Olesa recull en una exposició la memòria col·lectiva del confinament per la pandèmia del coronavirus
Aquest dissabte farà un any que tota la població va quedar confinada a casa arran del primer decret de l’estat d’alarma a causa de la Covid-19. Coincidint amb aquesta data, una exposició mostra ara tot el material com pancartes, dibuixos, cançons i objectes autofabricats a casa, així com vídeos i fotografies que recullen les vivències de la població.
El 14 de març del 2020 el govern espanyol va decretar l'estat d'alarma i tota la població va quedar confinada a casa a causa de la pandèmia del Coronavirus. En l’actualitat la crisi sanitària continua vigent però les mesures de restricció per contenir la pandèmia s’han relaxat.
Coincidint amb aquesta efemèride aquest dissabte s’inaugura l’exposició “La memòria del confinament”, una mostra organitzada pel departament de Cultura i Memòria Històrica que recull imatges, conceptes i moments viscuts a Olesa durant el confinament total.
El material que s'exposa es divideix en tres eixos: per una banda, tota l'expressió artística i testimonial que es va produir en aquelles setmanes de confinament domiciliari, com ara pancartes, dibuixos, creació literària, cançons, vídeos del veïnat, joguines o objectes autofabricats a casa. Per un altra banda, un recull fotogràfic i audiovisual que va encarregar la regidoria de Cultura i Memòria Històrica per poder testimoniar el moment; i per últim, les gravacions amb testimonis enviades per la ciutadania els darrers dies on expliquen què va significar el confinament global per fer front al virus i com els va afectar a la seva vida quotidiana. "Podrem veure una mostra molt completa que va des de material com els dibuixos que van enviar els nens i nenes als avis de la residència Nostra Senyora de Montserrat o les primeres mascaretes casolanes que es van fer, fins els vídeos de testimoni que han enviat els veïns i veïnes explicant la seva experiència durant l’etapa més dura del confinament" explica el regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota.
A part de tot el material que han enviat els veïns i veïnes, també hi ha material audiovisual i gràfic que l’Ajuntament d’Olesa va encarregar des de les primeres setmanes del confinament i que permeten veure tota l’evolució d’aquesta pandèmia al municipi. Fotografies i de vídeos que copsen els carrers solitaris i el compromís del voluntariat i del serveis essencials, així com un petit espai en homenatge i en record a la vuitantena d’olesans i olesanes que aquest darrer any ens han deixat. Tot aquest material s’ha estructurat en vàries temàtiques de voluntariat, educació, treball i solidaritat. "Aquesta mostra, a part de recollir material d’aquest fet històric que s’ha de preservar a l’Arxiu, també pretén fer un agraïment a tota la xarxa de voluntariat que es va crear amb més de 600 voluntaris, a les donacions de materials i màquines que hi va haver, i als que van treballar en primera línia; i finalment pretèn mirar cap el futur amb esperança de que ja estem superant aquesta situació" explica Rota.
Finalment, l’exposició també convida el visitant a deixar constància del seu record amb un espai on podrà deixar el seu missatge i que formarà part del material recopilat i conservat a l’Arxiu Històric Municipal.
Col·loqui "Les emocions en temps de Covid a Olesa"
Amb motiu de la inauguració de la mostra es farà el col·loqui “Les emocions en temps de Covid a Olesa”, a càrrec de Marta Vilanova-Vilà, infermera, doctora i directora científica d’Amb Salut. "Amb la intenció de relacionar tot aquest material que es va generar de manera quasi espontània i que va ser una representació de les emocions dels sentiments viscuts aleshores i que també servirà per veure en quin estat anímic estem ara i com ens ha afectat a tots aquesta pandèmia" relata el regidor.
El col·loqui es farà a les 18h a l’Auditori de la Casa de Cultura; i tot i que és gratuït, cal fer reserva prèvia d’entrades perquè les places són limitades a la plataforma vivetix.
L’exposició sobre la Memòria del confinament es podrà visitar a la sala 2 de la Casa de Cultura des d'aquest dissabte i fins el 5 d’abril en horari de dilluns a dissabte de 10h a 13h i de 17h a 19h, i els diumenges i festius de 12h a 14h i de 17h a 20h.