14/11/22

Olesa és escollit com a cas d'èxit en la gestió del SIG municipal a les Jornades enMapa de Nexus Geographics

A través de la implementació del SIG de l'Ajuntament, la ciutadania pot consultar, compartir i descarregar dades cartogràfiques sobre Olesa.

Image
Presentació del sistema d'informació geogràfica

Olesa ha explicat la implementació i la gestió dirària dels Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG), un servei que té en funcionament des de fa dos anys,  a la “Jornada enMapa 2022” de Nexus Geographics, organitzada el passat 8 de novembre a Sant Cugat del Vallès. En aquesta sessió van participar una vintena d'ajuntaments per conèixer en detall la plataforma GIS,  especialitzada en administració local i que proveeix el visor i programari (software) del servei de SIG a l’Ajuntament.

En el cas d’Olesa, el SIG ha estat seleccionat com a ponència per exposar un cas d’èxit de l’ús del sistema a l’administració local. En especial, es va destacar que a Olesa, el desenvolupament del projecte és un treball en equip, cohesionat i transversal, un lideratge tècnic i polític i amb el convenciment de la potencialitat que tenen els Sistemes d’Informació Geogràfica en l’ús diari i en la presa de decisions i l’optimització de recursos.

Representants de l’empresa Nexus Geographics també van voler destacar la bona estratègia de comunicació establerta entre l’oficina tècnica del SIG municipal adscrita al departament de Festió de l'Espai Públic i EQuipaments i el departament de Comunicació del Consistori per tal de comunicar a la ciutadania de manera consisa, ràpida i visual la informació relevant a través d'un mapa, com per exemple l'Agenda Cultural en format cartogràfic, les incidències viàries a la via pública i les respectives afectacions de trànsit, la programació d'esporga, etc i també posar en valor la transparència de dades.

El servei de Geoportal d'Olesa

L’Ajuntament, a part d'implementar el SIG municipal per al treball i gestió interna al 2020, un any després, va posar en marxa el servei de geoportal al juliol de 2021. Aquest és un espai web que permet a la ciutadania visualitzar milers de dades locals geolocalitzades en el mapa del municipi. Les dades geoespacials que s’hi representen permeten fer-ne una localització ràpida i consultes interactives, i alhora accedir al contingut de la informació. El geoportal incorpora visors topogràfics i de satèl·lit que permeten una visualització àgil i senzilla de la informació des de qualsevol dispositiu.

A través d’aquesta eina, la ciutadania pot consultar informació d’interès damunt el mapa d'Olesa com per exemple, els diversos serveis que l’Ajuntament ofereix a la ciutadania, rutes d’itineraris, els edificis i espais d’interès, l’arbrat del municipi o, fins i tot, les incidències reportades a la via pública. A més aquest sistema permetrà descarregar algunes de les capes en diferents formats afavoritn així la transparència de dades cap a la ciutadania.

El geoportal inclou 170 capes que s'actualitzen diàriament. El portal és resultat de la feina feta en el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) de l’Ajuntament d’Olesa, amb l’objectiu que les dades que es gestionen i s’utilitzen internament també siguin d’ús per a la ciutadania.

El geoportal d’Olesa de Montserrat es desglossa en diferents blocs i capes temàtiques que permeten accedir ràpidament i de manera intuïtiva a la informació. El sistema incorpora eines de dibuix que permeten que les persones usuàries dissenyin la seva pròpia cartografia amb les dades consultades. Així mateix, en l’estructura de blocs s’hi troba un enllaç de contacte per fer-hi suggeriments o consultes.  

Amb aquest servei, l’Ajuntament dona continuïtat al projecte d’administració electrònica iniciat fa uns anys en l’àmbit intern amb un nou sistema de gestió dels expedients i la possibilitat de fer tràmits en línia tramitació en línia.