Olesa acull una reunió de treball per explorar l'agroturisme al Parc Rural del Montserrat

La trobada ha servit per coordinar i proposar accions i activitats d’agroturisme, enoturisme, fires de productes locals i formacions al sector agroalimentari. 

Image
Reunió sobre l'agroturisme al Parc Rural del Montserrat

Participants a la sessió de treball al Centre Cultural Cal Puigjaner

El Centre Cultural Cal Puigjaner- Espai Montserrat d’Olesa ha acollit una reunió de coordinació entre tècnics de turisme de la Diputació de Barcelona, el Parc Rural del Montserrat i quatre consells comarcals per explorar quines activitats d’agroturisme es poden dur a terme. La trobada ha comptat també amb la participació del primer tinent d’alcalde d’Olesa, Marc Serradó. 

Aquesta reunió ha servit per coordinar i proposar accions que comparteixen objectius, com ara les activitats d’agroturisme, enoturisme, fires de productes locals i formacions al sector agroalimentari. 

Jornades de treball com aquesta són essencials per potenciar el desenvolupament turístic i econòmic de la zona, garantint una oferta variada i de qualitat per als visitants del Parc Rural del Montserrat.

Èxit del Mercat Origen del Parc Rural del Montserrat a Olesa

Amb més de dos anys de trajectòria, el Mercat Origen s’ha consolidat com una cita fixa a Olesa, tots els primers dissabtes del mes, que dona a conèixer a productes i productors de proximitat amb una oferta d'activitats que dinamitza el municipi.

El regidor de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat i representant de l'Associació Parc Rural del Montserrat al municipi, Xavier Rota, ha fet un balanç molt positiu de la iniciativa, i ha explicat que el mercat permet ajudar a difondre el producte local del Montserratí i potenciar els productors locals. Per a Rota, la cita, que s’organitza els primers dissabtes del mes, “crea un interès turístic i cultural a l’entorn dels productes agraris”.

Audio file

Marta Martínez, tècnica del Parc Rural del Montserrat, també ha compartit una valoració positiva de la iniciativa. El projecte va començar el 2022 com una prova pilot a Olesa de Montserrat i al Bruc, i segons Martínez, al llarg d’aquests dos anys s’ha anat consolidant amb una elevada participació de productors i clients. De fet, Martínez ha avançat que, arran de l’èxit del mercat, altres municipis del Parc Rural del Montserrat també han mostrat interès a sumar-s’hi a la iniciativa la temporada 2024-2025.

Audio file

Una de les claus de l’èxit del Mercat Origen ha estat combinar la venda de productes representatius de l'espai rural del Montserrat com hortalisses, fruits secs, oli i olives, formatges, pa i productes de pastisseria, vins i caves, artesania i cosmètica natural, entre d'altres, amb l’organització d’activitats complementàries a l’entorn del mercat: concerts de música en directe, demostracions de cuina, tallers, exposicions, etcètera. Una proposta que converteix el mercat en una cita festiva amb productes de qualitat, experiències gastronòmiques i promoció del talent cultural local. 

Audio file

Rota ha destacat el compromís de l’Ajuntament d’Olesa amb el projecte del Parc Rural, dedicant una de les principals exposicions del Centre Cultural Cal Puigjaner a promocionar la iniciativa. La mostra “Menja’t el Parc rural”, ubicada a l’Espai Montserrat, vol donar a conèixer l’agricultura, ramaderia, gastronomia i natura del Parc Rural. Hi ha enllaços de contacte a productors per saber on comprar els productes i una pantalla on s’hi projecten les “Històries rurals”, en què els protagonistes són els pagesos i ramaders, que expliquen la seva experiència.

L’exposició comparteix espai amb la mostra “Terra i ànima”, un seguit de blocs temàtics que fan un recorregut pel Montserratí i les seves característiques geològiques, geogràfiques i històriques singulars. A més, “Terra i ànima” ret homenatge a les persones que han fet d’aquest territori una zona rica en productes agrícoles com l’oli i el vi, i rica també en festes, tradicions i entitats amb el teló de fons de la muntanya de Montserrat.

Audio file

El Mercat Origen va celebrar la seva primera edició el 7 de maig de 2022. El projecte, impulsat per l'Associació Parc Rural del Montserrat i la Diputació de Barcelona, es va posar en marxa per donar resposta a la demanda del sector agrícola i de les administracions per a fomentar la venda directa dels productors i elaboradors que envolten la muntanya de Montserrat. A més, la iniciativa tenia l’objectiu de consolidar la marca Parc Rural del Montserrat entre els consumidors dels diferents municipis que hi formen part.

Olesa de Montserrat, el Bruc, Collbató i Esparreguera van arrencar el 2004 el projecte del Parc Rural del Montserrat, que ha anat guanyant suport al llarg dels anys, i que actualment està configurada, conjuntament amb els municipis impulsors, per Abrera, Castellolí, Castellfollit del Boix, Marganell, Òdena, Piera, Rellinars, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.