26/06/24

Olesa clou amb èxit cinc dies de Festa Major multitudinària

El programa ha inclòs una quarantena de propostes on la cultura popular, les tradicions, la música i la gastronomia han estat el fil conductor. 

Image
Festa Major d'Olesa 2024

Olesa va cloure aquest dimarts, 25 de juny, la celebració dels cinc dies de Festa Major, en la què la cultura popular, la música en directe i les tradicions han estat les grans protagonistes. Actes multitudinaris i per a tots els públics han encapçalat el programa de la festa grossa del municipi, organitzat des de l’Ajuntament amb la col·laboració d’entitats olesanes. La recuperació del pregó al balcó de l’Ajuntament; els concerts de Figa Flawas i Lal’Ba; la “Nit de les Bèsties”; la 45a Trobada de Gegants; la “Rua i Nit de la llum” i l’espectacle de dansa tradicional de l’Esbart Olesà, han atret centenars de persones a la festa grossa del municipi. A més, en el marc de la Festa Major, s’han celebrat els 40 anys d’agermanament d’Olesa amb el municipi alemany de Weingarten, amb la visita d’una seixantena d’alemanys.

L'alcalde Jordi Parent ha fet una valoració molt positiva de la Festa Major del 2024, destacant la gran varietat d'activitats per a totes les edats. Ara, “des de tots els departaments haurem de posar en comú allò que creiem que no ha funcionat del tot bé o es pot millorar per, de cara a properes edicions de la Festa Major, millorar-la”.

Audio file

L’alcalde també ha agraït la feina de tots els departaments implicats, així com la col·laboració i civisme de la ciutadania.

Audio file

Parent ha remarcat l’elevada participació a tots els actes, incloent-hi visitants d'altres municipis com Martorell, Esparreguera, Abrera i Molins de Rei, entre d’altres. Segons l’alcalde, això demostra l'èxit de la programació de la Festa Major: “Ens hem convertit en un referent de la Festa Major comarcal”.

Audio file

En la mateixa línia que l’alcalde, el regidor de Festes, Ferran Cerdeira, també ha fet un balanç positiu de la Festa Major de 2024 a Olesa de Montserrat. Cerdeira ha destacat que, en general, tots els actes van sortir segons el previst, oferint una programació variada que ha permès a tothom trobar activitats del seu interès. Segons el regidor de Festes, això ha estat possible gràcies a la col·laboració entre els diversos departaments municipals i les entitats locals, que han treballat conjuntament per oferir una festa de gran qualitat per a tots els públics.

Audio file

El regidor de Festes ha convidat a tota la ciutadania a participar a l’enquesta de valoració de Festa Major a Olesa, a través del portal Participa Olesa.

Audio file

Un dels moments àlgids de la Festa Major d’Olesa va ser la recuperació del pregó al balcó de l’Ajuntament com a tret de sortida dels cinc dies de festa, davant de més d’un centenar de persones que omplien la plaça de Fèlix Figueras i Aragay. L’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, va animar a tothom a gaudir de la festa grossa de manera “cívica per fer entre tots i totes una Festa Major memorable”, i a continuació va donar pas a les campiones del món de patinatge artístic Laia Buch, Paula Panicello i Andrea Prieto, pregoneres d’enguany, que van inaugurar oficialment la festa. 

Els concerts de Figa Flawas, el dissabte a la nit a la Plaça de Catalunya, i del grup olesà Lal’Ba, diumenge a la nit al Parc Municipal, van ser algunes de les actuacions més concorregudes. Durant els cinc dies de Festa Major, totes les propostes musicals, en diferents punts del municipi, van comptar amb una elevada afluència de públic: divendres, els concerts de “La Nit de les Bèsties”; dissabte, la “Nit de Barraques”, la “Festa Jove”, els “Concerts d’èxits d’abans”; diumenge, el “Vermut musical”, el “Concert de Corals” i els concerts de revetlla; dilluns, la “Gran Festa de Llum” i el “Concert Jove”, i dimarts, “La Nit del Canet”, que va cloure juntament amb els “Tastets de Festa Major” i la “Nit del Rock Català” el programa d’actes de Festa Major 2024. 

