament poblat, no hi ha cap espai de lleure pel veïnat. “El POUM permet reservar l’únic solar que hi ha disponible per a fer una plaça, i no, més habitatge”, explica apunta Miquel Riera.

En el cas del barri de La Central, a on també manquen equipaments i serveis, el pla d’ordenació urbanística permet desenvolupar la franja que queda lliure entre la trama urbana i les vies del tren “el barri podrà guanyar uns 12 mil metres quadrats de sol públic per a equipaments, parcs o el que el barri necessiti”, apunta Riera.

El nou pla urbanístic potencia els barris com a eix per a la cohesió social, completant els barris inacabats i reduint la intensitat en barris molt densos, i vetlla per un creixement moderat d’Olesa, no creant més zones d’habitatge sinó reubicant la planificació actual a barris buits.

El POUM defineix una ciutat teixida entre si, amb continuïtat física entre barris respectant la  identitat de cadascun i dotant-los d’equipaments per potenciar la seva autonomia. “ Les diferents actuacions urbanístiques ja s’estan fent en aquesta línia” destaca Riera, qui afegeix que “ hi ha barris com el Collet de Sant Joan, Les Planes o Sant Bernat on falta fer aquesta renovació de carrers”.

El document projecta nous equipaments per resoldre les necessitats de cada barri i els connecta amb diferents eixos per a diferents tipus de mobilitat:  tant per al trànsit rodat de vehicles i bus urbà, com xarxa de carrils bici i vehicles elèctrics i també potenciant itineraris per a vianants. “Tota aquesta trama urbana d’equipaments, centres neuràlgics i barris queda connectada amb diferents tipus de mobilitat tant de trànsit roda de vehicles i bus urbà, com xarxa de carrils bici i per a vehicles de mobilitat elèctrica com itineraris amb ombra i més agradables per a vianants” ha dit l’Alcalde.

El POUM, treballa diferents eixos temàtics: defensa de l'habitatge protegit, protecció del patrimoni, definició d'una mobilitat sostenible, cohesió dels barris i ordenació de l'activitat econòmica. Les darreres setmanes, l'Ajuntament està duent a terme una campanya informativa per a traslladar a la ciutadania de forma simple i resumida el contingut del document que en breu la Generalitat ha de publicar al DOGC.