L'Ajuntament d'Olesa commemora el Dia Internacional dels Drets Humans i el de les Persones Migrades 2024
L'Ajuntament ha preparat actes per commemorar El Dia Internacional dels Drets Humans i el Dia Internacional de les Persones Migrades, que se celebren els dies 10 i 18 de desembre, respectivament.
El Departament de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Cooperació de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat commemora, un any més, dues dates essencials per als drets de la ciutadania: el Dia Internacional dels Drets Humans, que se celebra avui 10 de desembre, i el Dia Internacional de les Persones Migrades, el 18 de desembre.
Per al Departament de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Cooperació, aquestes commemoracions posen en relleu com els drets humans abasten diverses àrees que, a més, són essencials des d'una perspectiva antiracista. L'enfocament d'aquesta commemoració se centra en l'abast dels drets humans, no només en els drets civils i polítics, sinó també en els drets socials, econòmics i culturals. Alba Tarroc, cap tècnica del departament, remarca que "enguany es vol parlar de com les noves tecnologies poden afectar als drets humans".
En aquest sentit, per commemorar aquesta primera diada, l'Ajuntament va organitzar una taula rodona per reflexionar com afecta als drets humans la datificació del món, és a dir, que les dades es converteixin en informació per obtenir rendibilitat econòmica, incloent-hi les persones. La taula va comptar amb la participació de José Manuel Bobadilla, sociòleg per la UAB i doctorant en Filosofia Aplicada a la Ciència i la Tècnica per la UAB; Petia Radeva, catedràtica d’informàtica de la UB i cap del grup de recerca “Intel·ligència Artificial i Aplicacions Biomèdiques” i amb la moderació de Nil Oleart, llicenciat en Enginyeria de Telecomunicacions.
El Dia Internacional les Persones Migrades esdevé una oportunitat de posar en relleu que les migracions han estat presents al llarg de tota la història de la humanitat i mostrar la vulneració de drets a les persones migrades. En aquest sentit, el 13 de desembre, l'Ajuntament ha organitzat un sessió especial del Club de Lectura de la Biblioteca Santa Oliva en que hi participarà Amadou Bocar Sam Daff. Bocar és escriptor i president de la Coordinadora d'Associacions de Senegalesos a Catalunya i presentarà el llibre d'Ousman Umar, "Vitge al país dels blancs". Aquell mateix dia, de 10 a 13 h, es muntarà un punt vermell antiracista a la plaça de l'Oli, aprofitant el mercat ambulant per fer pedagogia entre les persones del carrer.
A més d'aquestes activitats, el dimecres 18 de desembre, es realitzarà un acte institucional a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Es farà una lectura del manifest a càrrec d’entitats i de persones migrades al municipi, que vol posar de relleu la situació actual de les migracions i reivindicar els drets fonamentals de les persones que migren.
L’acte comptarà també amb un concert del grup de guitarres i ukeleles de l’Escola de Música i la dinamització “¡Alto! Rumores - una mirada a través de la lupa” a càrrec de l’actriu i activista Maisa Sally Perk. Per acompanyar podrem gaudir d’un taller de henna a càrrec de SAFA-Comunicació Intercultural i una degustació de menjar del món.
Amb aquestes accions es reflecteix el compromís del municipi d'Olesa de Montserrat amb la promoció dels drets humans i la consciència sobre la realitat migratòria. Les activitats programades serveixen com a espai d'aprenentatge, reflexió i acció, convidant la ciutadania a participar en la construcció d'una societat més justa i inclusiva per a tothom.