"La Nit de les Bèsties", organitzada com a novetat de la festa per la colla del Drac Olivé, que enguany celebra el seu 20è aniversari, va ser un dels actes més multitudinaris, divendres a la tarda. Després de la trobada de percussió a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, va engegar una concorreguda cercavila que va acabar a la Plaça de Catalunya. En aquest punt, es va presentar la història de cadascuna de les bèsties participants i es va fer una exhibició de foc que va donar pas a un correfoc circular que va tornar a acabar a la plaça, on va començar la Festa Jove fins a les quatre de la matinada.   

També va ser massiva la 45a trobada de Gegants, a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, amb la celebració del 40è aniversari dels grallers i el 10è aniversari dels gegants Salvador i Montserrat. L’alcalde, Jordi Parent, va donar la benvinguda a totes les colles de gegants que omplien la plaça:

Audio file

Els carrers de la vila també es van omplir de llum i colors amb la "Nit de la Llum", dilluns al vespre, amb una concorreguda rua des de l'Ajuntament i fins la plaça de Catalunya.

L'Esbart Olesà va celebrar el 95è aniversari de l'entitat amb l'espectacle "95", amb la música en directe de la Cobla Vila d'Olesa, i que es va presentar dilluns de Festa Major al Teatre La Passió d'Olesa de Montserrat davant d’una amb la platea plena. “95” és un espectacle de dansa que ret homenatge a algunes de les danses més populars del repertori de l'entitat que, al llarg de la seva història, ha anat creixent amb la incorporació de diferents generacions de dansaires.

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua d’Olesa, la CAL, ANC i Òmnium Cultural, així com el Comitè d’Agermanament Weingarten-Olesa, van ser els encarregats de portar la flama del Canigó a Olesa de Montserrat, diumenge a la tarda. La flama simbolitza la unitat dels Països Catalans, sobretot de la cultura i la llengua catalana, i arriba cada 23 de juny amb la celebració de la revetlla de Sant Joan. 

La flama del Canigó va arribar a Olesa pocs minuts després de dos quarts de vuit de la tarda, a la rotonda dels Closos. Des d’aquí, un grup de corredors voluntaris van començar un recorregut per l’avinguda Francesc Macià, carrer Jacint Verdaguer, Anselm Clavé, Salvador Casas i plaça de Fèlix Figueras i Aragay. 

Tot seguit, un cop al balcó, es va llegir el tradicional manifest de la flama.

L’acte va acabar amb els Segadors i l’hissada d’una estelada gegant a l’Ajuntament. 

Els espectacles familiars; les activitats familiars de la foguera de Sant Joan; els tallers de música per a nadons i infants amb Anna Roig; les Matinades; l’encesa de la foguera de Sant Joan, enguany al Parc Municipal degut a les obres d’ampliació de la Biblioteca Santa Oliva; el sopar de revetlla; el “Sardaxou” i la ballada de sardanes de Festa Major, també van ser activitats que van tenir una molt bona acollida. 

40 anys d'agermanament entre Olesa i Weingarten

En el marc de la celebració del 40è aniversari de l'agermanament entre Olesa de Montserrat i Weingarten, durant aquests dies de Festa Major el municipi ha rebut la visita d’una seixantena d’alemanys provinents d’aquesta regió de Baden. Aquest és un més dels diversos intercanvis culturals, coordinats pel Comitè d'Agermanament, que han servit per crear llaços estrets entre els habitants d’ambdues poblacions, generant una relació duradora.

La Passió va acollir dissabte a la tarda l’acte de benvinguda de la comitiva i després es va celebrar un sopar de germanor a l’Escorxador. L’endemà diumenge, es va celebrar un dels actes més destacats de la visita: la recepció del monument commemoratiu dels 40 anys d'agermanament amb un banc amb forma de cor que s'ha instal·lat a la rambleta del carrer Priorat. L'alcalde d'Olesa, Jordi Parent, va agrair l'obsequi que, a partir d'ara, podrà gaudir tota la ciutadania del municipi.

I dilluns al matí, es va celebrar l'acte del 40è aniversari de l'agermanament d'Olesa amb Weingarten davant del monument commemoratiu del Parc Municipal, que ha estat reformat recentment.

L'alcalde d'Olesa, Jordi Parent, va agrair la col·laboració de l’Escola Municipal d’Arts i Oficis en els treballs de restauració, i va destacar que el monument ara simbolitza la unió de la vinya i l'olivera, emblemes dels dos municipis.

Als actes hi van assistir regidors i regidores de l'equip de govern municipal, així com el Comitè d'Agermanament de Weingarten-Baden.