L'Ajuntament d'Olesa crea un grup de suport emocional per a joves de 12 a 14 anys
Dins de la Xarxa Socioeducativa per a la Infància i l’Adolescència- Pla Educatiu Entorn fa temps que es treballa a la Comissió de Benestar Adolescent per donar resposta a problemàtiques relacionades amb la salut emocional i mental del col·lectiu de joves.
La Comissió de Benestar Adolescent treballa en la prevenció i tractament en coordinació amb els agents educatius, de salut i socials del municipi com tècnics de Serveis Socials, Salut Pública o Joventut, Policia Local, escoles i instituts, el CAP etc. i es plantegen propostes per donar suport i resposta a les problemàtiques de salut mental i emocional dels joves, una situació més agreujada arran de la pandèmia.
A principis de 2024 es va crear un primer grup de treball específic per a donar suport emocional a joves de més de 16 anys i les seves famílies. Un cop finalitzat i després de la bona experiència, aquest novembre s’ha fet un altre grup adreçat a joves de 12 a 14 anys (1r i 2n de la ESO). Una desena de joves han participat a diferents sessions al CAP Olesa.
L’objectiu d’aquest servei és actuar de forma preventiva i comunitària, perquè es treballa des de diferents àmbits, per ajudar a gestionar les emocions en una etapa tan complicada com és l’adolescència i ofereix els professionals i les eines, estratègies per a poder canalitzar-ho. “Per l’experiència del grup de més de 16 anys, els principals neguits del col·lectiu són pel futur acadèmic i laboral, i també els preocupa com interactuen a nivell social i digital, a través de les xarxes socials, perquè tenen una baixa autoestima” explica Oriol Hita, educador social del Departament de Benestar Social, qui afegeix “l’objectiu és visibilitzar les seves angoixes, que en parlin, i no només entre iguals sinó també amb professionals que són els que guien les sessions per aprofundir en tot allò que els amoïna i causa malestar”.
La Comissió de Benestar Adolescent canalitza totes les iniciatives per donar resposta a les necessitats de jovent que s’han detectat a través de tots els agents socials, educatius i de salut del municipi. L’acompanyament familiar ja hi és i aquest és un recurs complementari per donar més eines als joves.
Nou Grup Terapèutic a Olesa
Des del departament de Benestar Social de l’Ajuntament d’Olesa també s’ha engegat un grup terapèutic per a mares dirigit i acompanyat per una psicòloga i terapeuta familiar.
Es un servei de teràpia familiar adreçada a totes les famílies d’Olesa vinculades a Benestar Social, que "parteix de les necessitats detectades en el col·lectiu per tenir un grup de suport, una xarxa d’ajut a dones on es detecta una sobrecàrrega en el seu dia a dia en el seu rol com a mares, dones o treballadores., com explica la psicoterapeuta familiar que presta el servei Carla Orriols.
El principal objectiu és crear vincles entre les participants i que es donin suport mutu i per aquest motiu es treballa en diferents sessions en petits grups de 6 a 8 persones, per a generar confiança.
Objectius del Grup Terapèutic:
- Minimitzar els efectes d’experiències viscudes de manera traumàtica, en la salut mental de les dones
- Facilitar eines emocionals per la recuperació de les experiències traumàtiques viscudes
- Potenciar l’autoestima, vàlua personal i desenvolupament de l’autonomia
- Crear vincles socials positius
- Identificar i interioritzar models relacionals positius
- Identificar les seqüeles derivades de males experiències viscudes i les seves conseqüències vitals
- Prevenir la cronificació de la simptomatologia i/o el seu empitjorament
Aspectes de treball en el Grup Terapèutic
- Habilitats socials
- Autoestima
- Autoimatge
- Cura dels fills i filles
- Relacions interpersonals
- Gestió emocional
- Processos de dol i pèrdues
- Resolució dels conflictes