Olesa passa aquest dijous a la fase 3 de la desescalada
Olesa passa aquest dijous a la fase 3 de la desescalada
El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicarà demà, dijous, l’ordre de pas a la fase 3 de Barcelona i Lleida. D’aquesta forma, tot Catalunya estarà en fase 3 i, per tant, hi haurà llibertat de moviment de tot el territori de Cataluña. Així ho ha anunciat el Ministeri de Sanitat després de la reunió bilateral que han mantingut aquesta tarda el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, i arran la petició feta pel Govern de la Generalitat.
Segons indica el ministeri de Sanitat, en aquesta situació les Comunitats Autònomes poden modular l’aplicació de les mesures en el seu territori i es converteixen en autoritats competents delegades per adoptar, suprimir, modular i executar les mesures corresponents a la fase 3, excepte per aprovar la lliure circulació fora del seu àmbit territorial. Per tant, la Generalitat recupera les competències per regular el confinament.
El govern de la Generalitat ja ha dit que aquest dijous anunciarà quan passarà Catalunya a la nova normalitat i quines mesures s’hi aplicaran. Per tant, podria ser que la fase 3 al conjunt de Catalunya durés menys de tres dies, si el govern català decideix avançar l'entrada a la nova normalitat abans del final de l'estat d'alarma, vigent fins a la mitjanit de dissabte a diumenge.
Què es pot fer a la fase 3?
La fase 3 de la desescalada és la darrera fase abans de l’entrada de l’anomenada “nova normalitat”. A banda de les activitats permeses en la fase 2 i anteriorment en la fase 1, s’amplien les que tenen a veure amb la cultura, l’oci i el comerç. Això sí, cal seguir mantenint les mesures de seguretat i higiene, que inclouen la distància mínima de dos metres i el rentat de mans.
Trobades i desplaçaments
- Trobades de fins a 20 persones que no conviuen al mateix domicili, tant a l'aire lliure com a casa.
- Lliure circulació dins les regions sanitàries que estan en fase 3.
- A les trobades, mantenir la distància de seguretat i, en cas que no sigui possible, reforçar altres mesures de prevenció, com rentar-se les mans sovint.
- A partir dels 6 anys és obligatori dur mascareta al carrer, als espais a l’aire lliure i als espais tancats d’ús públic si no és possible mantenir una distància de 2 metres entre persones.
Cultura, lleure i esport no professional
- Espectacles culturals: es limita l'aforament al 50% amb un màxim de 80 persones a llocs tancats i de 800 persones a l'aire lliure, sempre assegudes i amb butaques preassignades.
- Cinemes, teatres i auditoris: 1/3 aforament amb butaques preassignades.
- Biblioteca: servei de préstec i devolució i també sala de consulta i estudi a sala amb un 50% de l'aforament.
- Piscina municipal d’estiu: aforament màxim del 30%. Entrada amb cita prèvia i per torns (matí, migdia i tarda). A l’aigua i zona de gespa, distància de seguretat de 2 metres entre persones.
- Instal·lacions esportives: les entitats poden sol·licitar les instal·lacions, tant a l’aire lliure com tancades, al departament d’Esports. Màxim 20 persones mantenint distància seguretat.
- Activitats de lleure per a infants i joves: en grups de 10 persones, amb un màxim de 80 persones a llocs tancats i de 200 persones a l'aire lliure, inclosos els monitors.
- Activitats turístiques per la natura: en grups d'un màxim de 30 persones.
- Gimnasos al 50% de la capacitat.
- Passejar i practicar esport no professional sense límit horari.
Cerimònies nupcials, culte i dol
- Enterraments i crematori amb un màxim de 50 persones i la vetlla 50 persones a l'aire lliure i 25 en espais tancats.
- Cerimònies nupcials a qualsevol instal·lació o llocs de culte: 75% de l’aforament i fins a 150 persones a l’aire lliure o 75 en espais tancats.
Restauració i hostaleria
- Obertura de terrasses a l’aire lliure amb ocupació màxima del 75% de les taules i una distància de 2 metres entre taules.
- Màxim de 20 persones juntes, respectant la distància mínima de seguretat.
- Es permet consumir a l’interior de bars i restaurants, també a la barra, sempre que no se superi el 50% de l’aforament habitual.
- S’ha de prioritzar la utilització de tovalles d'un sol ús.
- Cal eliminar productes d'autoservei com setrilleres i portatovallons i s'ha d'evitar l'ús de cartes d'ús comú.
- Han de tenir un dispensador de gel hidroalcohòlic a l’entrada, a disposició dels clients
- Cal netejar i desinfectar les taules i cadires entre un client i un altre
- Es recomana fer el pagament amb targeta.
Comerç
- Sense límit de superfície, 50% de l’aforament.
- Els comerços han d’establir un horari preferent per a majors de 65 anys
Transport públic
- Està previst que funcioni al 100 % en aquesta fase.
Matèria laboral
- La preferència continua sent el teletreball. No obstant això, les empreses poden elaborar protocols de reincorporació presencial a l’activitat laboral, sempre d’acord amb la normativa laboral i de prevenció de riscos laborals que han d’incloure recomanacions sobre l’ús d’equips de protecció adequats al nivell de risc, la descripció de les mesures de seguretat a aplicar, la regulació de la tornada al treball amb horari escalonat per al personal i la conciliació de la vida laboral i familiar.